Opnieuw vulkaanuitbarsting in IJsland, dorp ontruimd

Een vulkaan vlak bij het IJslandse dorp Grindavík is zondagochtend uitgebarsten. Op livebeelden is te zien dat lava uit een breuk in de grond spuit en richting de rand van het dorp stroomt. Lokale autoriteiten hebben Grindavík voor de tweede keer sinds november ontruimd en de noodtoestand uitgeroepen.

In de vroege uren van zondag maten lokale autoriteiten een „intense reeks” van meer dan tweehonderd bevingen. Samen met GPS-metingen en drukmetingen door een lokaal energiebedrijf toonden die bevingen aan dat magma zich ondergronds verplaatste. In de grond onder Grindavík loopt een magmatunnel van zo’n 15 kilometer lang.

Eeuwenlang inactief

Een uitbarsting in 2021 maakte een eind aan de eeuwenlange inactiviteit van de vulkanen op het schiereiland Reykjanes. Tot en met deze zondag waren er vijf uitbarstingen in het gebied, onder meer een krappe maand geleden. Het gaat tot nu toe niet om explosieve vulkaanuitbarstingen zoals bij Mount St. Helens in 1980, maar om breuken in de grond waar lava uit komt.

Dat betekent niet dat deze uitbarsting ongevaarlijk is. De breuk in de grond loopt voorbij een muur in aanbouw, die juist is bedoeld om lava uit de buurt van Grindavík te houden. Volgens het IJslandse weerinstituut ligt het zuidelijkste punt van de breuk op zo’n negenhonderd meter van het dorp.


Lees ook
IJslandse vulkaanuitbarsting voltrekt zich in slow motion

Stoom komt uit een barst in de weg bij het dorp Grindavík. De weg is beschadigd geraakt door de seismische activiteit.