Mijn dochter (15) zit naast mij in de auto. Ze vraagt: „Wat gebeurt er als je tegelijkertijd op de rem- en gaspedaal drukt?” Terwijl ik over het antwoord nadenk hoor ik naast mij: „Maakt de auto dan een screenshot?”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Een man die wordt verdacht van het mishandelen van een dakloze man in Rotterdam met een steen, is woensdag aangehouden in de Franse stad Toulon. Dat schrijven Franse media. De man wordt in Frankrijk verdacht van eenzelfde misdaad, waarbij het slachtoffer de aanval niet heeft overleefd.
De verdachte, een 32-jarige man uit Kameroen, gooide vorige week in het centrum van Rotterdam een steen op het hoofd van een slapende dakloze man. Het 37-jarige slachtoffer ligt nog altijd in coma in het ziekenhuis. Zijn zus opende na het incident een inzamelingsactie en heeft daarmee inmiddels bijna 30.000 euro binnengehaald.
Maandag zou dezelfde verdachte in de Franse stad Lyon ook al een dakloze man hebben aangevallen. De arrestant, Levis E., wordt volgens de Franse krant Le Figaro ook in verband gebracht met moorden in Évry, Straatsburg en Dijon.
De verdachte werd woensdag opgepakt in Toulon, nadat hij daar een vrouw in een trein had aangevallen. Terwijl zij op weg was naar haar stoel, zou hij haar zonder reden hebben geslagen en vervolgens tegen haar been hebben getrapt. Nadat de vrouw de conducteur waarschuwde, hield de politie de verdachte aan bij het eerstvolgende station.
Blokker is woensdag op eigen verzoek failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. Anderhalve week eerder meldde de huishoudwinkelketen al in „acute geldnood” te verkeren en vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. De rechtbank heeft twee curatoren aangesteld die gaan onderzoeken hoe (delen van) het winkelbedrijf alsnog te gelde gemaakt kunnen worden. Daarmee kunnen dan zoveel mogelijk van Blokkers schulden afbetaald worden.
1. Waarom is Blokker nu failliet?
Afgelopen zomer waarschuwde KPMG, de externe accountant van moederbedrijf Mirage Retail Group, al dat er in het najaar een financieel tekort zou zijn. Die voorspelling kwam uit: vorige week zei Blokker zelf in „acute geldnood” te verkeren.
Nieuw zijn die financiële problemen niet: Blokker is al jarenlang verliesmakend. Klanten laten de winkel links liggen en kopen huishoudelijke artikelen liever bij het goedkopere Action. Pogingen om van Blokker een luxere winkel te maken met meer merkproducten, zijn ook niet aangeslagen bij het winkelpubliek. Merkartikelen zijn bovendien minder onderscheidend, consumenten kunnen in de winkel gelijk opzoeken wat hetzelfde product bij bol of Amazon kost en kopen het dan net zo gemakkelijk daar.
2. Wat gebeurt er nu met de winkels?
De 394 fysieke vestigingen van Blokker blijven „voorlopig tot eind van het jaar open”, zo laat het bedrijf weten. De webwinkel werd vorige week al gesloten. Klanten kunnen geen geld meer terugkrijgen als ze een aankoop retourneren, ruilen voor een ander product kan nog wel. Cadeaukaarten kunnen tot eind volgende week nog verzilverd worden in de winkels van Blokker zelf. In de 45 zaken van franchisenemers kan dat niet meer. Die groep valt buiten het faillissement: dat zijn winkels van zelfstandige ondernemers. Zij zeggen door te willen gaan met hun winkels. Wel wordt het voor hen nu moeilijker om aan voorraden te komen.
Het is mogelijk dat de curatoren een partij vinden die met een deel van de Blokker-winkels door wil gaan. Heel groot lijkt die kans vooralsnog niet. Textieldiscounter Wibra liet eerder deze week al weten interesse te hebben in „zo’n honderd” winkellocaties van Blokker. Omdat Blokker al sinds 1896 bestaat, zitten de zaken vaak op hele centrale – en dus gewilde – plekken in winkelgebieden. Vastgoedbeheerder Wereldhave, dat in zeven winkelcentra ruimtes aan Blokker verhuurt, liet eerder al weten de huurcontracten niet meer te zullen verlengen.
3. En de werknemers?
Er werken ruim 3.500 mensen bij Blokker. Van alle medewerkers worden de contracten per 31 december beëindigd, laat een woordvoerder weten. De komende weken wordt winkelpersoneel nog geacht naar het werk te komen. Vakbond CNV wil dat de curatoren zo snel mogelijk duidelijkheid geven aan de werknemers en hen niet langer dan nodig vasthouden. De detailhandel kampt met personeelstekorten, wat de Blokker-medewerkers gewild maakt. De vakbond wil winkeliers die personeel zoeken gaan koppelen aan Blokker-medewerkers.
4. Hoeveel schuld heeft Blokker?
Dat gaan de curatoren nu in kaart brengen. Schuldeisers kunnen zich nog bij hen melden. Over een maand wordt het eerste faillissementsverslag gepubliceerd en zal er meer over de schulden duidelijk worden. Bekend is wel dat Blokker nog voor tientallen miljoenen euro’s aan belasting moet afdragen. Ook sloot het bedrijf afgelopen mei een kredietlijn van maximaal 35 miljoen euro af bij de Amerikaanse durfinvesteerder Gordon Brothers. „We zijn er zeker van dat dit ons de stabiliteit zal geven”, zei Ynse Stapert destijds, de topman van moederbedrijf Mirage. Toch bleek het niet genoeg om alle rekeningen van Blokker te betalen.
