N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview
Jan de Jong | oud-toezichthouder gaswinning Terwijl in Groningen nog amper gas wordt gewonnen, komt de bodem niet tot rust. Jan de Jong dringt aan op een exitstrategie. „De bodem blijft beven, huizen blijven schudden.”
Jan de Jong maakt zich zorgen. Terwijl er in Groningen amper nog gas wordt gewonnen, neemt toch de onrust in de bodem niet af. Integendeel. Daar gebeuren dingen, zegt de voormalig inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen „die niemand had verwacht. Het kabinet heeft daar geen strategie voor” en de oliebedrijven „maken dat ze wegkomen” nu de gaswinning in Groningen stopt.
De oud-toezichthouder kan het weten. Tien jaar geleden waarschuwde Jan de Jong als eerste voor meer en zwaardere aardbevingen als gevolg van de gaswinning, maar de oliebedrijven Shell, ExxonMobil en hun joint venture NAM, topambtenaren en ook het kabinet negeerden zijn advies en wonnen nog twee jaar maximaal Gronings gas. Nu waarschuwt hij voor de wijze waarop staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) het gasveld in Groningen wil sluiten. Dat gebeurt deze zomer of volgend jaar, daarover neemt hij nog deze maand een beslissing.
De 71-jarige De Jong mist „een exitstrategie” voor het gasveld, zegt hij in aanloop naar het Kamerdebat met staatssecretaris Vijlbrief en premier Rutte (VVD) deze dinsdag over de Groningse gaswinning. „Je kunt versterken en verstevigen wat je wilt om veiligheidsrisico’s terug te dringen, maar zolang je de beweging in de ondergrond niet systematisch onderzoekt en probeert de seismiciteit te verminderen, blijft het dweilen met de kraan open.”
Komt de bodem niet tot rust als de gaswinning stopt?
„Nee. De bodem blijft beven, huizen blijven schudden. Inwoners op het gasveld in Groningen moeten de komende decennia rekening houden met honderden aardbevingen boven op de 1.622 die het KNMI tot afgelopen februari had geregistreerd. Daarvoor waarschuwde enquêtevoorzitter Tom van der Lee bij de presentatie van het enquêterapport. Maar het rapport, waarvoor ik alle waardering heb, weidt er niet over uit, in de Tweede Kamer is er niet over gesproken, en het kabinet zwijgt erover.”
Waarover bent u precies bezorgd?
„Terwijl we steeds minder gas winnen, is de grond in Groningen niet minder gaan schudden. De dichtheid van aardbevingen neemt toe, vooral rond Loppersum, Uithuizen en Wirdum. Nog altijd is een beving zwaarder dan de klap in 2012 bij Huizinge – de stevigste tot nu toe – niet uit te sluiten. Ook zien we bodemdaling op plekken waar dat nooit het geval was. En bij de stad Groningen zijn tegen de verwachting in op een aantal plekken buiten het gasveld twee bevingen gemeten. Nog lichte, gelukkig. Maar dit zal ook op andere plekken voorkomen waar het veld beweegt.”
Bekijk ook deze animatie over hoe een Groningse aardbeving ontstaat
Hoe verklaart u dat?
„Dit komt door drukverschillen die zijn ontstaan sinds 2013. Toen is het kabinet tegen ons advies in – onverantwoordelijk en meedogenloos, vind ik dat nog altijd – juist fors meer gas gaan winnen, vooral in het zuiden van het veld. Aardgas stroomt van plekken met een hoge druk waar de gaswinning werd stilgelegd naar zuidelijke plekken met een lage druk waar het meeste gas is weggehaald. Ook stroomt nu water uit zogeheten aquifers – de delen van het reservoir die gevuld zijn met water – naar de delen waarin nog wat gas zit, wat tot drukdaling in die aquifers leidt en dat geeft dan weer inklinking en bodemdaling. Dit veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot nieuwe bevingen zullen leiden. Deze ‘drukvereffening’ zal nog tientallen jaren duren, zeker als het water uit de aquifers blijft stromen.”
De dichtheid van aardbevingen neemt toe, en ook buiten het gasveld worden bevingen gemeten
Jan de Jong (71) voormalig inspecteur-generaal
Wat is daar nu tegen te doen?
„Om te beginnen moet je seismiciteit, bodemdaling en reservoirdruk in de gaten houden en bestuderen. Dat laat de staatssecretaris gaswinner NAM doen vanwege diens ‘zorgplicht’. Maar ik zou dat een onafhankelijke instantie laten monitoren, met onafhankelijke wetenschappers, zoals het expertpanel Kennisprogramma Effecten Mijnbouw. We weten hoe het met de zorgplicht van de NAM is afgelopen na de beving bij Huizinge. De veiligheid van Groningers werd genegeerd, het kabinet gaf Shell, ExxonMobil en NAM alle ruimte om de gaswinning te maximeren omwille van de winst.”
Maar Marjan van Loon van Shell Nederland kondigde toch aan dat ze de winningslocaties gaan sluiten?
„Shell wil de winning stoppen, de putten volstorten met cement, de locaties afbreken en dan zo snel mogelijk wegwezen. Dat is het meest verkeerde wat je kunt doen. Die putten geven de mogelijkheid om cruciale informatie over de ondergrond te verkrijgen. Elke verandering daar moet je zorgvuldig analyseren. Stoppen met de gaswinning juich ik toe, maar blijf alsjeblieft van de putten af, breek niets af. Je moet de ondergrond monitoren, een studie doen en met de uitkomsten maatregelen nemen om de seismiciteit terug te dringen.”
Kun je de bevingen dan beperken?
„Dat moet worden bestudeerd. Je zou kunnen denken aan het injecteren van stikstof of CO2 om de ondergrondse druk bij te stellen. Dat wordt nu onderzocht door TNO. Ook kun je zeewater in de ondergrond spuiten om tegendruk te geven. En misschien kun je aardgas op de ene plek weghalen en op een andere plek terug het veld inpompen, zodat de spanning rond de breuken afneemt.”
De staatssecretaris wil daarmee niet experimenteren, schrijft hij de Tweede Kamer.
„Dat klinkt heel nobel. Hij suggereert dat hij Groningers niet in de onzekerheid wil storten. Maar die onzekerheid bestaat al. Het gros van de woningen is nog niet versterkt. Nu heeft de staatssecretaris geen plan. Hij laat de putten dichtstorten, winningslocaties ontmantelen en gaat dan dertig jaar wachten tot de seismiciteit over is.”
De aardbevingen in Groningen laten u niet los, hè?
„Het is een groot onrecht wat de Groningers is aangedaan. Willens en wetens is het kabinet meer gas gaan oppompen, heeft het de zorgplicht genegeerd en werd de Kamer onzorgvuldig en onjuist geïnformeerd. Dat is in de loop van de jaren, net als bij het Toeslagenschandaal, almaar erger geworden. Mensen worden door de overheid als objecten gezien, niet meer als individuen met hun eigen waardigheid. De ene na de andere bewoner gaat eraan onderdoor en als we niet uitkijken de hele samenleving.”