De burgemeester van Boston, Michelle Wu, werd onlangs moeder en besloot haar baby mee te nemen naar haar werk. Dat leverde de nodige discussie op. Los van het belachelijke feit dat in de Verenigde Staten betaald verlof na de geboorte van een kind geen wettelijk recht is, vind ik moeders die hun baby’s meenemen naar werk niet raar, maar fantastisch.
Als fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam heb ik mijn baby de afgelopen maanden veelvuldig meegenomen naar het stadhuis, wat altijd tot vrolijke maar toch ietwat verbaasde reacties leidde. Want een baby op een werkplek blijft ook anno 2025 bijzonder. Dat moet wat mij betreft veranderen.
Want feit is: het moederschap vraagt veel meer dan alleen het baren van een baby. Een baby krijgen verandert wie je bent, ook als werknemer. Gelukkig neemt het aantal moeders dat stopt met werken na het krijgen van een baby af, maar de manier waarop voor veel banen concessies gedaan moeten worden in het privéleven, is niet meer van deze tijd.
Het lijkt een vanzelfsprekende situatie om het moederschap te combineren met werk, maar helaas is de maatschappij daar voor een groot deel nog niet op ingericht. We moeten toe naar een situatie waarbij het hebben van een kind vanzelfsprekend te combineren valt met werkroosters en werktijden; waarin er de mogelijkheid is je kind mee te kunnen nemen naar kantoor of naar een kinderopvang op de werkplek.
Te lang hebben vrouwen het gevoel gehad dat ze hun moederschap moesten verbergen als ze wilden dat hun carrière serieus genomen werd. Op veel plekken en voor veel vrouwen is dat nog steeds zo. Ik weiger me daarbij neer te leggen.
Moederboete
Het zou normaal moeten zijn dat je tegelijk zowel moeder als politicus, burgemeester, of welk beroep dan ook bent. Dat je die rollen combineert, wil niet zeggen dat je die rollen minder goed vervult. En het zou ook niet moeten betekenen dat je minder gaat verdienen, zoals nog altijd voor 46 procent van de vrouwen die moeder worden, het geval is. De ‘moederboete’ heet dat, want je raadt het al: voor nieuwbakken vaders geldt dit niet.
Om nog maar te zwijgen over het commentaar van de zijlijn dat je als moeder over je heen krijgt. Je baby thuis laten is verwaarlozing, maar je baby meenemen naar je werk is dan weer niet in overeenstemming met de maatschappelijke norm.
Soms is het gewoon niet mogelijk om moederschap en werk te scheiden
Dat ik moeder ben, laat voor mij juist zien dat ik een enorme kracht in me heb en dat ik bovendien geweldig kan multitasken. Daarnaast is het soms gewoonweg niet mogelijk om moederschap en werk te scheiden. Bijvoorbeeld als je politica bent (zoals ik) en geen aanvullend geboorteverlof hebt, zodat je na zestien weken automatisch weer raadslid (en in mijn geval fractievoorzitter) wordt. Als je dan nog geen kinderopvang hebt, wat gezien de tekorten in die sector heel goed zou kunnen, moet je je baby dus wel meenemen naar het stadhuis of afspraken in de stad.
Uiteraard is het voor vrouwen in veel beroepen niet mogelijk hun kind mee te nemen. Zij moeten op wisselende tijden aanwezig zijn, of overleggen tijdens momenten dat ze hun baby moeten voeden. Anderen kunnen korter verlof opnemen dan de zestien weken waar ze officieel recht op hebben.
Maar het voorbeeld van Michelle Wu is voor iedereen belangrijk. Want normen veranderen alleen als de mensen die de ruimte hebben om zelf zulke veranderingen te maken, dat ook doen. Gelukkig zijn er al langer vrouwen die daarvoor strijden. Neem voormalig premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern, die haar baby meenam naar de Verenigde Naties, PvdA-Europarlementariër Lara Wolters die met baby naar Straatsburg ging voor een stemming, en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, die hoogzwanger in een Tweede Kamerdebat verscheen (met Baas in Eigen Buik-shirt aan).
Geen enkele baan laat zich makkelijk combineren met slapeloze nachten, non-stop voedingen en een overdosis hormonen. Maar die combinatie valt wel realistischer te maken dan hij nu is. Een baby mee naar je werk nemen is daarbij wat mij betreft heel gewoon. Echt niet makkelijk, maar wel noodzakelijk.
Lees ook
Traditionele opvattingen zitten het inkomen van moeders in de weg
