Opnieuw doden bij luchtaanvallen op Khan Younis, Israëlische leger roept op tot evacuatie

Maandagochtend zijn er al zeker zeventien Palestijnen gedood bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazaanse stad Khan Younis. Dat meldt Al Jazeera. Het Israëlische leger heeft maandagochtend op X inwoners van de stad, die in het zuiden van de Gazastrook ligt, opgeroepen tijdelijk te evacueren. Israël staat „op het punt krachtig op te treden tegen de terroristische organisaties” in de oostelijke wijken van Khan Younis, aldus het bericht op X.

Het leger schrijft dat burgers naar het „aangepaste humanitaire gebied al-Mawasi” kunnen trekken. Al-Mawasi werd al eerder tot zogenaamde ‘humanitaire zone’ bestempeld. Maar bij recente bombardementen op het gebied, ten westen van Khan Younis waar zeker een miljoen ontheemden veelal in tenten verblijven, vielen zeker negentig doden. Het Israëlische leger zegt dat het doelwit van die aanval een Hamas-commandant was. Of hij bij de aanval is omgekomen is vooralsnog nog onbekend. Volgens Hamas is hij nog in leven.

In en nabij Khan Younis worden de afgelopen weken veel Israëlische luchtaanvallen uitgevoerd. Het Palestijnse persbureau Wafa schrijft maandag dat het Israëlische leger vlak na het evacuatiebevel is begonnen met nieuwe bombardementen. Wafa meldt dat daarbij al zeker meer dan tien Palestijnen zijn gedood.


Lees ook

Israël bombardeert ‘veilige zone’ bij Khan Younis: ‘Een van de vreselijkste dingen die ik de afgelopen maanden heb gezien’

Palestijnen buigen zich zaterdag over het lichaam van een omgekomen kind bij het mortuarium van het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, na een Israëlische luchtaanval op al-Mawasi.

In en nabij Khan Younis wonen ontheemden veelal in tenten
Foto Hatem Khaled/Reuters