Partij van de Dieren krijgt het nakijken: ingehaald door D66 en VVD met plannen voor ‘dierwaardige veehouderij’

Een grote overwinning van de Partij voor de Dieren lijkt alsnog uit te draaien op een pijnlijk verlies. In mei 2021 diende de partij met succes een wetswijziging in om dieren in de veehouderij geen letsel aan te brengen en voldoende leefruimte te geven. Niet alleen heeft het demissionaire kabinet dit aangenomen amendement al bijna drie jaar niet willen uitvoeren; op de valreep lijkt het nu te worden ingehaald door een gematigder plan van D66 en VVD.

Dat bleek maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het ‘amendement-Vestering’ van oud-Kamerlid Leonie Vestering van de PvdD. Deze wijziging van de Wet dieren glipte tijdens de formatie van het kabinet Rutte-IV door de Tweede Kamer, en later als hamerstuk door de Eerste Kamer. Pas achteraf daalde in Den Haag het besef in wat het ingrijpende gevolg kon zijn: een algehele en abrupte hervorming naar ‘dierwaardige’ veehouderij in Nederland.

Heel beknopt bepaalt het amendement dat de huisvesting van dieren moet worden aangepast aan hen, niet andersom. Dat doel werd al veel eerder vastgesteld door het tweede paarse kabinet (in 2002) en het kabinet Balkenende-IV (2007). Gefokte eenden moeten kunnen zwemmen, konijnen kunnen graven. Het verwijderen van biggenstaarten, koeienhorens en hanentenen, zodat dieren in volle stallen elkaar niet kunnen verwonden, zou ook moeten stoppen.


Lees ook
Minister Adema schoffeert de Kamer, vindt de Partij voor de Dieren

<strong>Stallen en hokken</strong> moeten aan dieren worden aangepast, en niet andersom, volgens een amendement van de Partij voor de Dieren. Dieren zouden ook ruimte voor <strong>natuurlijk gedrag </strong>moeten krijgen.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/partij-van-de-dieren-krijgt-het-nakijken-ingehaald-door-d66-en-vvd-met-plannen-voor-dierwaardige-veehouderij.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Onuitvoerbaar

Het amendement-Vestering sluit aan bij de vergezichten van het demissionaire kabinet voor een dierwaardige kringlooplandbouw rond 2040. Maar voor nu zou het onuitvoerbaar zijn, niet te handhaven en tot rechtsonzekerheid onder boeren leiden, volgens demissionair landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie). Boeren zouden veel moeten investeren in de ombouw van stallen. Het vlees wordt duurder en dat kan oneerlijke concurrentie met het buitenland opleveren.

De gevoelige wetswijziging werd dus afgeserveerd, wat Adema maandag op harde verwijten kwam te staan. SP’er Sandra Beckerman was boos, nam het op voor Vestering die op de tribune zat en zei dat het niet uitvoeren van amendementen ook Kamerleden onderuithaalt. Het ministerie van Landbouw heeft zijn „beste mensen” het amendement laten „slopen”, zei D66’er Tjeerd de Groot.

Tweede Kamerlid (D66) over landbouwminister Piet AdemaTjeerd de Groot Volstrekt onvoldoende […] slecht werk

Adema kwam vrijdag met een eigen voorstel voor een wijziging met voorzichtige stappen tot 2030, om te voorkomen dat het amendement-Vestering per juli alsnog van kracht wordt. Zoals: schoon drinkwater voor alle koeien in 2026 en langdurige pijnstilling bij onthoorning en castratie.

„Volstrekt onvoldoende”, vindt De Groot van D66 die stelt dat Adema gewoonweg „slecht werk” heeft geleverd. Samen met de VVD heeft D66 afgelopen weekeinde daarom doorgewerkt aan een eigen wetswijziging. Dat voorstel stelt de „intrinsieke waarde” van dieren vast als „wezens met gevoel die pijn en plezier kunnen ervaren”. Op basis daarvan moet het kabinet dit jaar regels voor varkens, pluimvee, melkvee en kalveren opstellen, voor bijvoorbeeld goede voeding, gezondheid, het voorkomen van pijn en een nieuw stalontwerp. Uiterlijk in 2040 zouden alle stallen in Nederland moeten voldoen aan deze maatregelen. Het zijn brede uitgangspunten, die het kabinet tijd en ruimte geven om alsnog een convenant over dierwaardige veehouderij met de sector te sluiten, wat Adema eerder niet is gelukt.

Zo hopen D66 en VVD voor hun plan ook een Kamermeerderheid bij de stemming later deze maand te krijgen; de BBB was op voorhand niet afwijzend, de PVV wilde zich nog niet uitspreken. Maar het kan ook dat een Kamermeerderheid straks voor Adema’s plan kiest.

Compromis

Met name de PvdD, GroenLinks-PvdA en SP bleken maandag overrompeld door het plan van D66 en VVD. Om de discussie over het amendement-Vestering weg te nemen, had partijleider Esther Ouwehand een eigen amendement opgesteld met een vergaand compromis naar PvdD-maatstaven: niet nu, maar uiterlijk in 2040 zouden alle stallen moeten zijn aangepast. Dit stuk van Ouwehand bevat een lange reeks specifieke maatregelen voor dieren – maar ook weer zo lang en specifiek dat er wellicht moeilijk een Kamermeerderheid voor te vinden is.

Vestering zelf, die de Kamer vorig jaar verliet wegens een conflict met Ouwehand, noemt het compromis in het nieuwe PvdD-amendement „schandalig”, omdat veel dieren dan pas in 2040 echt worden beschermd. „Die afzwakking gaat veel te ver.”


Lees ook
Goedgekeurd wetsvoorstel tegen dierenleed in veesector gaat ook begin 2024 nog niet in

Partij voor de Dieren zag het amendement-Vestering als het einde van de huidige intensieve veehouderij in Nederland.