Pakistaanse politie arresteert man verdacht van verspreiden desinformatie over steekpartij Southport

De Pakistaanse politie heeft een 32-jarige man gearresteerd die wordt verdacht van cyberterrorisme – het verspreiden van desinformatie over de verdachte van de steekpartij in de Britse kustplaats Southport van afgelopen 29 juli. Dat schrijft persbureau AP woensdag. Bij die steekpartij kwamen drie jonge meisjes om het leven die meededen aan een dansworkshop op de muziek van Taylor Swift. Desinformatie over de achtergrond van de vermeende dader veroorzaakte een week van gewelddadige rellen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij bijna vijfhonderd mensen gearresteerd werden.

De Pakistaanse man, een freelance webdesigner, zou online hebben beweerd dat de 17-jarige verdachte van de steekpartij moslim is en als asielzoeker naar Engeland kwam. De Britse politie zag zich na de onrust die dat gerucht veroorzaakte genoodzaakt details over zijn ware identiteit openbaar te maken: de jongen werd geboren in Engeland, bij Rwandese christelijke ouders.

Het X-account Channel3 Now, dat zich voordoet als nieuwskanaal, verspreidde kort na de steekpartij een onjuiste naam van de verdachte: Ali Al-Shakati. Het artikel, met daarin ook de onjuiste informatie over de achtergrond van de verdachte, werd veel gedeeld op sociale media en ging een eigen leven leiden. De Britse omroep BBC schrijft woensdag dat de Pakistaanse verdachte het artikel schreef en dat hij alleen de website van Channel3 Now beheert. De man zegt zelf dat hij informatie van een Brits kanaal op sociale media overnam.


Lees ook

Aan storm van desinformatie over steekpartij in Southport ging veel voorwerk vooraf

Ook in Bristol kwam het zaterdag tot ongeregeldheden na de steekpartij, vorige week, in Southport.