Paula Schot, eerste vrouwelijke SGP-wethouder van Nederland, treedt af

SGP-wethouder Paula Schot van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland heeft dinsdagavond ontslag genomen vanwege een integriteitsschending. Dat maakte ze dinsdagavond bekend voor aanvang van een raadsvergadering over de nasleep van de kwestie. Schot werd drieënhalf jaar geleden de eerste vrouw in een bestuursfunctie die van SGP-huize is. Volgens de beginselen van de SGP is „het zitting nemen van de vrouw in politieke organen” in strijd is met „de roeping van de vrouw”.

Bij de verbouwing van haar woning, een historisch pand in Zierikzee, overtrad wethouder Schot de regels van de vergunning. Zo werd illegaal asbest verwijderd en werd het dak opgehoogd. De wethouder en haar man wisten vooraf dat ze de regels overtraden, maar gingen toch door en stelden de burgemeester en het college daar niet van op de hoogte. Dat staat in een rapport van een extern onderzoeksbureau dat maandag openbaar werd gemaakt. Schot is „als mede-eigenaar van de woning medeverantwoordelijk” en dus „is sprake van een integriteitsschending”.

In februari legde Schot haar taken tijdelijk neer in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek. Ze stelt dinsdagavond in een verklaring dat ze altijd integer heeft gehandeld, maar „dit rapport raakt wel mijn geloofwaardigheid”. Schot had zich achteraf meer met de verbouwing willen bemoeien: „het is een rommeltje”. Spijt over de overtredingen heeft ze niet en in een debat met de gemeenteraad zag ze geen heil. „Ik baal als een stekker dat het op deze manier moet eindigen.”

Vrouw in de SGP

Tot 2013 mochten vrouwen zich in de Staatkundig Gereformeerde Partij niet verkiesbaar stellen. De uit Zeeland afkomstige Schot werd op haar vierentwintigste de tweede vrouwelijke lijsttrekker van de partij. Ze voerde de SGP-lijst aan de bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, maar raakte niet verkozen. Toen in 2020 een wethouderspost vrijkwam in Zierikzee, belde Schot zelf de SGP-partijleiding op met de vraag of zij die post mocht bekleden.

Daarmee gaf ze aanzet tot een nieuwe stap in de politieke gelijkheid van mannen en vrouwen in haar partij, waarover nog altijd verdeeldheid heerst. „Het is thuiskomen”, zei ze destijds over haar voordracht als eerste vrouwelijke SGP-wethouder.


Lees ook

In haar benoeming als wethouder zag Schot ‘Gods leiding’

Paula Schot in 2018, toen ze voor de SGP lijsttrekker werd in Amsterdam.