Het antwoord van minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) op de onrust in de wereld is in één degelijk woord „begrotingsdiscipline”. De oorlog in Oekraïne, de handelsoorlog om tarieven en de hoge inflatie raken ook Nederland, staat in zijn Voorjaarsnota die vrijdag werd gepubliceerd. Het vraagt om „trendmatig begroten”, een Nederlandse traditie om de economie te beschermen. Buffers opbouwen als het goed gaat, uitgeven om burgers te helpen als het minder gaat.
Met die aanpak komt VVD-minister Heinen als winnaar uit de stroeve onderhandelingen over de aanpassing van de Rijksbegroting. Coalitiepartijen NSC, BBB en PVV zagen juist ruimte voor méér uitgaven om hun wensen en ambities waar te kunnen maken. Nee, er worden geen begrotingsregels verbroken en geen schulden doorgeschoven, volgens Heinen.
Maar wat zegt deze keurige Voorjaarsnota over alle beleidsambities van het rechtse kabinet? Zelf zei de coalitie steeds: we lossen alle problemen op in de Voorjaarsnota. Zo werd de spanning richting deze begroting steeds meer opgebouwd: in het land waar gewacht werd op oplossingen, in politiek Den Haag waar een kabinetsval mogelijk leek.
Het is geen visionaire begroting geworden met forse investeringen voor versterking van defensie, klimaatverandering en de woningnood, blijkt uit de stukken. Het is vooral een compromis, met wensen van coalitiepartijen en wat maatregelen voor koopkracht. Kleine oplossingen voor acute problemen, niet voor de grote problemen van deze tijd.
„Wat me vooral opvalt: struisvogelpolitiek op de grote posten”, zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro. „Het kabinet zou mensen moeten helpen om financieel weerbaar te worden in zware tijden met veranderende geopolitieke verhoudingen en de energietransitie die ons staat te wachten”, zegt ze. Maar dat ziet ze niet in de plannen.
„Deze coalitie stuurt ad hoc bij op veel fronten”, zegt Barbara Baarsma, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdeconoom bij accountant PwC. „Overal zoeken ze ruimte om op de korte termijn iets voor de portemonnee van de kiezer te kunnen betekenen.” Maar een strategie om ruimte voor economische groei te creëren ontbreekt. Zo is er geen financiële dekking voor de aanpak van stikstof, ziet Baarsma. Die is vooruitgeschoven richting Prinsjesdag, omdat een ministeriële commissie eraan werkt.
Wel is de omstreden btw-verhoging op media, cultuur en sport van 1,3 miljard euro teruggedraaid, door de inkomstenbelasting minder te verlagen. Een belofte aan oppositiepartijen. Zij dreigden anders wetsvoorstellen van de coalitie te blokkeren in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft.
Ook trekt de coalitie extra geld uit voor de gemeenten en de jeugdzorg. Hier was het de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die dreigde naar de rechter te stappen, als het Rijk voor de uitvoering van rijkstaken door gemeenten geen geld gaf. „Een dieptepunt in de onderlinge verhoudingen”, noemde de VNG dat. Over drie jaar tijd krijgen gemeenten nu in totaal ongeveer 3 miljard euro.
Asielopvang en huurtoeslag
Een ander acuut probleem was de asielbegroting van minister Marjolein Faber (PVV). Het kabinet wil minder asielzoekers, en denkt daarom minder geld voor asiel nodig te hebben. Maar dat beleid blijkt in de praktijk lastig, en Faber had dit jaar 900 miljoen euro extra nodig voor onder meer opvang. Ook daar heeft de coalitie geld voor vrij moeten maken.
Een koopkrachtmaatregel voor de korte termijn is de ‘boodschappenbonus’. Die gaat over een eenmalige verhoging van de huurtoeslag in 2026 met één miljard euro. Zo houden huurders meer geld over om van te leven. Daarnaast worden de sociale huren in 2025 en 2026 bevroren – en dat levert het kabinet met wat creatief boekhouden zelf een ‘bonus’ op. Geen huurverhoging betekent namelijk ook minder huurtoeslag. Structureel hoeft het kabinet zo 492 miljoen euro minder uit te geven.
