N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Beestjes In deze Boekenweek schrijft Aglaia Bouma over een insect dat van boeken houdt. Maar: „In bibliotheken is hun aanwezigheid niet handig.”
Foto Aglaia Bouma
In mijn woonkamer staat een krantenbak waarin een stapel van de papieren versie van mijn columns is ontstaan. Toen ik daar onlangs een van de eerste stukjes uit wilde opdiepen, schoot er een klein, zilverkleurig insect tussen vandaan, dat onmiddellijk weer verdween tussen andere knipsels. Het kostte me een hoop gegraaf en vooral vingervlugheid om het diertje tussen de papieren te lokaliseren en grijpen om in een potje te doen, zodat ik bijgaande foto kon maken. De meeste mensen zien deze insecten namelijk alleen maar als vluchtende flits of tot poeder geplet lijkje.
Zilverachtige glinstering
Ik heb het over het papiervisje, Ctenolepisma longicaudatum. De manier van bewegen, de naar achteren toe versmallende vorm en de zilverachtige glinstering van de schubben doen inderdaad denken aan een vis. Maar het is dus een insect. Het is wel echt een dier dat een vochtige omgeving nodig heeft. Als hij uitdroogt, moet hij snel op zoek naar een nattige plek om het lichaamsvocht weer aan te vullen. Dit is waarom je papiervisjes, in tegenstelling tot wat bestrijders beweren, het best in de badkamer kunt vinden. Of in de wasbak, waar ze zonder hulp niet uit kunnen komen.
Papiervisjes behoren tot de orde Zygentoma – zilvervisjes in het Nederlands. Dat is een verwarrende naam, want er bestaat ook een soort die ‘zilvervisje’ heet (Lepisma saccharina in het Latijn), tot dezelfde orde behoort, maar dus iets anders is dan een papiervisje. Papiervisjes eten papier. Het zijn echte lettervreters. Zilvervisjes eten geen papier. Ook geen zilver. Zilvervisjes eten zetmeel, net als ovenvisjes, die dus geen ovens lusten.
Verloren extremiteiten kunnen ze regenereren
De orde Zygentoma is ontstaan voordat andere insecten tijdens de evolutie vleugels ontwikkelden. Ze rennen dus onvoorstelbaar lang rond op aarde en verdienen alleen daarom al respect. Maar ze hebben meer bijzondere eigenschappen. Zo hoeven ze geen seks. Een man produceert een zijden draadje met daaraan een zaadpakketje, een zogeheten spermatofoor. Daar leidt hij een vrouw naartoe, waarna zij het pakket opneemt met haar genitale opening.
Belachelijk oud
Hun opvallend lange antennen en staartdraden raken ze gemakkelijk kwijt aan grijpgrage entomologenvingers of echte vijanden. Maar dat geeft niet. Verloren extremiteiten kunnen ze regenereren. In tegenstelling tot andere insecten stoppen ze niet met vervellen als ze volwassen zijn, maar kunnen ze langdurig groeien en intussen beschadigingen herstellen. Onder normale omstandigheden kan het zomaar drie jaar duren voor volwassenheid is bereikt en daarna kunnen ze nog net zo lang blijven leven. Voor een insect worden ze dus belachelijk oud.
Papiervisjes vreten je huis niet op; de schade die ze veroorzaken is marginaal. Ze knabbelen wat aan behang, waarbij ze een voorkeur schijnen te hebben voor groene kleurstoffen. In musea kunnen ze wel een probleem vormen, want ze helpen voor hun eiwitbehoefte bij het opruimen van dode insecten, ook als die zich in een collectie bevinden. En ze houden van schilderijen. In bibliotheken is hun aanwezigheid evenmin handig. Ze verslinden boeken. Dat vinden we alleen positief als een mens het doet.
Columns lusten ze dus ook. Ik ben benieuwd wanneer dit stukje wordt opgeruimd.
Het leven in de staat Californië is anders dan in de rest van de Verenigde Staten. Tenminste, dat vindt Marcus Ruiz-Evans. Er is gedemonstreerd voor het recht op abortus, met afschuw gekeken naar de bestorming van het Capitool, en de angst voor het wegvallen van meer grondwettelijk beleid onder Trump groeit. Wat begint als een wild idee van één man, wordt al snel een gedeelde wens van een groep activisten: wat als Californië zou afscheiden van de rest van de VS? Ze startten een beweging: CAL EXIT, met al snel honderdduizenden volgers. Als de meerderheid het wil, moet het wel een goed idee zijn, toch? Deze podcastserie gaat mee in hun gedachte-experiment: stél, de staat zou onafhankelijk worden, wat zou dat dan betekenen voor de economie, voor basisvoorzieningen, voor beleid? En vergroot het de kans op een burgeroorlog?
