
Fraudeurs hebben de afgelopen twee jaar voor ruim 107.000 euro aan onterechte vergoedingen ontvangen van BumaStemra. Er zou sprake zijn van identiteitsfraude, meldt de organisatie die vergoedingen incasseert voor ruim 35.000 componisten en tekstschrijvers.
Woensdag zou BumaStemra haar algemene ledenvergadering houden. Die is uitgesteld. De accountant keurt de jaarcijfers die op de vergadering besproken zouden worden pas goed als er meer opheldering is over de fraude. BumaStemra heeft „geen reden om te veronderstellen dat nog meer frauduleuze accounts in omloop zijn”.
Auteurs hebben recht op een vergoeding als hun nummer of tune wordt gespeeld op radio, televisie of een streamingsplatform. Artiesten registeren zich bij BumaStemra, die het geld in hun plaats int. Per gedraaid muziekstuk keren zij een bedrag uit aan de makers.
„Bij een reguliere controle viel het een van onze medewerkers op dat bepaalde mailadressen wel heel erg op elkaar leken”, zegt Marcel Gelauff, tijdelijk bestuursvoorzitter van BumaStemra. De mailadressen zijn gekoppeld aan 81 accounts waarmee ruim 890 muziekstukken werden geregistreerd.
BumaStemra heeft hen over 2024 en 2025 iets meer dan een ton uitbetaald. „Dat is pijnlijk en vervelend, maar het is een relatief bedrag ten opzichte van de 313 miljoen euro die we vorig jaar voor artiesten hebben geïnd.”
De organisatie weet niet wie de fraudeurs zijn en doet aangifte.
Ook is onduidelijk of de oplichters vergoedingen hebben gevraagd door bestaande nummers van andere auteurs op te geven, of dat ze fictionele werken indienden. „Het levert heel gedetailleerde vragen op”, zegt Gelauff. „Is iets bijvoorbeeld een nieuw werk als je alleen de titel verandert?”
Dancing Queen
„Als ik zou registreren dat ik ‘Dancing Queen’ van ABBA heb geschreven, moet ergens een rode vlag omhoog gaan”, zegt muzikant Arriën Molema, voorzitter van belangenvereniging BAM! Popauteurs. Er ligt volgens hem „veel druk” op het computersysteem van BumaStemra, waarop jaarlijks vele duizenden liedjes worden aangemeld.
Audio toevoegen aan zo’n registratie is overigens geen vereiste. „Als ik een liedje schrijf neem ik het op”, zegt Molema. „Maar als je bijvoorbeeld klassieke bladmuziek maakt, is daar niet altijd een opname van.”
Hoeveel auteurs per muziekstuk ontvangen is afhankelijk van veel factoren. Achtergrondmuziek in een tv-serie levert wat anders op dan een play op Spotify. „De schrijvers van de hits van Suzan & Freek of het songfestivalliedje van Claude [‘C’est La Vie’] zullen best veel geld krijgen voor hun airplays”, zegt Molema. „Ik verwacht niet dat de fraudeurs zich aan die tracks hebben gekoppeld.”
Molema stelt dat de fraudeurs „op een slimme manier geld hebben verdiend over de rug van muzikanten in het sowieso al fragiele ecosysteem van de muziek”.
