Paul Watson overtreedt al decennia de wet in zijn strijd tegen walvisjacht, nu komt hij vrij omdat Denemarken hem niet uitlevert

Denemarken levert anti-walvisjachtactivist Paul Watson niet uit aan Japan. Volgens zijn advocaat is Watson dinsdag weer op vrije voeten. Japan wil de Amerikaans-Canadese Watson (74) berechten voor het in 2010 inbreken op en beschadigen van een Japans schip gebruikt voor omstreden walvisjacht. Watson voert al decennialang een strijd tegen de internationaal verboden walvisjacht.

Milieu-activist Watson is hét gezicht van anti-walvisjachtactivisme. Als voorman van de Captain Paul Watson Foundation (CPWF) en oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society is hij gespecialiseerd in het rammen en tot zinken brengen van walvisvaarders. De „piraat”, zoals een Amerikaanse rechter Watson in 2013 noemde, kreeg in 2010 een Japans arrestatiebevel aan zijn broek, nadat hij een walvisschip op weg naar Antarctica probeerde te onderscheppen door erop in te breken.

Toen hij afgelopen juli in Groenland aanmeerde om bij te tanken met zijn schip, werd hij door de Deense politie – Groenland is onderdeel van Denemarken – gearresteerd op basis van een in 2012 afgevaardigd arrestatiebevel van Interpol.

Whale Wars

Watson beweert zelf in 1969 Greenpeace mede opgericht te hebben, maar volgens de organisatie zelf kwam hij er later pas bij. Hoe het ook zij, hij splitste zich al snel af uit onvrede met de geweldloze koers van die beweging. In 1977 richtte hij de militante walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd Conservation Society op en werd bekend met de reality-tv-serie Whale Wars. Daarin was te zien hoe hij met zijn bemanning Japanse harpoenschepen te lijf gaat met lasers, rookbommen of door de boten te rammen. Het leverde Watson de bijnaam ‘Rambo’ van de milieubeweging op.

Commerciële walvisjacht is eigenlijk wereldwijd al sinds 1986 verboden door de International Whaling Commission (IWC), omdat de dieren dreigden uit te sterven. Japan beriep zich sindsdien op de uitzonderingsgrond dat jacht voor onderzoeksdoeleinden wel is toegestaan en ging onder het mom van onderzoek gewoon door met de jacht voor consumptie. In 2018 stapte het land helemaal uit de IWC en een jaar later begon het officieel weer commercieel op walvissen te jagen.

Het is nog onduidelijk waarom Denemarken heeft besloten Watson niet aan Japan uit te leveren. Zijn arrestatie kon op veel internationale kritiek rekenen en een petitie voor zijn vrijlating werd eerder ruim 223.000 keer ondertekend. In Japan zou hij tot vijftien jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Wet overtreden om haar te handhaven

Watson is een notoir veelpleger. In 1997 zat Nederland in een vergelijkbare positie als Denemarken nu zit. Toen werd Watson op Schiphol aangehouden en vroeg Noorwegen om zijn uitlevering, omdat hij daar nog een celstraf moest uitzitten voor een poging een schip dat werd gebruikt voor de zeehondenjacht tot zinken te brengen. NRC sprak hem toen hij in Lelystad vastzat, in afwachting van een eventuele uitlevering.

Watsons radicale houding ontwikkelde hij al vroeg, vertelde hij NRC destijds. „Soms moet je de wet overtreden om haar te handhaven.” Als jongetje vernielde hij al vallen van stropers en verstoorde de eendenjacht door vliegers in de lucht te hangen. „Ik had een geweer met kleine koperen kogeltjes. Op mijn twaalfde heb ik daarmee een jongen die een vogel wilde neerschieten in zijn kont geschoten. Er is wel eens gezegd dat dat incident bewijst hoe gek ik ben. Maar iedereen had zo’n geweer, alle jongens schoten ermee op elkaar. Ik had tenminste nog een reden om te schieten.”