Vorige maand suggereerde secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO dat het bondgenootschap erover nadenkt meer kernwapens uit opslagplaatsen te halen, wat betekent dat ze sneller inzetbaar zijn. Ook wekte hij de indruk dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van zogeheten nuclear signalling. Dat is een nauwelijks verholen vorm van dreiging, waarbij tegenstanders erop gewezen worden dat de NAVO een nucleaire alliantie is. De New York Times schreef iets eerder al dat de VS het kernwapenarsenaal mogelijk gaat uitbreiden. Ik hoop juist zeer dat de aanstaande NAVO-chef zal inzetten op de-escalatie en ontwapening.
De gesuggereerde beleidswijziging van de NAVO wordt gepresenteerd als reactie op ontwikkelingen in Rusland, dat afgelopen jaren herhaaldelijk zinspeelde op eventuele inzet van nucleaire wapens vanwege de oorlog in Oekraïne en China. China breidt inderdaad zijn kernwapenarsenaal uit. Maar opvallend is dat de VS nu al wereldwijd de meeste kernwapens op stand-by hebben staan, met alle risico’s van dien. 1770 om precies te zijn, zestig meer dan Rusland. China heeft mogelijk enkele tientallen kernwapens direct inzetbaar. Dat staat in een nieuw rapport van het Stockholm International Peace Research Institute.
Lees ook
NAVO overweegt uit opslag halen van kernwapens
De VS investeren daarnaast al jaren aanzienlijk meer in kernwapens dan andere landen, zelfs meer dan alle acht andere kernwapenstaten tezamen. Berekend is dat van de 91,4 miljard dollar die vorig jaar aan deze wapens werd besteed, ruim de helft voor rekening van de VS kwam. Rusland gaf ruim 8 en China bijna 12 miljard uit, aldus de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons in een onlangs verschenen rapport. Geld dat dus niet naar productieve zaken gaat, zoals bestrijding van armoede of de klimaatcrisis.
F-35-gevechtsvliegtuig
Onderdeel van deze Amerikaanse investeringen zijn nieuwe kernwapens voor Nederland (en een viertal andere Europese landen). Al decennialang liggen hier, op vliegbasis Volkel, enkele tientallen Amerikaanse kernwapens. Onlangs, zo berichtte het ministerie van Defensie, heeft het nieuwe F-35-gevechtsvliegtuig de nucleaire taak van de F-16 overgenomen. Dat impliceert dat hier ook nieuwe kernwapens liggen, de B61-12, omdat de F-35 het oudere type bom niet kan dragen. Maar hierover is, ondanks oproepen daartoe vanuit de Tweede Kamer, geen transparantie.
De komst van nieuwe Amerikaanse kernwapens naar Europa, die gerichter en daarmee gemakkelijker inzetbaar zijn, is ook een escalatie. Dit kan bovendien niet los gezien worden van de Russische escalatie om zelf ook kernwapens elders te plaatsen, in Belarus, waar onlangs toe is overgegaan.
Noemenswaardig is hier trouwens dat dit zogeheten nuclear sharing-beleid niet in lijn is met het non-proliferatieverdrag, dat door nagenoeg de gehele wereld is ondertekend, ook door de VS en Rusland. In dit verdrag staat immers duidelijk dat deze wapens niet verspreid mogen worden. Het heet niet voor niets het non-proliferatieverdrag. Bij een vergadering van de verdragsstaten in 2022 noemden maar liefst 120 landen nuclear sharing een schending van het verdrag.
Non-proliferatieverdrag
Stoltenberg zei vorige week ook nog dat zolang er kernwapens bestaan, de NAVO een nucleair bondgenootschap zal blijven. Een wereld waarin Rusland en China wel kernwapens hebben en de NAVO niet is, stelde Stoltenberg, een gevaarlijkere wereld. Als dat argument echter de houding van de NAVO bepaalt, is dat uitermate problematisch. Het is juist vanwege de kernwapens van andere landen dat de NAVO moet zoeken naar mogelijkheden om alle kernwapenstaten, ook die binnen de NAVO, te laten ontwapenen. De geschiedenis bewijst dat dit kan.
Deze houding schuurt eveneens met het non-proliferatieverdrag. Hierin staat namelijk dat staten serieus werk moeten maken van ontwapening. In plaats van steeds nadrukkelijker vasthouden aan eigen kernwapens, moet dus juist gezocht worden naar manieren om er vanaf te komen, zowel door NAVO-landen als de andere kernmachten. Uit frustratie met gebrek aan ontwapening ondertekenden inmiddels 93 landen het anti-kernwapenverdrag, dat in 2021 van kracht werd. Nederland zou er goed aan doen zich hierbij aan te sluiten.
Ontwapening
In de afgelopen decennia zijn veel verdragen, die kernwapens reduceerden en ervoor zorgden dat mogelijke inzet werd teruggedrongen, opgezegd. Zo zegde de VS ruim twintig jaar geleden het ABM-verdrag op, Rusland schortte vorig jaar medewerking aan het New START-verdrag op. Als gevolg hiervan en andere nucleaire escalatie, nu dus ook van de NAVO, is het risico op daadwerkelijke inzet van kernwapens nooit zo hoog geweest. Dat wordt nog verergerd door het vrijwel volledige gebrek aan nucleaire diplomatie tussen de grootmachten.
Lees ook
Bij de NAVO zal Rutte zijn lenigheid voluit moeten benutten
Het is cruciaal dat de NAVO haar beleid wijzigt en zich richt op nucleaire de-escalatie. Ingezet moet worden op ontwapening, door alle partijen, en daarmee naleving van het non-proliferatieverdrag, juist nu de spanningen zo hoog oplopen. Het is in het verleden vaker gelukt om juist tijdens crises te ontwapenen, zoals tijdens de Cubacrisis. Voor de aanstaande nieuwe NAVO-secretaris-generaal, Mark Rutte, zou dit een absolute prioriteit moeten zijn.