N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Openbaar vervoer Bedreigen, mishandelen, spugen, pesten: mensen die in het ov werken, zeiden er vorig jaar vaker mee te maken hebben gehad dan in 2020. Staatssecretaris Heijnen vindt het een „verontrustende ontwikkeling”.
Spoorwegpolitie in Amsterdam.
Foto Venema Media/ANP
Medewerkers van het openbaar vervoer voelden zich vorig jaar minder veilig en maakten meer incidenten mee dan in 2020. Dat blijkt uit een enquête onder 4.770 van hen, waarvan onderzoeksbureau Crow woensdag de resultaten heeft gepubliceerd. In 2020 kreeg 44 procent van het ov-personeel te maken met een strafbaar incident zoals bedreiging of mishandeling, in 2022 was dat 5 procentpunt meer.
Ook het percentage dat slachtoffer was van niet-strafbare incidenten zoals spugen, lastigvallen en pesten, steeg van 52 naar 58 procent. In 2022 voelde 39 procent van de ov-medewerkers zich veilig, tegenover 53 procent in 2020. Het gemiddelde rapportcijfer voor sociale veiligheid daalde van 6.7 naar 6.1.
Tot aan de coronacrisis was er nog een „positieve trend” van veiligheid in het ov, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat die trend nu is omgekeerd, noemt ze „een verontrustende ontwikkeling”.
Heijnen ziet vier mogelijke verklaringen voor de verslechterde veiligheid. Als eerste noemt ze een „algemene normvervaging en verharding” in de samenleving. Daarnaast reizen mensen vaker zonder kaartje vanwege „een bredere betaalproblematiek” – kaartjes zijn duurder geworden en de portemonnee van veel reizigers kleiner. Daar komt nog een toename van daklozen en verwarde personen in het ov bij, en structurele overlast rondom asielzoekerscentra.
NSC eist van demissionair minister van Asiel David van Weel (VVD) dat hij aan de Tweede Kamer donderdagavond nog een harde toezegging doet dat mensen die illegalen helpen niet strafbaar worden. Komt die helderheid er niet, dan kan NSC niet voor de ‘asielnoodmaatregelenwet’ stemmen en sneuvelt die wet in de Tweede Kamer. Dat zei NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven donderdag na urenlang overleg binnen haar fractie.
In de Kamer hangt donderdag al de hele dag een crisissfeer omdat NSC niet kan leven met een aangenomen amendement van de PVV. Dat stelt niet alleen illegaliteit strafbaar, maar ook mensen die hulp bieden aan illegalen, bijvoorbeeld door middel van vrijwilligerswerk. NSC en ook de SGP, die in principe voor de asielwet is, wilden donderdag duidelijkheid hierover van het demissionaire kabinet. Minister Van Weel schreef de Kamer eerder op de dag al een briefje waarin hij moest toegeven dat mensen die illegalen helpen strafbaar kunnen zijn. De minister kan het Openbaar Ministerie naar eigen zeggen alleen vragen deze groepen niet met prioriteit te handhaven.
Voor NSC is dat volstrekt onvoldoende, liet Van Vroonhoven blijken. Ze sprak van een ,,flutbrief” van Van Weel en eist nu dat de minister voor de stemmingen, die voor vanavond laat gepland staan, met een nieuwe brief komt waarin ,,zwart op wit” moet staan dat mensen die illegalen helpen niet zullen worden aangepakt of vervolgd. De NSC-fractieleider benadrukt dat haar partij nog steeds ,,ongelofelijk graag wil dat de wet erdoorheen gaat”, maar ze vindt dat minister Van Weel haar fractie meer ,,comfort” moet geven dan nu het geval is.
Van Vroonhoven zei ook, net als SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer eerder, dat de twee fracties enkele ,,opties” hebben verkend om de strekking van de wet alsnog aan te passen. Het is onduidelijk aan welke opties de partijen denken, want het bewuste PVV-amendement is al aangenomen en dus onderdeel van de wet. Mogelijk kunnen de fracties toch nog een nieuw amendement indienen voordat er over het wetsvoorstel is gestemd. Een andere route is een belofte dat de Eerste Kamer de wet terugstuurt naar het kabinet en een novelle maakt, maar dan zal ook de Tweede Kamer die aanpassingen opnieuw moeten goedkeuren.
De vraag is, welk compromis er ook uitrolt, of een afzwakking van de strafbaarstelling van illegaliteit acceptabel is voor PVV-leider Geert Wilders. Als de PVV alsnog tegenstemt, is de meerderheid ook weg. Hij schreef donderdagavond op X dat de situatie rond de asielwetten ,,om gek van te worden” is. ,,Tegenwerken, frustreren, vertragen, NSC, CDA en zelfs SGP met vragen, eisen, spoedadviezen van de RvS. Dit is precies waarom het kabinet is gevallen. Amateurs.”
