Overzicht: het laatste nieuws over het geweld in Israël en de Gazastrook

Palestijnen bekijken de schade van een Israëlische aanval op de Al Sousi-moskee in Gaza.
Palestijnen bekijken de schade van een Israëlische aanval op de Al Sousi-moskee in Gaza. Foto Mahmud Hams/AFP

Het geweld in Israël en de Gazastrook houdt aan. Dit is er de afgelopen twaalf uur gebeurd:

  • De Israëlische krijgsmacht heeft 300.000 reservisten opgeroepen. Het zou gaan om de grootste mobilisatie ooit. Het is nog niet duidelijk waarvoor de reservisten ingezet gaan worden. Internationale media speculeren over een mogelijke grondaanval op de Gazastrook.
  • Inmiddels zijn meer dan duizend doden gevallen door het geweld. Aan Israëlische zijde zijn tot nu toe meer dan 700 mensen om het leven gekomen. Door de vergeldingsaanvallen op de Gazastrook zijn zeker 493 Palestijnen omgekomen.
  • Op het terrein van een Israëlisch muziekfestival in Urim zijn zondag 260 lichamen geborgen. De festivalgangers werden zaterdagochtend vroeg overvallen door Hamas-strijders. Een deel van de overwegend jonge festivalgangers is daarnaast nog niet terecht, waardoor de vrees bestaat dat het dodenaantal zal oplopen.
  • De aanvallen aan beide zijden gaan nog onverminderd verder. Vanuit de Gazastrook werd maandagochtend een onbekend aantal raketten afgevuurd op de steden Tel Aviv en Jeruzalem. In de nacht van zondag op maandag heeft Israël aanvallen uitgevoerd op zeker vijfhonderd doelen in de Gazastrook. Volgens Israël ging het om locaties waar strijders van Hamas of Islamitische Jihad zich ophielden.
  • Door de Israëlische tegenaanvallen op de Gazastrook hebben tot nu toe zeker 123.538 mensen hun huizen moeten ontvluchten.
  • De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft maandag een volledige blokkade van Gaza bevolen. Het betekent dat er geen elektriciteit, voedsel en brandstof meer naar de Gazastrook gaat. Hij zei dat het onderdeel was van de strijd tegen „beestachige mensen”.
  • Volgens The Wall Street Journal heeft Iran Hamas geholpen bij de grootschalige aanvallen op Israël. Iran weerspreekt dat echter. „We steunen Palestina empathisch en volledig, maar we zijn niet betrokken bij hun reactie, die is enkel door Palestina ondernomen”, zei de Iraanse VN-missie. Hamas liet eerder weten wel degelijk steun van Iran te hebben ontvangen.
  • Hamas en de Palestijnse militante groep Islamitische Jihad houden naar eigen zeggen 130 Israëliërs gevangen. De Israëlische regering schat dat er meer dan honderd burgers door Hamas-strijders zijn gegijzeld, onder hen ook ouderen, vrouwen en kinderen.
  • Een deel van het Nederlandse demissionaire kabinet is maandagochtend bijeengekomen om over de situatie te praten. Demissionair minister-president Mark Rutte herhaalde na afloop van de bijeenkomst dat Nederland het recht erkent van Israël om zichzelf te verdedigen. Hij zei dat Israël „onvoorwaardelijke steun” verdient. Ook veroordeelde hij het geweld van Hamas.
  • De Israëlische krijgsmacht zei maandagochtend weer controle te hebben over grensplaatsen rond de Gazastrook. Daar vonden intensieve gevechten plaats met Hamas-militanten. Volgens Israël zijn er nog wel Hamas-strijders in het gebied en vinden er „geïsoleerde confrontaties” plaats.