Opkomstpercentages wisselen sterk per land, nog geen algemene lijn te ontdekken

Macron, Meloni, Orbán en andere Europese leiders brengen hun stem uit

Opkomstpercentages wisselen sterk per land, nog geen algemene lijn te ontdekken

Nederland behaalde donderdag het hoogste opkomstpercentage sinds 1989, bijna 47 procent, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre dat een voorbode was op een in politiek betrokkener Europa dan in 2019. De opkomstpercentages die sinds het middaguur in uit de verschillende landen binnendruppelen, liggen ver uiteen, in sommige landen hoger dan in 2019, in andere landen lager. Frankrijk noteerde rond het middaguur een iets hoger opkomstpercentage dan in 2019: 19,8 procent in plaats van 19,3 procent.

In Spanje waren om 14.00 uur een stuk minder mensen komen opdagen dan vijf jaar geleden: 28 procent in plaats van 34,7 procent. Ook in Polen lag het opkomstpercentage rond lunchtijd iets lager dan in 2019. In de Duitse stad München stemde rond dezelfde tijd al bijna de helft van de kiesgerechtigde mensen, een stuk meer dan in 2019. Hongarije meldde zondagochtend ook een flink hogere opkomst vergeleken met 2019. In 2019 ging uiteindelijk meer dan de helft van de kiesgerechtigde Europeanen stemmen.

Dit kunt u vandaag verwachten in dit blog over de Europese verkiezingen

Deze zondag is de laatste dag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Nederland trapte afgelopen donderdag af, waarna de inwoners van andere EU-lidstaten de afgelopen dagen eveneens hun stem konden uitbrengen. Later vandaag volgen de voorlopige uitslagen via de exitpolls in verschillende landen, die wij via dit blog zullen verslaan.

Zondag gingen de stembussen in (de laatste) 21 van de 27 lidstaten open. Onder meer in grote Europese landen als Frankrijk, Polen en Duitsland konden inwoners kiezen wie hen zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. In de loop van de avond zal duidelijkheid komen over de nieuwe politieke verhoudingen. Rond 23.00 uur komt in elk geval de definitieve Nederlandse uitslag, maar ook van andere landen waar de stemmen op dat moment al geteld zijn.

Volgens de Nederlandse voorlopige uitslag kwam GroenLinks-PvdA donderdag als de grootste partij naar voren, nipt gevolgd door de PVV. Zondagavond is er uitsluitsel wie definitief de grootste is geworden. De uiteindelijke zetelverdeling maakt ook duidelijk of partijen als FVD en ChristenUnie – bij de exitpolls nog zetelloos – afscheid moeten nemen van het Europees Parlement of niet.


Lees ook: ons vorige blog over de Europese verkiezingen terug

In Roemenië maakte deze vrouw gebruik van haar stemrecht. Foto Vadim Ghirda/AP Photo