Opnieuw onrust in Nieuw-Caledonië na arrestatie en uitlevering van zeven demonstranten naar Frankrijk

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, dat tussen Australië en Fiji ligt, zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw rellen uitgebroken. Dat melden verschillende persbureaus maandagochtend. Onder meer een politiebureau, politieauto’s en een gemeentehuis zijn in brand gestoken.

De oplaaiing van de protesten volgt vlak nadat meerdere pro-onafhankelijkheidsactivisten zijn overgebracht naar Frankrijk nadat ze vorige week gearresteerd werden. Onder hen ook Christian Tein, die aan het hoofd staat van een vertakking van de politieke partij Caledonische Unie. De Franse krant Le Monde schrijft dat de partij in een verklaring om „berechting op eigen land” vraagt.

In mei braken grootschalige protesten uit in de eilandengroep na een aangekondigde grondwetswijziging. Die aanpassing geeft Fransen die langer dan tien jaar op de archipel wonen stemrecht geeft. De Kanaks, de inheemse bevolking die 40 procent van de bevolking uitmaken, vrezen hierdoor macht en invloed te verliezen. Bij de rellen in mei vielen meerdere doden. Het is niet bekend of er nu ook slachtoffers zijn gevallen.


Lees ook

Na rellen en demonstraties stelt Macron omstreden wet uit op eilandengroep Nieuw-Caledonië

President Emmanuel Macron wil over een maand opnieuw besluiten nemen over de nieuwe wet.