Lees ook
Kabinet bevestigt dat strafbaarstelling illegaliteit óók hulpverleners raakt, NSC twijfelt nog over steunen asielwet
De Belgische gitarist Dany Lademacher is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt het management van zanger Bart Peeters, die jarenlang met Lademacher samenwerkte, aan de Vlaamse omroep VRT.
Lademacher werd eind jaren 70 bekend als lid van Wild Romance, de band van Herman Brood waar hij jarenlang in speelde. Hij schreef ook zelf mee aan tientallen nummers van Brood, zoals Saturday Night en Never Be Clever. Daarnaast was hij betrokken bij de speelfilm Wild Romance, over het leven van Brood.
Enkele jaren na het uiteenvallen van de band schaarde hij zich bij The Radios, de Belgische band die wereldfaam vergaarde met hitsingles als She goes nana en Teardrops. De popgroep met Bart Peeters en de broers Mosuse toerde in de jaren negentig door de hele wereld en verkocht honderdduizenden platen.
De laatste jaren kampte Lademacher volgens de VRT met hartproblemen.
VVD-leider Dilan Yesilgöz wás al een ramp voor Nederland, nu is ze ook nog een ramp voor de VVD. Daar voelen ze zich steeds ongemakkelijker onder het gepruts van hun leider. Een geluk bij een ongeluk, zou je haast zeggen.
Eerst zette ze met allerlei machinaties en leugens over ‘nareizen’ door asielzoekers de deur wagenwijd open voor het falende kabinet-Wilders. Nu ze met lege politieke handen staat, probeert ze de volgende verkiezingen te winnen met het napraten van Telegraaf-gewauwel en gestook over antisemitisme en collega Frans Timmermans.
Bijna vermakelijk is de manier waarop ze haar blunders verbaal probeert toe te dekken. „Ik heb het verkeerde getal genoemd bij het verkeerde onderwerp”, zei ze destijds over dat nareizen. „Maar het waren geen doelbewuste leugens. Dat raakt me.” Ze had allerlei nareiscijfers door elkaar gehaald. „Dat is een fout en dat heb ik nooit zo bedoeld.”
Het klonk alsof er ook onbedoelde leugens zijn, maar dat zal ze wel niet bedoeld hebben. In de kwestie-Douwe Bob gebeurt iets soortgelijks: ze beschuldigt hem eerst van Jodenhaat, maar beweert later dat hij geen Jodenhater is („Ik denk het niet”), alleen Jodenhaat verspreidde. Ik denk dat ze haar beschuldiging nu half intrekt, zonder excuus overigens, omdat Bob met de dood bedreigd werd door een man, die straks voor de rechter ongetwijfeld zal zeggen dat hij het niet zo bedoeld had.
Zelf krijg ik het eigenaardige gevoel – en ik bedoel het ook nog – dat Yesilgöz zich steeds meer begint te gedragen als een soort stiefzusje van Donald Trump. Veel populistisch geblaat, weinig wol. Eerder radicaal-rechts dan gewoon rechts. Liever tendentieus getwitter en ander mediabewust geëtter dan serieuze politiek bedrijven. Gretig aanschuiven bij de vrijblijvende talkshow, maar het bij een lullig eigen videootje houden nadat een artiest bedreigd wordt dankzij jouw uitspraken.
Zo kom ik toch nog, ik kan het ook niet helpen, bij de grote Trump zelf terecht. Alsof daar vorige week nog niet genoeg over geschreven is. Achteraf besef ik vooral dat daar niet goed genoeg over is geschreven – ook niet door mij moet ik met enorme tegenzin toegeven. Wél door collega Sander Schimmelpenninck maandag in de Volkskrant, geef ik met nóg meer tegenzin toe.
Vorige week beschreef ik met een beginnend traantje in de ooghoek hoe Trump op een persconferentie empathisch gereageerd had op een BBC-journaliste uit Oekraïne wier man daar als soldaat vocht. Ze smeekte Trump om meer Patriots opdat Oekraïne zich beter kon beschermen tegen Poetins luchtaanvallen. Hij zou zijn best doen, beloofde Trump: „Ik kan zien dat het u veel doet.”
Enkele dagen later blijkt hoeveel het Trump doet: niksnothing. Hij gaat minder wapens leveren aan Oekraïne. Poetin mag zijn gang gaan, Oekraïne kan barsten. Het charme-offensief van Rutte heeft niets geholpen, we zijn, onze sneue koning en koningin incluis, voorgelogen door de machtigste oplichter van de wereld. „Nog steeds wordt Trump onderschat”, schreef Schimmelpenninck, „Ruttes toneelspel was geen kunststukje, maar een maffiose vernedering.”
Ja, Trump is de maffiabaas die in de film Scarface zegt: „I always tell the truth even when I lie.”