Paralympische Spelen afgesloten, Nederland vierde in medailleklassement

Met een feestelijke sluitingsceremonie is zondag de zeventiende editie van de Paralympische Spelen tot een einde gekomen. Het evenement verliep voor Nederland erg succesvol. De atleten behaalden 27 gouden, 17 zilveren en 12 bronzen medailles, wat een vierde plek in het medailleklassement opleverde.

In totaal haalde Nederland 56 medailles, drie minder dan in Tokio, waarmee toen een vijfde plek behaald werd. Sommige atleten konden meerdere keren juichen. Zo voltooide wielrenner Tristan Bangma ‘Tristans triple’ door zowel op de baan als in de tijdrit en de wegrace goud te winnen. Hij mocht tijdens de sluitingsceremonie met rolstoeltennister Diede de Groot de Nederlandse vlag dragen.

Ook de multifunctionele Jetze Plat was, net als drie jaar geleden, goed voor drie medailles. Hij won de paratriatlon en de tijdrit en wegrace in de handbike. Atlete Fleur Jong slaagde er bij het verspringen en op de 100 meter in haar favorietenstatus waar te maken.

De Olympische en Paralympische Spelen in Parijs hebben samen voor een recordaantal verkochte tickets gezorgd, maakte de organisatie zondag bekend. In totaal werden 12 miljoen kaarten voor sportwedstrijden verkocht, meer dan de 10,9 miljoen van Londen in 2012. Wel was in Londen meer belangstelling voor de Paralympische Spelen. Destijds bezochten 2,7 miljoen mensen de wedstrijden, tegenover 2,5 miljoen in Parijs. De volgende Paralympische Spelen vinden over vier jaar plaats in Los Angeles.