Opnieuw is Arvind Kejriwal op borgtocht vrij, maar zaak tegen Indiaas oppositieboegbeeld loopt nog altijd

De Indiase oppositiepoliticus Arvind Kejriwal is vrijdag opnieuw op borgtocht vrijgelaten uit de Indiase gevangenis. De leider van de Aam Aadmi-partij (AAP) werd afgelopen maart opgepakt op verdenking van het aannemen van miljoenen aan steekpenningen van drankbedrijven. Midden in de verkiezingsstrijd tussen de BJP-partij van premier Narendra Modi en de INDIA-coalitie, waar AAP onderdeel van is, werd Kejriwal vervolgens tijdelijk vrijgelaten en begin juni opnieuw vastgezet. De zaak tegen hem, die ruim twee jaar geleden begon, loopt nog altijd.

Kejriwal heeft de beschuldigingen tegen hem altijd ontkend en sprak meermaals over een „politiek gemotiveerde” zaak. De oppositiepoliticus, een van de belangrijkste boegbeelden van de INDIA-coalitie, kreeg het de afgelopen jaren meerdere keren aan de stok met de BJP van Modi. De oppositiecoalitie vond de timing van de arrestatie, kort voor de verkiezingen, dan ook verdacht, temeer omdat overheidsinstellingen steeds meer onder directe aanwijzing van de regering zouden staan. Ook zijn tijdelijke vrijlating was saillant: halverwege de verkiezingen, met nog drie stemdagen te gaan – de verkiezingen duurden zes weken.

De oppositiepartijen organiseerden rond Kejriwals arrestatie een groot protest, en hij kon op veel bijval rekenen van een deel van het Indiase volk. Toch bleek de INDIA-coalitie bij de verkiezingen uiteindelijk niet opgewassen tegen de BJP: Modi’s partij kreeg 240 zetels, de INDIA-coalitie won er 99. Wel won het samenwerkingsverband van de twintig partijen 47 zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen en wist de BJP geen absolute meerderheid te behouden.


Lees ook

India verrast door verkiezingsuitslag: een klinkende overwinning voor de Indiase premier Modi werd het niet

India verrast door verkiezingsuitslag: een klinkende overwinning voor de Indiase premier Modi werd het niet