Oranjes topscorer aller tijden Paul Litjens op 76-jarige leeftijd overleden

Oud-tophockeyer Paul Litjens is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn voormalige club Kampong, waar hij erelid was, donderdag laten weten. Litjens was in 177 interlands goed voor 266 doelpunten, en is daarmee topscorer aller tijden van Oranje.

Litjens, geboren in het Brabantse Loon op Zand, begon zijn hockeycarrière in Uden, maakte vervolgens de overstap naar De Kraaien in Wijdewormer en kwam uiteindelijk bij Kampong terecht. Daar groeide hij uit tot een van de beste hockeyers ooit in de hoofdklasse. Met 267 doelpunten is hij topscorer aller tijden van de Utrechtse club. Tussen 1973 en 1980 werd hij onafgebroken topscorer van de hoofdklasse, een later niet meer geëvenaarde prestatie. Slechts vier spelers maakten in totaal meer doelpunten in de Hoofdklasse dan Litjens.

In 1970 maakte Litjens zijn debuut in het Nederlands elftal. Niet veel later begon hij met het maken van zijn in totaal 177 doelpunten voor Oranje. Zijn persoonlijke hoogtepunt: tussen augustus 1979 en juni 1980 scoorde Litjens in zeventien interlands op rij. Ook de teams waarin hij speelde, presteerden uitstekend. Hij won in 1973 met Oranje het WK in eigen land, deed twee keer mee aan de Olympische Spelen en veroverde in 1981 met het Nederlands elftal de Champions Trophy in het Pakistaanse Karachi.



Leeslijst