Overname van RTL Nederland door mediareus DPG is vrijwel rond

DPG Media, het grootste mediabedrijf in Nederland, krijgt naar verwachting toestemming van de concurrentiewaakhond ACM om RTL-Nederland over te nemen. Daarmee wordt DPG, dat al kranten, radiozenders, tijdschriften en onlinediensten bezit, er ook televisiezenders en de streamingdienst Videoland bij.

Eind 2023 maakte DPG bekend dat het RTL-Nederland voor 1,1 miljard euro wil overnemen. Na langdurig onderzoek heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu in een „voorlopig oordeel”, zoals zij het zelf noemt, laten blijken dat de overname kan doorgaan.

De toezichthouder is tot de conclusie gekomen dat de problemen die aan de overname kleven met een aantal afspraken op te lossen zijn, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een vertrouwelijk document dat de ACM hierover heeft opgesteld. DPG zou geen onderdelen hoeven af te stoten om groen licht te krijgen.

Overeengekomen maatregelen

Wel is het bedrijf met de ACM andere maatregelen overeengekomen die moeten voorkomen dat de overname ten koste gaat van de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening in Nederland. Zo zal DPG garanderen dat NU.nl (onderdeel van DPG) en RTL Nieuws nog zeker tien jaar strikt gescheiden zullen blijven.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, sprak zich eerder kritisch uit over het overnameplan. Nu zegt hij, na lezing van het voorlopige ACM-oordeel: „Wij hebben ons steeds ingezet voor betere garanties voor de pluriformiteit, de onafhankelijkheid en sterke redacties. We zien dat daar nu wel deels gehoor aan wordt gegeven.” Aan de andere kant blijft de NVJ kritisch over de nóg grotere macht die DPG straks krijgt ten opzichte van freelance journalisten. „We houden onze ernstige twijfel of deze verdere concentratie verstandig is.”

In 2021 deed DPG een vergeefse poging RTL over te nemen. Die werd doorkruist toen RTL en Talpa het eens werden over een fusie – maar die werd vervolgens in 2023 door de ACM verboden, omdat daaruit „een te machtige marktpartij in het medialandschap” zou ontstaan. Door een samengaan van RTL en Talpa zouden er voor adverteerders weinig andere mogelijkheden overblijven om op televisiezenders te adverteren, aldus de ACM destijds.

Omdat DPG in Nederland nog geen televisiezenders bezit, is dat probleem er niet bij een overname van RTL. Maar ook zonder RTL is DPG wel al een grootmacht in medialand.

Het Belgische bedrijf is de grootste krantenuitgever in Nederland (met het AD, de Volkskrant, Trouw en tal van regionale kranten), het heeft onder meer radiostations QMusic en Joe, de bladen Libelle, Margriet, Kidsweek en Donald Duck, nieuwssite NU.nl, vergelijkingssite Independer, Nationale Vacaturebank en nog veel meer.

De omzet van DPG over 2024 bedroeg in Nederland 1.140 miljoen euro (en in België, waar het bedrijf al meerdere tv-zenders heeft, nog eens 737 miljoen). RTL is de grootste commerciële televisiezender in Nederland, en heeft daarnaast de succesvolle streamingsdienst Videoland en Buienradar.

Pluriformiteit, advertentiemarkt

In een vorig jaar gepubliceerde tussenrapportage voorzag de ACM vier mogelijke problemen bij een overname van RTL door DPG. De pluriformiteit van het nieuwsaanbod zou in gevaar kunnen komen, het voortbestaan van persbureau ANP zou bedreigd kunnen worden, de positie van freelance journalisten zou verder verzwakt worden, en op de advertentiemarkt zou DPG met RTL erbij zó dominant kunnen worden, dat adverteerders andere media niet meer nodig hebben om hun reclameboodschappen uit te dragen.

Uiteindelijk vond ACM alleen bij het punt van de pluriformiteit enkele maatregelen nodig, ook al heeft ze eigenlijk alleen bevoegdheden op markteconomisch terrein. Eind deze maand houdt de toezichthouder nog een hoorzitting met belanghebbenden, zoals nieuwsbedrijven, werknemersvertegenwoordigers en adverteerders, alvorens tot het definitieve besluit te komen.


Lees ook

Lees ook: ‘Het enige persbureau van Nederland moet overleven’ (2024)

Eigenaar van het  ANP Chris Oomen (rechts) en ceo Martijn Bennis.