Het is zondag en we zijn met de hele familie op de koffie bij oma in het verzorgingshuis. Ze dementeert al jaren, maar geniet nog heel erg van bezoek. Oma is negentig geworden, en ze is vandaag scherper dan ze in tijden geweest is. Er is veel taart en het is lekker druk, precies goed. Ze is toch behoorlijk oud geworden vindt ze. Bij een verjaardag hoort natuurlijk een verjaardagslied, dus als het gesprek stil valt vraagt mijn tante aan oma of we nog gaan zingen. „Oh ja”, zegt oma en vraagt dan vertwijfeld: „…We zijn er bijna?”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Twee harde knallen binnen twintig seconden klonken woensdag aan het begin van de avond lokale tijd rondom het Braziliaanse Hooggerechtshof (STF), dat ligt aan het zogeheten Plein van de Drie Machten in de hoofdstad Brasilia.
Volgens vicegouverneur Celina Leao viel er een dode, zeer waarschijnlijk de man die het explosief afliet gaan. Hij zou zijn gedood op het moment dat hij probeerde het gebouw van het Hooggerechtshof binnen te dringen. De Federale Politie spreekt van een mogelijke zelfmoordaanslag. Naast het Hooggerechtshof ligt ook het Congres en het presidentieel paleis.
Ooggetuigen zagen hoe ook explosieven vanuit een achterbak van een auto werden afgevuurd. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat het slachtoffer van de explosie ook de eigenaar van de auto is.
Het Hooggerechtshof werd onmiddellijk geëvacueerd en de rechters die in het gebouw aanwezig waren, waar net een zitting was afgesloten, werden met behulp van de politie elders ondergebracht. President Lula da Silva was niet aanwezig maar kwam woensdagavond direct in spoedberaad bijeen met verschillende rechters, onder wie de hoogste rechter Alexandre de Moraes.
G20-bijeenkomst
De explosies komen op een moment dat Brazilië zich opmaakt voor de G20, een groot internationaal economisch forum dat volgende week wordt gehouden in Rio de Janeiro. Gastheer Lula da Silva verwacht dan 55 delegaties uit veertig verschillende landen. Daaronder een groot aantal wereldleiders, onder wie ook de Amerikaanse president Joe Biden. Deze week zijn er in aanloop naar het evenement al uiteenlopende bijeenkomsten op verschillende plaatsen in het land.
Het Plein van de Drie Machten is al vaker doelwit geweest van aanvallen en demonstraties. Anderhalf jaar geleden, op 8 januari 2023, bestormden duizenden aanhangers van ex-president Bolsonaro het plein. Uit ontevredenheid en woede over de verkiezingsuitslag en het verlies van Bolsonaro, vernielden en plunderden ze toen overheidsgebouwen.
Over het motief van de mogelijke aanslag van woensdag is nog niets bekend. Volgens de politie was de vermoedelijke aanslagpleger een lokale politicus uit het zuiden van Brazilië die zich daar als raadslid kandidaat wilde stellen voor de PL, de partij van Bolsonaro.
Op sociale media gaan beelden rond van politiegeweld na het pro-Palestijnse protest op de Dam in Amsterdam van woensdagavond. Op de beelden is te zien hoe agenten van de Mobiele Eenheid twee opgepakte demonstranten slaan met wapenstokken. De politie Amsterdam kondigde in de nacht van woensdag op donderdag aan onderzoek te doen naar de beelden.
Het gaat om demonstranten die vanaf de Dam naar het Westelijk Havengebied werden gebracht, nadat ze weigerden de Dam te verlaten. Op de beelden is te zien hoe een demonstrant die op de grond ligt slagen krijgt van een agent met een wapenstok. Dat gebeurt opnieuw wanneer de persoon opstaat. Ook een andere persoon die wegloopt, krijgt slagen van een agent met een wapenstok.
„Het optreden met geweld van de politie is altijd heftig om te zien en wordt getoetst en beoordeeld. Ook in dit geval”, schrijft de politie in een persbericht. „De precieze aanleiding van het optreden van de Mobiele Eenheid in dit specifieke videofragment wordt onderzocht”.
