‘Opnieuw een zoon van Ridouan Taghi aangehouden in Dubai’

Het is onduidelijk wat de directe aanleiding is voor de arrestatie van Adil, de tweede zoon van Ridouan Taghi, in Dubai. De Telegraaf stelt op basis van meerdere advocaten die klanten in Dubai bijstaan dat Adil zou worden verdacht van „witwassen en deelname aan een criminele organisatie”.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan de aanhouding van Adil niet bevestigen. „Als hij is aangehouden is het in ieder geval niet op verzoek van Nederland gebeurd”, stelt een woordvoerder.

De arrestatie van Adil, enkele weken geleden, volgt op maanden van geruchten over zijn betrokkenheid bij een groot drugstransport. Het gaat om 1.400 kilo cocaïne die eind augustus is gestolen nabij de haven van Antwerpen in België. Dat leidde daar binnen enkele dagen tot de arrestatie van een Vlaamse Marokkaan die bekend staat onder de naam zotte Hakim.


Lees ook

Heftig onderwereldgeweld na diefstal van 1.400 kilo cocaïne: ‘Een wonder dat tot dusver nog geen doden vielen’

Na een serie van explosies in Rotterdam wordt begin oktober in een portiekflat aan de Clemensstraat in Rotterdam-Zuid een tekst op de muur geschreven: „Dood aan dieven”.

Geweldsincidenten

In de weken en maanden daarna leidde deze diefstal tot een serie van geweldsincidenten. Daarbij zijn in en rond Den Haag, Utrecht en Rotterdam bommen afgegaan, is er op een woning is geschoten en zijn mensen ontvoerd en mishandeld.

De naam van Adil werd door vele bronnen in het criminele milieu genoemd als een van de investeerders in deze partij gestolen cocaïne. Los van de vraag of dat klopt, zegt het niets over zijn betrokkenheid bij het geweld na de diefstal.

Na vader Ridouan Taghi en de oudste zoon Faissal is Adil het derde lid van het gezin Taghi dat door Dubai is aangehouden. Vader Taghi werd binnen enkele dagen na zijn aanhouding ongewenst vreemdeling verklaard. Ondanks zijn wens om uitgeleverd te worden aan Marokko werd hij op een vliegtuig naar Nederland gezet waar door de rechter-commissaris werd vastgesteld dat hij was mishandeld.

Uitleveringsverdrag

Faissal is ruwweg een jaar na zijn aanhouding in 2023 op verzoek van Nederland uitgeleverd. Dat duurde zo lang omdat de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai deel van uitmaakt, inmiddels een uitleveringsverdrag heeft gesloten met Nederland.

Op basis van dat verdrag kan een verdachte zich tegen uitlevering verzetten. Een eerste oordeel om Faissal niet uit te leveren is volgens zijn advocaten door een hogere rechter in Dubai te niet gedaan. Faissal kreeg naar eigen zeggen te horen dat zijn uitlevering „politiek is”.

Faissal wordt door het OM in Nederland beschuldigd van het lidmaatschap van de criminele organisatie van zijn vader, zo bleek eerder dit jaar tijdens een eerste openbare zitting. Na de arrestatie van Ridouan Taghi heeft Faissal volgens het OM de leiding van die organisatie overgenomen. In dossierstukken over deze organisatie valt ook de naam van Adil.

Tot op heden is niet gebleken dat het Nederlandse Openbaar Ministerie Adil ziet als een lid van de criminele organisatie van zijn vader. Of de arrestatie van Adil in Dubai zal leiden tot een verzoek tot uitlevering aan Nederland is een vraag die een woordvoerder van het OM niet kan beantwoorden.


Lees ook

Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi heeft weer advocaten

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi en zijn voormalige advocaat Michael Ruperti.