Partijleider Ouwehand voor het eerst sinds machtsstrijd achter spreekgestoelte

Foto Bart Maat

Partijleider Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) stond zojuist voor het eerst achter het spreekgestoelte in de Tweede Kamer, sinds een machtsstrijd in haar partij uitbrak. Ouwehand werd vorige week door het partijbestuur aan de kant gezet als kandidaat-lijsttrekker, maar werd toch opnieuw voorgedragen na overweldigende steun vanuit haar partij. Ouwehand refereert er tijdens haar bijdrage aan met een grapje. Ze heeft de afgelopen weken „zelf ietwat weinig tijd gehad” om voorstellen te doen om mensen in armoede te helpen, zegt de partijleider. De voorstellen van de anderen steunt ze van harte.

Lees ook: De andere kant van Esther Ouwehand

Ouwehand vindt de 2 miljard die het kabinet uitgeeft om armoede tegen te gaan goed, maar noemt het een lapmiddel. „Fundamenteel verandert er te weinig”, zegt ze. Het huidige economische model heeft niemand vooruit geholpen, behalve de paar uitzonderingen die ervan profiteren, zegt ze. Het is een economisch model dat „volledig gericht is op verwoesting”, uitputting en vernietiging van de basis van het bestaan.

Belangen van bedrijven gaan boven burgers, zegt Ouwehand. Dát moet veranderen. Ze ziet het in de landbouw, waar alleen de grote bedrijven profiteren en niet de boeren zelf, zegt ze. Het goede nieuws, volgens Ouwehand: verandering is aanstaande. Ze ziet het verzet van burgers en refereert onder andere aan Extinction Rebellion. Het slechte nieuws: het stikstoffonds bijvoorbeeld, lijkt nog steeds te sturen op innovatie, ziet de PVDD-partijleider.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kamer wil extra koopkrachtsteun, maar is er ook verdeeld over