Ouders die hun baby in vuilcontainer achterlieten en andere baby begroeven krijgen een jaar en drie maanden cel

‘Containerbaby’ De politie arresteerde in 2021 de destijds zeventienjarige ouders van een baby die – levend – in een container werd gevonden. Na onderzoek bleek dat zij twee jaar eerder hun andere baby hadden begraven.
De politie arresteerde in februari 2021 de destijds zeventienjarige ouders van een baby, die - levend - in een boodschappentas in Amsterdam werd gevonden.
De politie arresteerde in februari 2021 de destijds zeventienjarige ouders van een baby, die – levend – in een boodschappentas in Amsterdam werd gevonden. Foto Laurens Bosch/ANP

Een man en vrouw die in 2021 hun pasgeboren baby in een vuilcontainer achterlieten en twee jaar daarvoor hun eerdere baby hadden begraven, moeten allebei een jaar en drie maanden de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. In september eiste het Openbaar Ministerie anderhalf jaar cel en jeugd-tbs tegen beide ouders, die nu twintig jaar oud zijn maar ten tijde van de misdrijven nog minderjarig waren. Naast de onvoorwaardelijke jeugddetentie krijgt de man jeugd-tbs en de vrouw ook zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De politie arresteerde in februari 2021 de twee destijds zeventienjarige ouders van een baby, die – levend – in een boodschappentas een in vuilcontainer in Amsterdam werd gevonden. De politie kwam hen op het spoor omdat zich in de tas een kassabon van de twee bevond. Drie dagen na de vondst meldden de ouders zich bij de politie. Zij verklaarden dat de baby onverwacht werd geboren en dachten dat het meisje niet meer leefde. De rechtbank gelooft die verklaring niet, aangezien in onder meer WhatsApp- en Snapchatgesprekken van de ouders te zien is dat de zij van plan waren de baby om het leven te brengen.

Agenten brachten het meisje, dat nog geen dag oud was, direct na de vondst naar het ziekenhuis. Tweeënhalf jaar later maakt het kind het volgens het OM naar omstandigheden goed. Ze staat onder gezag van Jeugdbescherming.

De politie onderzocht de telefoons van beide verdachten na de aanhouding grondig, en ontdekte dat ook in december 2019 een kindje van hen levend werd geboren. Deze baby werd in november 2021 gevonden in een tuin van een woning in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de rechtbank heeft deze baby geleefd. De ouders hebben niet verklaard hoe de baby om het leven is gekomen, maar desondanks concludeert de rechtbank dat er sprake is van moord.