The Last Resort is een verhalende vogelvlucht door relevante Amerikaanse geschiedenis; van de gewelddadige ‘ontdekking’ door Europese kolonisten tot de in Chinatown verfilmde origine van de watervoorziening van Los Angeles. Mét spannende plotwendingen. Want: wie had zien aankomen dat de tweede man van CAL EXIT mogelijk door Rusland wordt gesponsord?
En dan een podcast die ontstaan is bij de vorige ‘exit’, maar dan in Europa: Brexit. De Frans-Engelse AFP-journaliste Kay Lee en de door heel Europa tourende Brits-Duitse operazanger Dominic Kraemer waren destijds geschokt door de keuze van Groot-Brittannië om zich van de EU af te scheiden. Hoe kon het dat zo veel mensen zich niet Europees voelden, zoals zij? Het was de start van een queeste om Europa minder saai, minder ver weg te laten voelen. Om te laten zien dat er naast alle bureaucratie ook zo veel inspirerende verhalen over de grens te vinden waren.
Inmiddels is de podcast vijf jaar, en twee producers verder (Katz Laszlo in Amsterdam en Wojciech Oleksiak in Warschau) en verrassen de makers nog elke week met slimme perspectieven op grote politieke gebeurtenissen en allerhande opvallende nieuwtjes over de grens. Zo hoorde ik afgelopen maand over het Deense stel dat na faillissement van hun idyllische ‘boshotel’ in Zweden aangeklaagd werd voor het achterlaten van 158 tonnen ‘human waste’ (uit hun eco-toilet), leerde ik welke wetten Spanje inzet om voedselafval tegen te gaan en wat de oude Grieken aten. Europa was nog nooit zo dichtbij.
Veertig jaar geleden namen „bevlogen galeriehouders het initiatief een plek te creëren waar kunstenaars en verzamelaars elkaar kunnen ontmoeten. Zo ontstond in 1985 de KunstRAI. En nu is onze stad jarig, en vieren we het jubileum.” Met deze woorden opende burgemeester Femke Halsema gisteren in de Parkhal van de RAI Amsterdam de veertigste editie van de nationale kunstbeurs, die in het teken staat van de 750ste verjaardag van Amsterdam. Twee van de oudste galeries van Nederland en van de hoofdstad zijn prominent aanwezig, Galerie Lieve Hemel voor realistische kunst en Galerie Mokum die zich toelegt op expressieve landschappen en beeldhouwwerk. Beide galeries dateren uit de jaren zestig.
Oprichter van de KunstRAI Wim van Krimpen bedacht om van begin af aan elk jaar een gastland met bijbehorende galeries uit te nodigen, dat waren in de afgelopen tijd onder meer New York, Marokko, Japan, Berlijn en Denemarken. Nu ligt het accent op Amsterdam 750 jaar. Daarom is des te opvallender dat de ruim honderd deelnemende galeries weinig urbane of grootstedelijke kunst bieden. Landschappen, soms expressionistisch-dynamisch of juist impressionistisch-verstild, figuratief geschilderde vogels, bloemstillevens en abstracte kunst voeren de boventoon. Een uitzondering maakt Kunsthandel P. de Boer die met het indrukwekkende Panorama Amsterdam (2024) van voormalig stadstekenaar Arie Schippers de stad prominent in het zicht plaatst. Vijf meter Amsterdam zien we, in acryl geschilderd vanaf de A’dam Toren met het Centraal Station op de voorgrond en daarachter de stad met een rode gloed erboven. Prijs: 40.000 euro. Dezelfde stand toont de impressionistische Italiaan Giovanni Boldini (1842-1931) die de Zuiderkerk schilderde, prijs 135.000 euro. Dit werk geeft de stad weer zoals toeristen die graag zien: een spitse toren, boogbrug, wat in losse stijl geschilderde grachtenpanden, rood aangelichte wolken.
Een bezoeker tijdens de opening van de KunstRAI.
