Oud-campagneleider van Russische politieke dissident Navalny veroordeeld tot negen jaar gevangenis

Politieke tegenstem Volgens het team van Aleksej Navalny wordt oud-campagneleider Vadim Ostanin onterecht langdurig vastgezet. Hij zou zich uitsluitend hebben bezig gehouden met „legaal politiek werk”.
Navalny is de bekendste politieke tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin.
Navalny is de bekendste politieke tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Foto Yulia Morozova/Reuters

Vadim Ostanin, een voormalig campagneleider van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Dat maakte zijn campagneteam maandag bekend op Telegram. De Russische rechtbank verwijt Ostanin deelname aan een „extremistische gemeenschap” en betrokkenheid bij een non-profitorganisatie „die met haar activiteiten geweld tegen burgers” aanspoorde, doelend op Navalny’s anti-corruptie organisatie FBK.

De veroordeling van Ostanin laat zien dat het net rond Navalny zich aan het sluiten is. Niet alleen Ruslands belangrijkste oppositiepoliticus zelf betaalt de prijs voor de strijd die hij voert tegen president Vladimir Poetin, ook de mensen die hem daarbij hielpen moeten het ontgelden. Afgelopen week werd tegen Daniel Kholodny, de beheerder van zijn YouTube-kanaal, ook tien jaar celstraf geëist.

Volgens het campagneteam wordt Ostanin nu onterecht langdurig vastgezet. Hij zou zich uitsluitend bezig hebben gehouden met „legaal politiek werk”. Ostanin werd in december 2021 aangehouden en gevangengenomen. Afgelopen mei uitte een rapporteur van de Verenigde Naties zijn zorgen over Ostanins verslechterende gezondheidssituatie in de cel. De VN riepen Rusland op hem dringend van fatsoenlijke medische zorg te voorzien.

Bekendste dissidente stem

Uit een eerdere brief die het team van Navalny openbaar maakte, bleek dat Ostanin bij aankomst in zijn cel zonder uitleg in een eenmanscel van zo’n zes vierkante meter werd geplaatst. Naar eigen zeggen is het enige raam in zijn cel, eigenlijk een soort kelder, bedekt met puin. „Ongeveer een week later werd de cel overspoeld met water dat tot de enkels reikte. In deze cellen waren ratten, mieren, spinnen”, schreef hij. Hoewel de Russische autoriteiten druk uitoefenden op Ostanin om schuld te bekennen, bleef hij zijn onschuld uitspreken.

Door zijn stevige kritiek op de regering-Poetin zit Navalny momenteel zelf een straf uit van 11,5 jaar, onder meer vanwege onbewezen beschuldigingen van fraude. De ernstig vermagerde oppositieleider zit zijn straf sinds 2021 uit in de beruchte strafkolonie IK-6. Als het aan de Russische openbare aanklagers ligt, wordt zijn huidige straf aangevuld met nog eens twintig jaar cel vanwege nieuwe aanklachten van extremisme, zo bleek afgelopen week.

Lees ook: Ook vanuit de cel blijft Navalny de autoriteiten tarten