Een orkaan op de Atlantische Oceaan veranderde plotseling van richting en is nu op weg naar Europa. Door klimaatverandering zal dit vaker gebeuren. Orkaan Kirk, want zo heet hij, gaat Nederland grotendeels missen, werd dinsdag duidelijk. De rest van West-Europa krijgt wel met hem te maken.
Vier vragen over dit bijzondere fenomeen:
1) Wat weten we van Kirk?
Veruit de meeste tropische stormen en orkanen op de Atlantische Oceaan ontstaan voor de kust van West-Afrika, vanuit onweerswolken. Zo ging het ook bij Kirk. Uit de stormgeschiedenis blijkt dat zich op 29 september een depressie had gevormd in het oostelijk deel van de tropische Atlantische Oceaan. Terwijl hij in noordwestelijke richting bewoog had die depressie zich een dag later al ontwikkeld tot een tropische storm. Weer een dag later was hij een orkaan geworden, en op 3 oktober een zware orkaan (categorie 4). Vanaf 6 oktober bewoog Kirk opeens meer richting het noord-noordoosten. Vervolgens boog hij af richting Europa. De golven die de orkaan die dag voortbracht, bereikten zelfs de kust van Noord-Amerika. Op 7 oktober verliet Kirk de tropische zone.
Vorige week was de verwachting nog dat Kirk over Nederland zou trekken, maar de laatste dagen leggen de weermodellen van het KNMI zijn route steeds zuidelijker. „De storm gaat op donderdag 10 oktober voor veel neerslag in Frankijk, Luxemburg en Duitsland zorgen”, aldus de update van 8 oktober. Voor Nederland lijkt de impact nu mee te vallen. „Wellicht wat regen in Limburg.”
2) Hoe kan het dat orkanen plotseling richting Europa draaien?
De meeste orkanen die op de Atlantische Oceaan ontstaan, drijven richting de Caraïben en de Verenigde Staten. „Meestal gaan ze mee met de passaatwinden”, zegt klimaatwetenschapper Hylke de Vries van het KNMI. Maar tropische orkanen worden in hun gedrag flink beïnvloed door de ligging van grootschaligere weerpatronen, legt hij uit. Van grote invloed is de ligging van het Azorenhoog, een hogedrukgebied bij de Azoren. Hoe verder dit naar het westen ligt, hoe sterker een orkaan richting de Caraïben wordt gedwongen. „Want een orkaan kan niet dóór zo’n hogedrukgebied heen.” Als het Azorenhoog zich minder ver naar het westen uitstrekt, kan een orkaan makkelijker noordwaarts bewegen. Hierbij speelt het Coriolis-effect ook een rol, de kracht die de draaiing van de Aarde uitoefent op een wolkenmassa. „Die zorgt voor een netto-kracht naar het noorden”, zegt De Vries.
Eenmaal noordelijker komt een orkaan onder invloed van andere winden. Die waaien niet meer westwaarts, maar juist oostwaarts. Dat drijft een orkaan richting Europa.
Komt een orkaan buiten de tropische zone (bij Kirk gebeurde dat op 7 oktober) dan ondergaat hij de zogeheten extratropical transition. Onder invloed van veranderingen in temperatuur, windschering en vochtigheid kan een orkaan afzwakken, of juist aansterken. Het proces is nog slecht begrepen, schrijft het Amerikaanse onderzoeksinstituut NOAA. Volgens haar laatste update is Kirk nog steeds „een krachtige extratropische orkaan”.
3) Kunnen we dit in de toekomst meer verwachten?
Onderzoekers van het KNMI berekenden al in 2013 dat West-Europa bij verdere opwarming van het klimaat vaker geraakt zal worden door orkanen vanuit de Atlantische Oceaan. Doordat de oceaan opwarmt vormen zich voor de kust van West-Afrika vaker en intensere orkanen. En ze kunnen daardoor ook steeds noordelijker ontstaan. Hoe verder naar het noorden, hoe makkelijker orkanen onder invloed komen van oostwaarts waaiende winden, die ze richting Europa voeren. De afgelopen 40 jaar is 10 procent van de Atlantische orkanen in Europa aan land gekomen, schrijft het KNMI in het nieuwsbericht over orkaan Kirk.
4) Wat voor een orkaanseizoen is het tot nog toe?
Zoals voorspeld is het een bovengemiddeld actief orkaanseizoen (op de Atlantische Oceaan loopt dat van 1 juni tot 30 november). Tot nu toe hebben zich dertien tropische stormen gevormd, waarvan 9 tot orkaan uitgroeiden. Normaal ligt het gemiddelde voor het hele seizoen op 7 (gemeten over de periode 1991-2020).
Het is nu voor het eerst dat er, na september, drie orkanen tegelijkertijd actief zijn: Milton, Kirk en Leslie. Milton komt naar verwachting in de avond van 9 oktober bij de westkust van Florida aan land, en zal daar waarschijnlijk veel schade aanrichten.