Voor de lange termijn ontbreekt het in de Voorjaarsnota vaak aan echte keuzes. Het bevriezen van de huren, bijvoorbeeld, is fijn voor huurders, maar niet voor woningzoekenden. Twee jaar zonder huurverhoging scheelt woningcorporaties 47,5 miljard euro aan inkomsten tot 2030, stelt de koepelvereniging Aedes. Dat betekent dat 170.000 woningen niet gebouwd kunnen worden, of 1,4 miljoen woningen minder verduurzaamd kunnen worden, zegt Aedes. Voorzitter Liesbeth Spies, zelf oud-minister van Binnenlandse Zaken (CDA), noemt het „verbijsterend” en „populistisch”. De eerdere bouwafspraken op de Woontop in december van het kabinet zijn „een farce”.
Woedend is ook de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Thijs Roovers. Het kabinet schrapt vanaf 2028 een regeling voor kwetsbare scholieren. „Dit gaat de maatschappij veel meer kosten dan opleveren in de toekomst”, zegt hij in een reactie. Het is wrang voor het onderwijs – net als woningbouw een investering voor de lange termijn. Op de onderwijsbegroting van dit jaar was al een half miljard euro aan bezuinigingen ingeboekt, dat loopt op tot 1,2 miljard euro in 2028. Nu komt daar nog een bezuiniging bij.
Ook het onderdeel klimaat komt maar summier terug in de Voorjaarsnota. In het hoofdlijnenakkoord en regeerprogramma staat dat coalitie en kabinet zich houden aan de bestaande klimaatafspraken. Maar bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota haalden de coalitiepartijen juist 600 miljoen euro uit het Klimaatfonds om daarmee de energiebelasting te verlagen. Het laat zien: klimaat heeft voor Den Haag geen prioriteit.
Versterking van defensie zou dat wel moeten hebben, als je luistert naar alle zorgen van kab inet en coalitie over de Russische dreiging. „We investeren meer dan 1,1 miljard euro in defensie en veiligheid”, zei VVD-leider Dilan Yesilgöz afgelopen woensdag ook.
Maar het geld dat dit kabinet uittrekt voor defensie, loopt pas op tot 1,1 miljard euro in 2029. 400 miljoen euro daarvan zou al naar de krijgsmacht gaan, om door de jaren met een groeiende economie aan de NAVO-norm van 2 procent van het bbp te blijven voldoen. Met het extra geld stijgen de defensie-uitgaven naar 2,09 procent van het bbp; bij lange na niet de 3,5 procent die Yesilgöz zelf ambieert.

Lelylijn
Het kabinet-Rutte IV had ruim 3 miljard euro gereserveerd om een begin te maken met de Lelylijn, een spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen. Het geld voor de Lelylijn wordt nu alleen grotendeels gebruikt voor een andere beoogde spoorlijn, de Nedersaksenlijn tussen Enschede en Groningen, plus drie andere infrastructurele projecten in het noorden. „Hoe onbetrouwbaar kun je zijn als politiek. Echt schandalig”, schrijft de burgemeester van Heerenveen Avine Fokkens-Kelder (VVD) op X. BBB benadrukt dat de Lelylijn nog niet is geschrapt; via een andere weg moet nu geld worden gevonden. Als de lijn er al komt, zal het in ieder geval járen langer duren.
In politiek Den Haag kwamen er kritische reacties vanuit de oppositie. „Nederland kreeg afgelopen week een goed-nieuws-show te zien van de coalitiepartijen”, reageerde partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA op X. „Met strooigoed probeert het kabinet de grote onvrede in het land af te kopen.” Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 noemde de Voorjaarsnota „een gemiste kans” terwijl Nederland zou „snakken naar grote doorbraken”.
Wat vindt minister van Financiën Heinen ervan dat de echte keuzes voor de lange termijn zijn uitgesteld door deze coalitie? ,,We doen het stap voor stap”, zegt hij vrijdagmiddag een paar uur nadat de Voorjaarsnota gepubliceerd is, als hij vragen van de pers beantwoordt. „Zo lossen we alle problemen op.”
