Opnieuw man vervolgd voor verhandelen dodelijke ‘middel X’

Vervolging Volgens het OM houdt de zaak van een man uit Castricum geen verband met de zaak rond Alex S., die eerder dit jaar veroordeeld werd tot twee jaar celstraf voor het verhandelen van het middel.
Middel X is een zelfdodingspoeder dat een zuurstoftekort in de cellen veroorzaakt.
Middel X is een zelfdodingspoeder dat een zuurstoftekort in de cellen veroorzaakt. Foto Robin Utrecht/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat een man uit Castricum vervolgen voor het verhandelen van het dodelijke middel X. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM tegenover NRC na berichtgeving van de Volkskrant. De 76-jarige man bood het middel, dat wordt gebruikt voor zelfdoding, aan via internet en leverde het per post aan zijn klanten. Onder de zeker vijfhonderd bestellingen die hij verwerkte zouden zeven gevallen hebben geleid tot overlijden.

Het is voor zover bekend de tweede keer dat het OM iemand vervolgt voor het verhandelen van het middel. Afgelopen juli kreeg Alex S. 3,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, voor de verkoop van hetzelfde middel. Volgens de woordvoerder van het OM houden beide zaken geen verband met elkaar. „Het gaat om een losstaande zaak”, zegt ze verwijzend naar de zaak rond de man uit Castricum. Die zou al in februari 2022 door het OM zijn aangehouden. De 76-jarige handelaar wordt ook vervolgd voor witwassen; het verdienen van geld met een criminele activiteit en dat vervolgens in omloop brengen.

Middel X is een zelfdodingspoeder dat een zuurstoftekort in de cellen veroorzaakt. Volgens de Volkskrant zou de man een eigen website hebben waar potentiële klanten het middel konden kopen. Daar was het middel te vinden onder ‘hobby chemicaliën’ en aan te schaffen in porties van twee gram.


Lees ook: Hielp Alex S. met middel X bij zelfdoding van tien mensen?