Opnieuw honderden miljoenen groeigeld voor internetkruidenier Picnic

Amper twee maanden nadat Picnic ten stelligste had ontkend te werken aan een nieuwe financieringsronde, heeft de internetkruidenier voor honderden miljoenen aan vers kapitaal aangetrokken. Het Nederlandse bedrijf wil die financiële injectie gebruiken om verder te automatiseren en uit te breiden in groeimarkten Frankrijk en Duitsland, zo meldde Picnic dinsdag bij presentatie van zijn jaarcijfers.

Picnic leunde de afgelopen jaren op een vast clubje investeerders, die ook nu weer allemaal geld inleggen, zegt medeoprichter en -topman Michiel Muller in een telefonische toelichting. Samen steken ze ditmaal 355 miljoen euro in Picnic, in ruil voor nieuwe aandelen. Verdeeld over vier kapitaalrondes haalde de snelgroeiende internetsupermarkt sinds 2017 meer dan 1,3 miljard euro aan groeigeld op.

Hoeveel Picnic op dit moment volgens zijn aandeelhouders waard is, wil Muller niet kwijt. Ook houdt hij zich op de vlakte over de hoogte van de afzonderlijke belangen, en hoeveel elke geldschieter bijdraagt. „Dat is omdat we het enorm vinden afleiden van ons echte verhaal. Natuurlijk is het belangrijk dat we geld hebben, maar wat we ermee dóén vinden wij belangrijker. Groeien we? Verbetert de winstgevendheid?”

Na de vorige investeringsronde, najaar 2021, merkte Muller op dat zijn bedrijf al in 2019 toetrad tot de club van zogeheten unicorns, bedrijven met een waardering van meer dan 1 miljard euro. Maar is Picnic inmiddels ook een decacorn, een bedrijf van 10 miljard? Muller: „Heb ik dat toen gezegd? Ik snap dat iedereen het heel interessant vindt, maar dit is niet waar we de nadruk op willen leggen.”

Buitenlands geld

Al sinds de oprichting in 2015 is Picnic (2023: bijna 1,3 miljard euro omzet, zo’n 15.000 werknemers) sterk afhankelijk van groeikapitaal. Bezorgen van boodschappen vraagt om veel investeringen vooraf; van logistieke centra en volautomatische machines om bestellingen in te pakken tot de elektrische bezorgautootjes en aantrekken van personeel.

Enkele rijke Nederlandse ondernemersfamilies voorzien het bedrijf al sinds het eerste uur van groeigeld. Dat zijn de familie De Rijcke (oprichters van drogisterijketen Kruidvat), investeringsfonds Hoyberg van Heinekenmiljardair Dik Hoyer en de broers Okke en Bouke van der Wal, eigenaar van supermarktketen Boni.

Na de investeringsronde van 2017 kwam daar NPM Capital bij, een fonds van de familie Fentener van Vlissingen (bekend van industrieconcern SHV). De vier beleggers staken samen zo’n 100 miljoen in Picnic, in ruil voor een minderheidsbelang van „tientallen procenten”. Twee jaar later volgde een impuls van nog eens 250 miljoen.

In de tussentijd had Picnic ook een eerste buitenlandse aandeelhouder aangetrokken: Edeka, de grootste supermarktketen van Duitsland. Hoeveel dat concern inlegde, is niet bekend. Bij de kapitaalronde van 600 miljoen van tweeënhalf jaar geleden volgde een tweede buitenlandse investeerder: de Bill & Melinda Gates Foundation Trust, het investeringsvehikel achter de filantropische stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw.

Geruchten over een nieuwe injectie gingen al even. In oktober meldde het doorgaans goed ingevoerde Duitse vakblad Lebensmittel Zeitung dat Picnic op het punt stond een half miljard aan vers groeigeld op te halen. Een woordvoerder ontkende toen dat het bedrijf aan de vooravond stond van een nieuwe kapitaalronde. „Er wordt wel met bestaande investeerders gesproken over geld, maar dat gebeurt voortdurend.”


Lees ook
Hoe Picnic Frankrijk en Duitsland wil veroveren met de miljoenen van Bill Gates

Het distributiecentrum van Picnic. De online supermarkt heeft opnieuw veel geld losgekregen bij investeerders.

Wijk voor wijk uitbreiden

Dat Picnic erin slaagt een dusdanig groot bedrag op te halen is opvallend. Door de gestegen rentes waren beleggers het laatste jaar voorzichtig met beleggen in snelgroeiende bedrijven die nog geen winst maken. Toch is de geldsom die het bedrijf nu van zijn aandeelhouders krijgt een stuk lager dan in 2021. Volgens Muller zegt dat vooral iets over „het plan dat je investeerders voorlegt”, en weinig over het vertrouwen in Picnic.

Bij de vorige ronde stond Picnic voor hoge uitgaven, legt hij uit. Het bedrijf stond destijds nog „helemaal aan het begin” van het automatiseren van zijn distributiecentra. „En we waren nog relatief klein in Duitsland, én nog maar net begonnen in Frankrijk.” Nu Picnic in beide landen een basis heeft, kan het bedrijf „wijk voor wijk” uitbreiden naar nieuwe gebieden.

Het laatste jaar heeft Picnic in zowel Frankrijk als Duitsland de stap gezet naar grote steden dieper in het land. Was het bedrijf vorig jaar nog vooral actief in regio’s vlak bij de Nederlandse grens, in 2023 breidde de boodschappenbezorger uit naar onder meer Berlijn, Hamburg, Bremen en Parijs. Groeimogelijkheden ziet Muller nog volop: in Duitsland kan nu maar een kleine 10 procent van de bevolking bij Picnic bestellen, in Frankrijk ligt dat nog veel lager. „We willen toe naar 50 procent.”

Door de snelle buitenlandse groei heeft Picnic ook financieel flink geprofiteerd. De omzet steeg afgelopen jaar met 40 procent, bleek dinsdag uit de jaarcijfers. Toch is het volgens Muller allerminst zo dat al die extra inkomsten het gevolg zijn van uitbreiding naar nieuwe steden: in Nederland ziet Picnic met een dekking van 80 procent weinig ruimte meer voor expansie, maar groeit het bedrijf nog volop doordat er in de steden waar het actief is volop klanten bijkomen. „In Amersfoort, acht jaar geleden onze eerste stad, hadden we vorig jaar nog steeds dubbele groeicijfers.”

Winst heeft Picnic in zijn achtjarige bestaan nog nooit gemaakt: daarvoor geeft het te veel geld uit aan uitbreiding naar nieuwe steden. In 2022 liep het nettoverlies op naar meer dan 200 miljoen euro. Hoe het vorig jaar is gegaan, is afwachten. Winstcijfers meldt Picnic pas in zijn jaarverslag, dat doorgaans in de zomer verschijnt.

Wel wil Muller kwijt dat in 2023 de „winstgevendheid is verbeterd”. Volgens hem is het belangrijk onderscheid te maken tussen nieuwe en bestaande regio’s. De gebieden waar Picnic net is begonnen, en waarvoor het boodschappen nog handmatig inpakt – die kosten geld. „Volwassen” steden, die het bedrijf tegen lage kosten belevert vanuit geautomatiseerde distributiecentra, „dat zijn winstgevende delen”.