N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Kwartaalcijfers De groei bij PostNL zette eerder door dan het bedrijf zelf had verwacht, na een mager 2022: het bezorgde 3,3 procent meer pakketten. In de postbezorging blijft PostNL hard krimpen.
Mede door Nederlandse klanten die over de grens aankopen deden, heeft PostNL een „tevredenstemmend” tweede kwartaal achter de rug, aldus bestuursvoorzitter Herna Verhagen. Voor heel 2023 denkt het post- en pakketbedrijf dan ook een hoger resultaat te boeken dan het eerder had voorspeld.
De goede resultaten zijn positief ontvangen op de Amsterdamse beurs. Het aandeel PostNL opende ruim 7 procent hoger en wist die winst de rest van de dag grotendeels vast te houden.
PostNL had vorig jaar de aandeelhouders juist flink teleurgesteld, na twee goede jaren tijdens de coronapandemie. Onder meer de hoge inflatie had de kooplust van veel klanten doen afnemen, waardoor PostNL minder pakketten te bezorgen had. Voor 2023 had het bedrijf een kopie voorzien van 2022, en pas vanaf 2024 werd weer groei voorzien.
Die voorspelling bleek te pessimistisch. Waar in het eerste kwartaal inderdaad sprake was van krimp, was die krimp wel minder sterk dan verwacht. In het tweede kwartaal was alweer sprake van volumegroei: het bedrijf bezorgde 3,3 procent meer pakketten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Buitenlandse webshops
In thuismarkt Nederland zag PostNL dat het meer bestellingen van Nederlandse webshops mocht bezorgen; in 2022 had met name hierin de klad gezeten. Maar de groei in het tweede kwartaal zat vooral in de bestellingen door Nederlandse klanten bij webshops in het buitenland, die door PostNL in Nederland worden bezorgd.
Dat zijn doorgaans wel kleinere pakketten dan de pakketten die binnen Nederland besteld worden, waardoor per pakket minder wordt verdiend. Omdat PostNL tegelijkertijd de algemene tarieven verhoogde, steeg de omzet van de pakketdivisie wel met ruim 7 procent naar 556 miljoen euro.
PostNL heeft nu duizend vacatures voor postbezorgers. Hoewel half zo veel als vorig jaar, is dat toch nog 6 procent van het totaal aantal postbodebanen
De andere divisie van PostNL, die verantwoordelijk is voor de postbezorging in Nederland, deed het veel minder goed. Dat komt deels doordat klanten minder post versturen: het volume nam met 9 procent af tot 409 miljoen stuks bezorgde post. Als klanten post verzenden, doen ze dat bovendien op een manier die PostNL minder oplevert. Minder post die binnen 24 uur moet worden bezorgd en meer brieven die ook wel binnen 48 uur bij de ontvanger mogen zijn.
Omdat PostNL de postzegelprijs per 1 januari 2023 mocht verhogen van 97 cent naar 1,01 euro, werden de volumedaling en de slechtere ‘prijsmix’ nog wel iets gecompenseerd. De omzet in de postbezorging kwam uiteindelijk bijna 8 procent lager uit, op 323 miljoen euro.
Op de beurs werd zo positief gereageerd op de PostNL-cijfers doordat het bedrijf voor de rest van het jaar de verwachtingen naar boven heeft bijgesteld. Het bedrijf verwachtte eerst een bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten over heel 2023 van tussen de 70 en 100 miljoen euro. Dat heeft het nu verhoogd naar 100 tot 130 miljoen euro.
Efficiëntere routes
De hogere winstverwachting komt niet alleen door de groei in de pakketdivisie. PostNL heeft ook meerdere kostenbesparingsprogramma’s lopen die vruchten afwerpen. Zo slaagt het bedrijf erin efficiëntere routes te rijden, wordt het personeel beter ingeroosterd en worden er minder pakketten opgeslagen.
Een begin dit jaar aangekondigd reductie in het aantal kantoorbanen bij de pakketdivisie verloopt ook naar wens. Veel van de driehonderd mensen die moesten omzien naar een andere baan, zijn daar binnen of buiten PostNL in geslaagd. Daardoor is het bedrijf minder geld kwijt aan ontslag- en begeleidingstrajecten, waardoor het programma nu geen 20 miljoen euro kost, maar 10 miljoen euro.
De kostenbesparingen werden deels weer teniet gedaan doordat PostNL flink meer geld kwijt was aan salarissen. Het bedrijf sloot een nieuwe cao af, waarbij het personeel tot 9,5 procent meer loon kreeg vanaf 1 april dit jaar, plus een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris.
Het bedrijf is bovendien naarstig op zoek naar nieuw personeel: er staan duizend vacatures open voor postbezorgers. Dat zijn er weliswaar duizend minder dan een jaar eerder, maar duizend vacatures betekent nog altijd dat bijna 6 procent van de postbezorgbanen bij PostNL vacant is.
Te late brieven
Door het hoge aantal vacatures voor postbodes, en het mede daardoor weer veroorzaakte ziekteverzuim – wel werkend personeel wordt gevraagd de gaten te dichten – is de postbezorging in Nederland momenteel „onder het vereiste niveau”, aldus Verhagen in een verklaring aan de pers.
Lees ook: Na de winkelsector zet ook PostNL FNV buitenspel. Zet de vakbond te hoog in?
PostNL is als de Nederlandse universele postdienst verplicht om gemiddeld 95 procent van de binnenlandse brieven binnen een dag te bezorgen. Eind vorig jaar maakte toezichthouder ACM bekend PostNL een boete te geven van 2 miljoen euro voor het niet behalen van die norm in 2019.
Over 2020 werd ondanks een slechte score (94,3 procent) geen boete gegeven, omdat ACM corona zag als goede reden voor vertragingen. Over coronajaar 2021 en 2022 zijn nog geen besluiten genomen. Maar met 90 procent in het tweede kwartaal van dit jaar heeft PostNL die norm wederom niet gehaald, evenmin als in het eerste kwartaal (92 procent). Verhagen: „Dit heeft onze volledige aandacht.”