Opinie | Minister Van Weel heeft het mis: Syrië is allesbehalve veilig

Tijdens ons laatste bezoek aan Syrië, begin deze maand, vertelde een vrijwilliger van de Syrische hulporganisatie Witte Helmen dat hij bijna dagelijks verontrustende telefoontjes krijgt van burgers uit het hele land. Telkens opnieuw worden er lijken gevonden, in een waterput of op een open veld. Of de Witte Helmen deze lichamen even komen opruimen.

Meestal zijn de doden het gevolg van wraakacties, gepleegd tegen de achtergrond van een verwoestende oorlog waarin veertien jaar lang Syriërs tegenover elkaar stonden. Afrekeningen in criminele (drugs)kringen eisen eveneens hun tol. Maar ook de veiligheidstroepen van het nieuwe regime, aangevoerd door voormalig jihadistisch leider en nu interim-president Ahmed al-Sharaa, worden verdacht van moordpartijen en executies.

Na de val van het bewind van president Assad kan Syrië allesbehalve als veilig worden beschouwd. Toch is volgens demissionair minister van Asiel David van Weel (VVD) de situatie in Syrië nu „ten goede[…] gekeerd” en veilig genoeg voor gedwongen terugkeer. Hij hief het besluit- en vertrekmoratorium op dat sinds december vorig jaar van kracht was, toen Assad verjaagd werd. Syrische asielaanvragen mogen nu weer behandeld worden, wat waarschijnlijk in de meeste gevallen zal leiden tot afwijzing. De minister zegt dat zijn rooskleurige inschatting van de veiligheidssituatie in Syrië wordt gestaafd door een recent ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Te onveilig

Die inschatting staat echter in schril contrast met het feit dat de auteurs van het ambtsbericht over Syrië tot tenminste eind februari van de minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), geen toestemming kregen om zelf in het land poolshoogte te nemen. Het was er te onveilig.

De Nederlandse ambassade in Syrië is ook nog steeds niet heropend, want het zou volgens de minister „ongelofelijk duur” zijn om die „in een land waarin zware beveiliging nodig is” afdoende te beveiligen. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken: „Wat uw situatie ook is: reis niet naar Syrië. Het is er te gevaarlijk.”

Behalve dus als je zelf Syriër bent, dan kun je blijkbaar wel met een gerust hart naar huis.

De inschatting van het nu demissionaire kabinet staat ook haaks op de inhoud van het ambtsbericht. Waarschijnlijk was het ook om die reden dat het kabinet verordende dat het rapport niet openbaar werd gemaakt. Maar een rechterlijke uitspraak en een verzoek op basis van de Wet open overheid geboden tot publicatie.

En zo kunnen we toch op 164 pagina’s lezen hoe de ambtenaren denken over het gebrek aan veiligheid sinds de val van het Assad-regime. Aan het scala van geweld en dreigingen lijkt geen einde te komen: afrekeningen, gewelddadige incidenten, sektarische spanningen en moordpartijen, ontvoeringen, rondslingerende mijnen, een wirwar van gewapende groepen, gewapende acties door voormalige aanhangers van Assad, en een schromelijk gebrek aan capaciteit en discipline van de nieuwe veiligheidstroepen om dit alles te beteugelen.

Uitermate volatiel

Onze eigen waarnemingen in Syrië in de afgelopen maanden bevestigen dit. Het is in Syrië verre van veilig en de situatie is er uitermate volatiel, in die mate dat de veiligheid in bepaalde gebieden, steden en wijken van week tot week verandert en conflicten gemakkelijk escaleren in geweldsuitbarstingen.

Veel Syriërs zijn nog steeds opgelucht dat het oude repressieve regime weg is. Veel erger dan dat het toen was, kan het toch niet worden, zo is een veelgehoorde opvatting. Ook heerst er enig optimisme op economisch vlak, nu de Europese en Amerikaanse sancties tegen het land worden opgeheven. Maar of Syrië echt veiliger wordt, valt nog maar te bezien.

Er zijn de nog steeds onopgeloste politieke conflicten inzake de Koerdische eis voor autonomie in het noordoosten. Daarnaast voert Israël bijna wekelijks in het gehele land bombardementen uit om het gezag van de nieuwe regering te ondermijnen. Pogingen om een mate van gerechtigheid te bewerkstelligen voor slachtoffers van het geweld van het Assad-regime komen maar moeizaam op gang. De kans dat vrij rondlopende oudgedienden van het Assad-regime het doelwit worden van wraakacties wordt daarmee met de dag groter. Hierop anticiperend bewaren deze laatsten en sympathisanten van het Assad regime angstvallig hun dienstwapens.

Hele steden en dorpen zijn volledig verwoest en onbewoonbaar

Het nieuwe regeringsbeleid noemt twee categorieën Syriërs die wel een verhoogd ‘risicoprofiel’ krijgen en dus meer kans maken op een tijdelijke verblijfsvergunning: lhbtiq+’ers en alawieten. Deze uitzonderingen lijken eerder voort te komen uit een Nederlandse overtuiging en perspectief dan uit een genuanceerde lezing van de situatie in Syrië.

Alawieten werden afgelopen maart het slachtoffer van een slachting in de westelijke kuststreek nadat ‘overblijfselen van het regime’ een gewapende opstand waren begonnen. Maar het geweld richtte zich ook op andere bevolkingsgroepen. De terugkeer van soennieten naar hun dorpen leidde tot gewelddadige incidenten, omdat andere soennieten hun huizen of land hadden ingepikt of hadden gecollaboreerd met het Assad-regime. Zo veranderde het slaperige stadje As-Safirah in Oost-Aleppo begin juni plotseling in een slagveld waarbij met zware wapens diepgewortelde conflicten werden uitgevochten.

Oplevende strijd

Het massaal terugsturen van Syrische vluchtelingen is niet alleen voorbarig. Het zal zelf ook een negatief effect hebben op de veiligheidssituatie in Syrië. Als Europese landen tienduizenden of zelfs honderdduizenden Syriërs ineens naar huis sturen, zal dit de uiterst fragiele en volatiele toestand in Syrië zwaar belasten.

De infrastructuur schiet nu al schromelijk te kort. Hele steden en dorpen zijn volledig verwoest en onbewoonbaar, en meer dan 90 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Een oplevende strijd om behuizing, basisbehoeften en economische kansen voegt nog een extra dimensie toe aan het toch al complexe Syrische conflict.

Nederland kan beter een actieve en positieve rol spelen en het nieuwe Syrië een kans geven, hulp bieden bij de wederopbouw en op zijn minst, in afwachting van daadwerkelijke verbetering van de veiligheidssituatie, het besluit- en vertrekmoratorium verlengen.


Lees ook

Nour durft haar haar weer te verven, maar veel Syrische vrouwen vrezen nog altijd dat zij hun vrijheid kunnen verliezen

Kinderen vieren met hun moeders en leden van de vereniging Malad in Aleppo het begin van de zomervakantie.