Parlementaire enquête naar de coronacrisis uitgesteld: ‘fracties willen wachten op OVV-rapport’

Corona-enquête Vier fracties willen pas beslissen of ze Kamerleden leveren voor de parlementaire enquête naar de coronacrisis als de Onderzoeksraad voor Veiligheid klaar is met zijn derde rapport. Kamervoorzitter Bergkamp wacht daarom ook.
Vier fracties willen later pas beslissen of ze Kamerleden leveren aan de parlementaire enquêtecommissie.
Vier fracties willen later pas beslissen of ze Kamerleden leveren aan de parlementaire enquêtecommissie. Foto Kees van de Veen

De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek moet doen naar de coronacrisis, komt er voorlopig niet. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp schrijft dinsdag in een brief dat VVD, D66, CDA en GroenLinks het derde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) willen afwachten voordat ze besluiten of ze Kamerleden willen afvaardigen. Na de publicatie daarvan zouden ze beter „kunnen overzien wat dit betekent voor de inhoud van de enquête, het tijdpad van de enquête en de beschikbaarheid van leden”.

Alleen PVV, Forum voor Democratie, Fractie Den Haan en Groep Van Haga willen meteen in de enquêtecommissie. De rest heeft geen Kamerleden beschikbaar of reageert niet. Dat sluit volgens Bergkamp niet aan bij de wens om in de commissie een „voldoende brede samenstelling” te hebben. Dus wacht de voorzitter op het derde OVV-rapport voordat ze opnieuw kijkt wie er aan de enquêtecommissie wil meedoen. Als de OVV over het derde rapport ongeveer even lang doet als over de eerste twee, is dat dit najaar.

In de tijdelijke commissie die de parlementaire enquête moest voorbereiden, heerste een crisissfeer. Commissieleden beschuldigden hun conservatieve collega’s Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (BVNL) van vooringenomenheid. Uiteindelijk ging de commissie toch door, met eind mei een onderzoeksvoorstel als resultaat.

Lees ook dit stuk over het tweede OVV-rapport: Onderzoeksraad voor Veiligheid: effect coronamaatregelen onduidelijk

Overbodig

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zit met „inhoudelijke bezwaren” over dat voorstel, zei ze eerder deze maand tegen het AD. Zo vond ze de vraagstelling te eenzijdig. „Het gaat nu toch vooral over de vraag of Nederland niet te veel lockdownmaatregelen nam, maar de vraag is toch ook of we niet te weinig deden?”

Die kritiek speelt volgens Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) niet mee in het uitstel van de corona-enquête. „Een parlementaire enquête is een heel zwaar instrument”, zegt ze tegen NRC. „Dat moet je echt inzetten om feiten boven tafel te krijgen en er als Kamer iets van te leren.”

Paulusma weet nog niet of dat ook het geval is bij de corona-enquête. „Ik verwacht dat het derde OVV-rapport niet dunner wordt dan de eerste twee. Dan gaan we ons afvragen of we dit instrument nog wel moeten gebruiken.”