Pas als hun huis versterkt is, neemt de stress onder Groningers af, blijkt uit onderzoek

Inwoners van Groningen ervaren nog steeds veel stress van de problemen die door de gaswinning zijn ontstaan. Bewoners van wie het huis meerdere keren beschadigd is geraakt, hebben vaker chronische gezondheidsproblemen en meer last van stress. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksinstituut Nivel dat woensdag is gepubliceerd.

De universiteit doet sinds 2016 onderzoek naar de gezondheid van inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen en brengt daarover jaarlijks een rapport uit. De nieuwste resultaten werden bekend op een dag vol ontzetting in Groningen over de keuze van de Eerste Kamer om het besluit over het definitief sluiten van het gasveld uit te stellen. „Al die onzekerheid helpt niet mee”, zegt onderzoeksleider Michel Dückers.

De wetenschappers hebben achtduizend inwoners gevraagd hoe zij zich voelen over hun veiligheid, hoe ze risico’s inschatten, hoeveel vertrouwen ze hebben in instanties en hoe gezond ze zijn. De resultaten laten zien dat al deze aspecten negatief beïnvloed worden door de schadeafhandeling en versterkingsoperatie. Dit geldt vooral voor inwoners met meerdere keren schade aan hun huis. „Het hebben van schade gaat gepaard met een langdurige last. Als het langer duurt voor het is opgelost, zie je op alle effecten negatieve scores. Dat wordt pas beter als het klaar is”, zegt Dückers.


Lees ook
In Groningen vertrouwen kinderen zelfs de eigen leraar niet meer, zien onderzoekers

Een door aardbeving beschadigde boerderij in het Groningse Drieborg.

Lichtpuntje

Het vertrouwen in overheden is in alle drie onderzoeksgroepen – bewoners zonder schade, met een keer schade en met meerdere schades – laag. Vertrouwen in de rijksoverheid, de gemeente en het Instituut Mijnbouwschade Groningen, verantwoordelijk voor de schadeafhandeling, is gedaald. Als het versterkingstraject van hun huis begint, daalt het vertrouwen in de rijksoverheid verder. Maar zodra de verbouwing begint, stijgt het vertrouwen in de Nationaal Coördinator Groningen, de instantie die daarvoor verantwoordelijk is.

De onderzoekers zien ook een lichtpuntje. „Er lijkt een voorzichtig begin van herstel in gang te zijn gezet. Zodra de versterking van de woning is afgerond, voelen bewoners zich iets veiliger en nemen stressklachten af.”