Oppositiepartijen kritisch op plannen van demissionaire kabinet

Van der Plas na aankomst in de Kamer dinsdag.
Van der Plas na aankomst in de Kamer dinsdag. Foto Jeroen Jumelet/ANP

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas noemt de 2 miljard euro die het kabinet reserveert voor armoedebestrijding „een begin”. Volgens het Tweede Kamerlid is het bedrag echter niet genoeg. Diezelfde kritiek heeft ze op de voorgenomen overheidsuitgaven op het gebied van zorg. „Daar wordt ook op bezuinigd, en er zijn ontzettend veel wachtlijsten”, zegt Van der Plas dinsdagmiddag tegen persbureau ANP.

Denk-leider Stephan van Baarle spreekt van „een grote schande” dat 800.000 mensen in Nederland in armoede moeten leven. Net als andere oppositiepolitici als Geert Wilders (PVV) en Van der Plas vindt Van Baarle dat het demissionaire kabinet te weinig geld vrijmaakt om armoede tegen te gaan.

Ook Esther Ouwehand, leider van de Partij voor de Dieren, toont zich kritisch op de voorgenomen overheidsuitgaven. Ze vindt het „onbestaanbaar” dat grote vervuilende bedrijven „nauwelijks belasting” moeten betalen. „Terwijl mensen met een laag inkomen niet eens hun rekening kunnen betalen en wél hoge energiebelasting moeten betalen”, aldus Ouwehand tegen de NOS.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Weinig publiek aanwezig bij balkonscène, koninklijke familie wordt uitgefloten