5. Komt er een opheffingsuitverkoop?
Bij het noodkrediet van Gordon Brothers dient de voorraad van Blokker als onderpand. Daardoor krijgt die financier voorrang op andere schuldeisers, zoals de Belastingdienst of het UWV. Dat geldt alleen voor de winkelvoorraad zelf, en niet voor opbrengsten die de curatoren uit bijvoorbeeld de verkoop van meubilair of merkrechten weten te halen.
Gordon Brothers heeft veel ervaring met het verkopen van winkelvoorraden. Naast de financieringstak is er een speciale divisie die opheffingsuitverkopen uitvoert. In Nederland was die bijvoorbeeld betrokken bij de opheffingsuitverkoop van V&D begin 2016.
Lees ook
Familieruzie voorlopig beslecht: bewindvoerders krijgen controle over Blokkervermogen
Lees ook
De onzichtbare broer van Jaap Blokker was minstens zo belangrijk voor het bedrijf
Een journaliste is, ondanks haar geldige perskaart, zondagmiddag bij het protest op de Dam in Amsterdam door de politie aangehouden en urenlang vastgezet. Dat bevestigen de journaliste in kwestie, de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) Thomas Bruning en de Politie Amsterdam aan NRC. Haar identiteit is bij NRC bekend.
Het protest volgde op de ongeregeldheden in Amsterdam rondom de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv, waarbij Israëlische supporters slaags raakten met pro-Palestijnse Amsterdammers. De journaliste ging naar het protest om te filmen en hield zich naar eigen zeggen afzijdig van de demonstranten. Toch werd ze aangehouden, waarbij ze tegen een busje werd gewerkt terwijl ze riep een perskaart te hebben, zoals te zien is op een filmpje dat rondgaat op sociale media.
Lees ook
Ondanks een verbod werd er op de Dam toch gedemonstreerd: ‘We móéten onze stem laten horen’
De politie toonde geen interesse in haar perskaart. Dat is kwalijk, zegt Thomas Bruning van de NVJ. „Mijn verwijt is niet: ze had niet even aangehouden mogen worden. Maar op het moment dat ze riep een perskaart te hebben, hadden ze daarnaar moeten kijken.” De journaliste heeft een perskaart van de NVJ, „een geldig reglementair middel om op de openbare weg verslag te doen”, zegt Bruning. Er bestaan ook speciale politieperskaarten, maar die zijn alleen nodig om gebieden afgezet door politielint te betreden. „Zo’n kaart is praktischer omdat het groter en zichtbaarder is – maar het is niet noodzakelijk.” De NVJ gaat een formele klacht indienen.
Speldje met vredesduif
Voor zover bekend werd één andere journalist aangehouden die zondag, de Palestijns-Nederlandse Taghreed El-Khodary. Zij was eerder Gaza-correspondent voor The New York Times en werkt nu als freelance journalist in Nederland, onder meer voor Al Jazeera English. Zondag was zij op de Dam om videomateriaal te verzamelen en actievoerders te interviewen toen de demonstranten ingesloten werden door de politie – zij stond daartussenin en bleef filmen.
Toen demonstranten werden aangehouden en in bussen gezet, liet ze een agent haar perskaart zien. Hij geloofde dat ze journalist is, vertelt ze, maar zei ook dat het er niet toe deed omdat ze een speldje van een vredesduif met de tekst ‘Free Palestine’ droeg. En toen een geïnterviewde ‘Free Palestine’ tegen haar zei, zei ze het terug – dat had een andere agent gehoord. Daarom was voor de politie niet duidelijk of ze daar als journalist of demonstrant was. Het maakt haar aanhouding als journalist inderdaad „complexer”, zegt Bruning. „Het kan misverstanden oproepen om tekenen te dragen die kunnen betekenen dat je onderdeel bent van een demonstratie.”
„Ik heb me als journalist nooit uitgesproken, maar draag dat speldje sinds vorige maand elke dag, omdat ik na een jaar lang toekijken voor mijn gevoel niet anders kan”, zegt El-Khodary er zelf over. „Eigenlijk moeten we ons als journalisten júíst uitspreken tegen onrecht, helemaal als dat onrecht ook door internationale organen als zodanig bestempeld wordt.”
El-Khodary werd met andere arrestanten in een busje gezet en afgevoerd naar Amsterdam Nieuw-West, waar ze werden vrijgelaten. De andere journaliste werd naar het politiebureau gebracht en vastgezet.
Voordat ze de cel inging moest ze tekenen voor haar bezittingen, die waren afgenomen. Haar perskaart zat er niet meer tussen. „Pas na aandringen bleken ze te weten waar ie was.” Ze kreeg haar kaart uiteindelijk terug. Na negen uur in de cel – van 14.30 tot 23.30 uur – werd ze vrijgelaten.
Lees ook
Alles draait om Gaza: geweld van de jongens op scooters tegen Israëliërs is niet goed te keuren, zeggen Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam, maar wel begrijpelijk