Opstartproblemen bij het Zweedse Northvolt, dé hoop voor Europese batterijproductie

Een tegenvaller voor de grote batterij-ambities van de Europese Unie: het Zweedse Northvolt, dé hoop van het continent om eigen batterijen te produceren, heeft het zo moeilijk met het opstarten van productie dat het overweegt de ambities bij te stellen. Dat heeft topman Peter Carlsson gezegd in een interview met de Financial Times.

Northvolt is de bekendste naam in het Europese batterijenlandschap. De EU wil graag minder afhankelijk worden van Aziatische batterijcellen voor bijvoorbeeld de productie van elektrische auto’s. Northvolt heeft daar, met Europese financiële steun, agressieve plannen voor: het heeft in Noord-Zweden vlak onder de poolcirkel een enorme fabriek, en werkt tegelijkertijd aan de bouw van een handvol fabrieken op andere plekken in Europa en in Canada.

Bij de Zweedse fabriek in Skellefteå blijft het bedrijf echter moeite houden met het opschalen van productie, waardoor het bedrijf nu een „strategische analyse” gaat doen van de groeiplannen, aldus topman Carlsson. „De hoofdmotor van Skellefteå moet draaien voordat we volgende stappen nemen.” Daarmee lijkt hij te hinten op het bijstellen van de plannen voor andere fabrieken, waaronder in Duitsland en Zweden.

Met 15 miljard gefinancierd

Northvolt geldt als een van de best gefinancierde start-ups van Europa; het haalde 15 miljard euro op en is deels in handen van Volkswagen en BMW. Het bedrijf wordt ook in Brussel gezien als een belangrijk bedrijf voor de energietransitie, maar het laatste jaar nemen de zorgen toe.

Betrouwbaar batterijcellen produceren – een ingewikkeld procedé waar Northvolt in feite maar weinig ervaring mee heeft – blijkt lastig en komt niet van de grond. Bij een bezoek aan de fabriek in Skellefteå in maart van dit jaar trof NRC een chaotische werkvloer aan, waar talloze ingenieurs machines aan het testen en instellen waren en kantoorruimte nog nauwelijks gebouwd was.


Lees ook

In de bossen bij Skellefteå probeert Europa de batterij-oorlog te winnen

In de bossen van Skellefteå probeert Europa de batterijoorlog te winnen

Ondertussen groeit de kritiek en het ongeduld van klanten, die eerder batterijen beloofd waren. Recent verloor Northvolt een bestelling van 2 miljard dollar van BMW aan een Aziatische producent, en ook truckfabrikant Scania heeft hardop geklaagd. Northvolt wil niet zeggen hoeveel batterijcellen het tot dusver succesvol heeft geproduceerd.

Dat Northvolt tijdens het opstarten van deze fabriek al begon met de bouw van andere locaties, kan al langere tijd op kritiek rekenen: wil het bedrijf niet te veel te snel? Dat lijkt nu ook tot Northvolt zelf door te dringen. Het bedrijf „geeft nu veel geld uit aan alle bouwplaatsen” en gaat daarnaar kijken, zei Carlsson in het gesprek met de Financial Times. Het is de bedoeling dat het bedrijf in september een besluit neemt over het bijstellen van de strategie.