Foto Remko de Waal
Weinig politieke kunst
Burgemeester Halsema riep in haar toespraak de grimmige jaren tachtig op, met krakersrellen en grote geopolitieke spanningen. Die laatste beheersen ook nu het wereldbeeld. Actuele, politiek geladen kunst treffen we slechts bij een enkele galerie aan, en dan toevallig niet een Amsterdamse. Galerie de Roos van Tudor uit Leeuwarden toont foto’s van Maartje Roos waarin ze zowel traditie als actualiteit verenigt. Groots opgezette werken uit de reeks De zee vrij spel? verbeelden de gevolgen van klimaatverandering, bovendien sluit ze aan bij de traditie: in het wandvullende Zicht op Haarlem herkennen we het beroemde stadsgezicht uit 1670-1675 van Jacob van Ruisdael, maar nu staan de omliggende landerijen half onder water en lijken alleen de St. Bavokerk, de Koepelgevangenis en de duinen aan de stijgende zee te ontsnappen. Exotische vogels als kroeskoppelikaan en flamingo lopen waar Van Ruisdael eeuwen terug bleekvelden schilderde.
Ook uitgeverij en galerie 99 Publishers plaatst het vogelleven midden in de aandacht. Met de expositie Birdland geven ze een royaal overzicht van vogels in de kunsten van de vroege zeventiende eeuw tot nu. Gelijktijdig verschijnt het rijk geïllustreerde boek Birdland, voorbeeldig samengesteld door grafisch ontwerpbureau Mart. Warmerdam. De presentatie laat de bijna dramatische tegenstelling zien tussen de liefde van de mens voor de vogels en de vernietiging van de natuur door diezelfde mens. Bij de ingang hangt een sculptuur van Iris Box, Fragments of life (2019). Aan dunne, doorzichtige draden zweven tal van kleine objecten uit de natuur, zoals veertjes, reepjes schors, schelpen, stenen, braakballen en zelfs stukjes glas. Het lijkt een zwerm spreeuwen. Daarachter ontvouwt zich de vogelexpositie met beelden van uilen van Chris Tap en Hetty Heyster naast enkele kleine, schitterende White box paintings van Christiaan Kuitwaard, vier intieme werken met onder meer een dode zanglijster. Groots en kleurrijk van opzet en tegelijk intrigerend zijn de zogenoemde ‘exotische vogelmodellen’ van de Australische fotograaf en kunstenaar Leila Jeffreys die de Molukse kaketoe Prudence uitbeeldt in zachtroze tinten.
Peter Vos: Brileider/ Spectacled Eider, 2025. (Olie op doek 52 x 60 cm)
Rauw materiaal
Het spannende van Birdland is dat talloze bijeengebrachte kunstwerken niet alleen een staalkaart bieden van de ornithologie maar ook de kunstgeschiedenis weerspiegelen: we gaan van het nauwgezette realisme van bijvoorbeeld Melchior d’Hondecoeter naar de verfijning in de vogelstudies van Margot Holtman. Indringend is het werk van Leon Adriaans die zwanen schildert op rauw materiaal als veevoederzakken. Zo komt het echte boerenleven de kunsten binnen, dat neemt niet weg dat zijn werk Zwanen (1987-1989) even sierlijk als stijlvol is.
Vogels zijn verspreid over de hele KunstRAI, zoals in de stand van de Utrechtse galerie Heejsteck# waar kunstenaar Peter Vos een intens verstild vogelportret laat zien van de zeer zeldzame brileidereend. Zoals hij de kleurschakeringen weergeeft van de vogel tegen een lege achtergrond is het verenkleed net art deco. Engagement en een band met de actualiteit is slechts sporadisch te vinden, of het moet Wow Now zijn van Rob Malasch van de Amsterdamse galerie Serieuze Zaken. Met dit project biedt hij jonge kunstenaars de gelegenheid alle denkbare cross-overs, performances en kunstwerken te tonen, geïnspireerd op idolen uit de hedendaagse kunst.
Deze editie van de KunstRAI schetst een kleurrijk kunstklimaat, decoratief voor het oog, maar is eerder behoudend dan ruw of verontrustend. We zien mediterrane terrassen, dravende paarden, roeiers op het water, zwemmers in een rivier, vlinders ook, beslist smaakvol geschilderd. Eigenlijk is het meest beklemmend en indringend het olieverf op doek Der Baum (1985) van Armando bij Galerie Mia Joosten. Dan zijn we weer terug bij de bittere jaren tachtig, toen de kunstbeurs begon. In een hevig contrast met zwart en veel wit drukt Armando (1929-2018) iets uit dat je verschrikking zou kunnen noemen. Subliem.
KunstRAI, RAI Amsterdam, Hal 8. T/m 4/5. Info: kunstrai.nl