Volgens de politie hadden demonstranten vernielingen aangebracht in de GVB-bussen die voor de verplaatsing werden gebruikt.
Lees ook
Opnieuw protest op de Dam, tegen oorlog in Gaza én demonstratieverbod
281 aanhoudingen
In totaal werden er 281 mensen aangehouden naar aanleiding van de demonstratie op de Dam. Er was ondanks het in Amsterdam geldende demonstratieverbod een ontheffing verleend voor een demonstratie op het Westergasterrein, maar de betoging op de Dam was verboden. Er werden 265 mensen aangehouden omdat ze zich niet aan dat verbod hielden.
Acht aanhoudingen waren om „het bezit van „voorwerpen die de openbare orde konden verstoren of letsel konden veroorzaken” en de andere acht om belediging, openlijke geweldpleging, vernieling, baldadigheid en het opzettelijk negeren van een bevel of vordering.
Het broeide in de stad, maar met Sint-Maarten doolden de kinderen ouderwets met lampions door hun nieuwe buurt. Ik kon er vanwege werkzaamheden niet bij zijn, maar op de filmbeelden zag ik dat de taferelen niet erg afweken van voorgaande jaren. Haar zussen hadden Frida van Roosmalen (3) een rugzak op de borst gebonden. De klep hing uitnodigend open.
Haar zus Leah van Roosmalen (7): „Het kon er gewoon ingegooid worden, dan konden we snel door.”
De oogst was dusdanig groot geweest dat ze voor het eerst pluspunten aan de verhuizing zag.
„Beter snoep, het ging sneller dan in Wormer, je hoefde het liedje soms niet af te maken, dan kon je weer door.”
Lucie van Roosmalen (9): „Er zaten geen huizen met groenten tussen. Ja, één, die vrouw dacht dat we achterlijk waren. Die gaf een banaan. Daar heb ik andere kinderen ook voor gewaarschuwd.”
Leah van Roosmalen (7): „Bananen hebben we al genoeg.”
Gisteren, twee dagen later, zat ik met de gevolgen. Ik stond er de hele dag alleen voor en Leah van Roosmalen (7) had ook nog een vriendin meegenomen. De vader was meegelopen naar ons huis. Hij zei: „Ze heeft wel haar snoepzak bij zich. Mag dat?”
„Gelukkig!”, riepen mijn dochters in koor. „Anders hadden we moeten delen.”
Ze weigerden brood of fruit te eten. In plaats daarvan zaten ze allemaal achter hun eigen berg snoep. Ze sorteerden het op soort, daarna op smaak. Ik mocht er niet doorheen praten omdat ik ze anders uit hun concentratie haalde. Ik zei dat Eva en ik het goed vonden dat ze hun snoep opaten.
„Ja, hè-hè”, zei Lucie van Roosmalen.
„Het is ons snoep!”, zei Leah van Roosmalen.
De vriendin van Leah van Roosmalen had nog nooit zoiets belachelijks gehoord, haar ouders zouden zoiets nooit durven zeggen. Als we daarna per ongeluk oogcontact maakten zag ik de angst in haar ogen, een vader die via een omweg oppert om snoep af te pakken had ze nog nooit meegemaakt.
Door een ongeluk raakte al het snoep op een grote snoephoop, wat tot grote onderlinge conflicten leidde. Ik zat erbij en keek ernaar en dacht parallellen te zien met de echte wereld. De sterkste kwam er uiteindelijk het beste uit, Frida van Roosmalen (3) bleef achter met het vieste snoep: rozijnen, bounty’s en die banaan.
Ik ging naar de debatten in de Tweede Kamer kijken, het niveau lag er nauwelijks hoger. Aan de keukentafel was ondertussen democratisch besloten om het snoep van de jongste, „ze vindt het toch niet lekker”, dan maar fijn te stampen en te mengen. Vooral de banaan prakte lekker.
„Niet huilen”, sprak Leah van Roosmalen tegen haar zusje. „Zo gaat dat in een groep.”
Marcel van Roosmalen schrijft op maandag en donderdag een column.