Meerdere overheidsinstellingen, waaronder het ministerie van Defensie en de Sociale Verzekeringsbank (SVB), nemen maatregelen om het eventueel wegvallen van dienstverlener Atos te ondervangen. Het Franse ict-bedrijf zit al lange tijd in financiële problemen. Een ingreep door de Franse overheid lijkt nodig om een faillissement te voorkomen.
Atos presenteert deze dinsdag de jaarcijfers over 2023, die eerder tot twee keer toe werden uitgesteld.
De wankele situatie van het ict-concern levert een risico op voor verschillende Nederlandse overheidsinstellingen. Zo beheert Atos medische gegevens van ruim 350.000 Nederlanders die langdurige zorg ontvangen via een aanvraag bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). De SVB heeft de uitvoering van massale processen, waaronder de uitkering van AOW en Kinderbijslag, sinds 2010 aan Atos uitbesteed.
Zowel de SVB als het CIZ zegt in reactie op vragen van NRC momenteel „in nauw contact” te staan met Atos. Het CIZ neemt „passende maatregelen”, zegt een woordvoerder, „om de dienstverlening aan onze cliënten en zorgaanbieders te continueren”.
De Sociale Verzekeringsbank zegt „altijd passende maatregelen” te nemen „voor het geval een leverancier weg zou vallen.” Meer details willen CIZ en SVB niet geven.
Het ministerie van Defensie houdt de situatie rond Atos „nauwlettend in de gaten”, zegt een woordvoerder. „Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s. Defensie sorteert voor op mogelijke uitkomsten door – met andere marktpartijen – te werken aan alternatieven.”
Overstappen naar een andere dienstverlener is bij complexe overheidssystemen niet eenvoudig, omdat de kennis van de werking ervan bij de leverancier zit. In de praktijk betekent een overstap vaak het bouwen van een nieuw systeem, wat jaren kan duren.
Defensie is juist met Atos bezig met zo’n megaproject. Onder de naam Grensverleggende IT wordt vrijwel de hele ict-infrastructuur van Defensie vervangen, een klus die nog jaren in beslag neemt en ruim 3,2 miljard euro gaat kosten. Het ministerie is momenteel in gesprek met het betrokken consortium van ict-bedrijven om afspraken te maken voor het geval Atos wegvalt, zegt een woordvoerder.
Afhankelijkheid speelt al langer
Ook BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies, heeft „verschillende maatregelen genomen om de continuïteit van de dienstverlening aan, en de data en gegevens van de provincies, veilig te stellen”, stelt een woordvoerder in reactie op vragen van NRC. Atos beheert sinds 2014 het ‘applicatielandschap’ van de provincies. Zo is onder meer informatie over bedrijfsterreinen, grondwater en beschermde diersoorten bij Atos ondergebracht. BIJ12 is volgens de woordvoerder „begonnen met een verkenning naar een nieuwe sourcing-strategie” – oftewel het zoeken naar een vervangende ict-dienstverlener.
Dat Nederlandse overheidsinstellingen voor hun ict-voorzieningen vaak afhankelijk zijn van externe leveranciers, is al langer een bekend probleem. Een Kamercommissie onder leiding van Ton Elias (VVD) concludeerde in 2014 dat de overheid zelf meer grip op ict zou moeten krijgen, twee jaar later concludeerden experts in opdracht van toenmalig minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) hetzelfde. Zij waarschuwden destijds al expliciet voor het „risico van discontinuïteit” wanneer een leverancier door een faillissement of overname stopt met de dienstverlening. Volgens ict-experts werd met die aanbevelingen weinig gedaan, zo nam de externe inhuur van ict’ers de afgelopen jaren alleen maar toe.
Atos is een van de grootste Europese ict-bedrijven, met een jaaromzet van 11 miljard euro en meer dan 110.000 werknemers in 71 landen. De afgelopen decennia groeide het bedrijf hard door overnames, die vaak met geleend geld werden gefinancierd.
Olympische Spelen
Vanaf 2021 kwam Atos in een neerwaartse spiraal terecht en afgelopen februari bleek dat een van de belangrijkste financiers, de Franse bank Crédit Agricole, bij Atos wilde uitstappen omdat het de schuldenlast van ruim 3,6 miljard euro te hoog vond.
Afgelopen maand mislukten twee pogingen om bedrijfsonderdelen te verkopen, aan de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky en vliegtuigbouwer Airbus. De beurskoers staat inmiddels 75 procent lager dan aan het begin van dit jaar, en 97 procent lager dan op het hoogtepunt in februari 2020.
De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, kondigde afgelopen week een „nationale oplossing” voor Atos aan, waarbij „alle Franse belangen gegarandeerd worden”. Wat dat voor de buitenlandse onderdelen van het concern betekent, is niet duidelijk. Voor de Franse overheid is Atos van groot strategisch belang, zo beschikt het over de supercomputer waarmee de Fransen kernproeven simuleren en is het verantwoordelijk voor de digitale veiligheid rond de Olympische Spelen in Parijs, komende zomer.
Een woordvoerder van Atos laat in een reactie weten dat het bedrijf „geen risico’s ziet als het gaat om het voortzetten van de dienstverlening aan klanten”. Het concern beschikt over voldoende kapitaal en de Nederlandse bedrijfsactiviteiten zijn gezond, zegt de woordvoerder. Over specifieke klantcontracten doet Atos geen mededelingen.