N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Met 60 procent van de stemmen geteld stevent de centrum-rechtse partij Nea Dimokratia af op een overwinning bij de nieuwe Griekse parlementsverkiezingen. De partij van Kyriakos Mitsotakis zal naar verwachting 40.5 procent van de stemmen halen. Zijn grootste rivaal, de linkse Syriza-partij, lijdt met nog geen 18 procent van de stemmen een flinke nederlaag. Het is niet duidelijk of de partij van Mitsotakis bij deze verkiezingen een absolute meerderheid in het parlement haalt.
Bij verkiezingen in mei kwam Nea Dimokratia met 41 procent van de stemmen vijf zetels tekort voor een absolute meerderheid. Mitsotakis wilde toen niet onderhandelen over een coalitie met andere partijen en stuurde aan op nieuwe verkiezingen. Het linkse Syriza en het socialistische Pasok staan ideologisch te ver van Neo Dimokratia af, de radicaal-rechtse partij Elliniki Lysi was te klein om een coalitie mee te vormen.
Bij de nieuwe verkiezingen is gebruik gemaakt van een ander stemsysteem, waarbij de grootste partij maximaal vijftig extra ‘bonuszetels’ krijgt in het driehonderd zetels tellende Griekse parlement. Hoeveel extra zetels de winnende partij krijgt, is afhankelijk van het aantal partijen dat de kiesdrempel van 3 procent haalt. Mitsotakis zei eerder dat hij „minstens 158 zetels” nodig heeft om „stabiel te kunnen regeren”. Het is niet duidelijk met welke partij Mitsotakis een coalitie wil vormen als zijn partij niet alleen kan regeren.
Lees ook: De methode-Mitsotakis: migranten dwarszitten in elke fase van hun reis
Dodelijk bootongeluk
De dodelijke ramp met het migrantenschip van anderhalve week geleden en de daarop volgende kritiek op de Griekse kustwacht en het strenge Griekse migratiebeleid hebben Mitsotakis’ populariteit niet geschaad. Ook de treinramp in februari, waarbij 57 voornamelijk jonge Grieken omkwamen, lijkt de reputatie van zijn partij nauwelijks te hebben aangetast.
De belangrijkste rivaal van Mitsotakis is de 48-jarige Alexis Tsipras, de leider van Syriza. Tsipras was premier van 2015 tot 2019, gedurende een paar van de meest turbulente jaren van de bijna tien jaar durende financiële crisis in Griekenland. Na het bootongeluk uitte Tsipras kritiek op de Griekse kunstwacht, wat zijn partij waarschijnlijk geen goed heeft gedaan. Volgens analisten staan veel Grieken achter het strenge – en soms illegale – migratiebeleid van de regering die de kustwacht gebruikt om de grenzen te bewaken. Mitsotakis, die bekend staat om zijn harde migratieaanpak, gaf „ellendige smokkelaars” de schuld van de ramp en prees de kustwacht voor het redden van slachtoffers.