Een dag na de Amerikaanse verkiezingen stroomden uit alle politieke hoeken de analyses binnen. De winst van Donald Trump? Het lag aan de inflatie, aan abortus, aan de verrechtsing van jonge mannen, aan het wel of niet kunnen aanspreken van de verarmde arbeidersklasse.
Eén fundamenteel punt bleef in die analyses onaangeroerd: de recente verkiezingen onthullen niet alleen grote politieke verdeeldheid, maar ook een economisch systeem dat kapot is. Het kapitalisme bevoordeelt een kleine club superrijken en vermorzelt de rest.
In het kapitalisme draait alles om concurrentie en winstmaximalisatie. Dit werkt uitbuiting en uitsluiting in de hand en zorgt ervoor dat sommige spelers sterker en rijker worden dan anderen. Kapitalisme concentreert economische macht bij een kleine elite, die door haar rijkdom een onevenredige invloed kan uitoefenen op de politiek. Hierdoor bepalen de belangen van bedrijven en rijken de uitkomst van politieke beslissingen, niet de noden van het brede publiek. Zo wordt niet alleen de kloof tussen arm en rijk steeds dieper, maar ook een democratie uitgehold.
Van salarisstrook naar salarisstrook
De VS, het rijkste land ter wereld, kende in 2022 bijna veertig miljoen mensen die in absolute armoede leven. Dat is elf procent van de bevolking. Achtenzeventig procent van de Amerikanen leeft van salarisstrook tot salarisstrook, wat betekent dat ze niet kunnen sparen nadat ze hun maandelijkse lasten hebben betaald, meer dan driekwart. En van sociale mobiliteit is nauwelijks sprake.
De reële lonen zijn voor de gemiddelde Amerikaan afgelopen vijftig jaar amper gestegen, en de laatste jaren doet de inflatie bijna elke loonstijging teniet. Voedsel werd in diezelfde tijd ongeveer dertig procent duurder. Gezond eten is duurder dan ongezond eten. De huizenmarkt is, net als hier, onbetaalbaar, en onderwijs ook. Belangrijke media zijn in de handen van de één-procent, (tech)miljardairs als Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Elon Musk. De meerderheid van de volksvertegenwoordigers in het congres is miljonair. Goede zorgverzekering is alleen mogelijk als je een baan hebt. De gemiddelde levensverwachting daalde de afgelopen jaren en mensen in de VS worden gemiddeld vijf jaar minder oud dan die in het Verenigd Koninkrijk.
Kapitalisme concentreert economische macht bij een kleine elite
Omdat cijfers en tabellen niet overtuigen, een voorbeeld: ik ben in de vijf jaar dat ik in de VS woonde een enkele keer in het ziekenhuis terechtgekomen. Eén van die dagen kostte meer dan veertigduizend dollar. Toen ik naderhand belde om de betaling te regelen, vroeg de ziekenhuismedewerker of ik in één keer wilde betalen, want dan kon ze korting regelen. Ik vroeg of ik die korting ook kreeg als ik die dag ook in één keer een betaalregeling trof. Nee, dat kon niet. Sterker nog: dan werd het duurder. Zonder mijn internationale zorgverzekering was ik in de VS financieel geruïneerd door een aangeboren hartafwijking.
Wanhoop van de meerderheid
In Amerika bepaalt de hoeveelheid geld die je hebt wat je leven waard is. Het land van overvloed voor enkelen en van tekorten voor velen. Voor die laatste groep is het hard werken om het hoofd boven water te houden. Donald Trump speelt in op de stress die deze mensen ervaren: hij erkent deze dimensie van hun levens. En wijst vervolgens immigranten en belastingen als de schuldigen aan. Want stel je voor dat de onvrede zich op iets anders zou richten. Op de financiële elite, bijvoorbeeld.
Trump is rijk door geërfd vermogen. De aanstaande president – een verkrachter, een fraudeur en een man met weinig verhulde autocratische verlangens – speelt in op de wanhoop van de meerderheid aan minderbedeelden en maakt misbruik van donkere menselijke drijfveren als racisme, seksisme, trans- en homofobie om zichzelf en andere superrijken nog rijker te maken.
Zijn politieke agenda toont dat duidelijk aan: belastingverlaging, deregulering en een kleinere overheid. Het is meer dan wrang, onverteerbaar eigenlijk, dat de meeste analyses niet willen kijken naar de hogedrukpan die dit alles heeft voortgebracht: de Amerikaanse kapitalistische democratie, een politiek en economisch systeem van en voor miljonairs en miljardairs, dat de rest van de bevolking al bijna vijftig jaar in de steek laat en derhalve luistert naar een despoot met een hang naar ‘vroeger’, toen alles beter was.
Hoe kan het dat men het monster dat dit alles voedt blijft negeren? Wie de Amerikaanse democratie wil redden, moet het aandurven om het kapitalisme aan te vallen.
Lees ook
Hoe de beloftes van Trump zich vertalen in een jubelstemming onder cryptobeleggers
