Bij het surveilleren tijdens een examenzitting zie ik dat een leerling een obscene tekening op zijn antwoordenblad heeft gemaakt:
een levensgrote piemel met alles wat daarbij hoort. Ik vertel hem dat degene die zijn werk na moet kijken daar misschien niet zo blij van wordt. Hij kijkt me niet-begrijpend aan.
Na afloop vertel ik dit aan zijn mentor. Die zegt: “Ja, die jongen staat stijf van de zenuwen.”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Volgens de grootste Duitse politievakbond GdP zijn de intensieve grenscontroles op de langere termijn niet houdbaar. Agenten kunnen de huidige werkdruk nog maar enkele weken aan. Dat zegt de bond volgens Duitse media. Het lijkt een reactie op de plannen van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Dobrindt (CDU/CSU), die het aantal grenscontroles wil opvoeren.
De Duitse christendemocraten, die samen met de SPD een regering vormen, beloofden kiezers om een hardere migratiepolitiek te voeren. Op 7 mei kondigde de pas geïnstalleerde minister Dobrindt nieuwe asielplannen aan. Sindsdien kunnen illegale migranten ook bij de Duitse grens worden weggestuurd als ze al bij een ander EU-land een asielaanvraag hadden ingediend. Volgens minister Dobrindt verdubbelde het aantal asielafwijzingen binnen een week. Kinderen en zwangere vrouwen mogen niet bij de grens worden weggestuurd, aldus weekblad Die Zeit.
Momenteel bewaken ruim duizend agenten de Duitse grensovergangen. De politiebond zegt dat de plannen van de minister niet bij te benen zijn. „[De strengere grensbewaking] lukt ons alleen, omdat dienstroosters aangepast zijn, de trainingscursussen zijn opgeschort en het beperken van het aantal overuren gestopt is”, stelt bondsvoorzitter Andreas Rosskopf maandag volgens NTV. „Duidelijk is: de intensieve controles kan de politie nog maar enkele weken volhouden.”
Coalitiepartner SPD vindt de verscherpte grenscontroles en ongecoördineerde afwijzingen voor asielzoekers risicovol. Op het vlak van migratie kan Duitsland „enkel door gezamenlijk op te trekken met buurlanden succesvol zijn”, stelt Bondsdaglid Lars Castellucci tegenover NTV. Hij vreest dat ook buurlanden op nationale asielmaatregelen zullen overstappen.
De hacker die in januari een cyberaanval uitvoerde op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zat al vijf dagen ongemerkt in het netwerk. Dat blijkt maandag uit een technisch onderzoek dat is uitgevoerd door cybersecuritybedrijf Fox-IT in opdracht van de TU/e.
Het blijft onduidelijk wie of welke groep er achter de aanval zat. Op basis van de gebruikte aanvalmethodes concludeert het rapport dat het waarschijnlijk gaat om een ransomware-groep, die uit was op losgeld. Bij zulke aanvallen ‘gijzelt’ de hacker bestanden of het hele systeem, en geeft dat pas weer vrij als een bedrag aan losgeld wordt betaald. Uit het onderzoek blijkt dat er geen data is gestolen en geen losgeld is betaald.
Volgens het rapport logde de hacker op 6 januari in op het netwerk van de TU Eindhoven. De aanwezigheid werd pas zaterdag 11 januari ontdekt door de universiteit. Dat gebeurde toen de hacker probeerde om de back-ups uit te schakelen, een bekende methode van digitale gijzeling.
Na het ontdekken van de hacker op zaterdag besloot de TU/e het eigen netwerk in zijn geheel offline te halen. Daardoor lag onder meer het onderwijs aan de universiteit een week stil.
Gehackte accounts
Volgens het rapport waren er meerdere hiaten in de cyberveiligheid van de universiteit ten tijden van de aanval. Zo had de TU/e bijvoorbeeld geen multifactorauthenticatie op het VPN-netwerk, een methode om de authenticiteit van een gebruiker te verifiëren. De cybercriminelen maakten gebruik van ooit gehackte accounts waarvan de inloggegevens op het ‘darkweb’ stonden. De universiteit liet deze accounts eerder dan ook hun wachtwoord veranderen, maar de oude wachtwoorden konden worden hergebruikt.
Ook konden de inbrekers cruciale gegevens opvragen van een domaincontroller, de server die verantwoordelijk is voor het beheer van netwerk- en identiteitsbeveiligingsverzoeken. Deze tekortkomingen in de cyberveiligheid zijn volgens de TU/e inmiddels aangepakt.
Het gebeurt regelmatig dat onderwijsinstellingen het doelwit zijn van cyberaanvallen. Zo werden computersystemen van de Universiteit Maastricht in 2019 een tijd digitaal gegijzeld. De universiteit betaalde toen 200.000 euro losgeld in Bitcoin. En in 2021 werd ingebroken op de systemen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waarna de gestolen gegevens van 56.000 studenten en medewerkers online te koop werden aangeboden.
Lees ook
Op de TU Eindhoven is de bibliotheek leeg en de koffietent gesloten
Trump ontving een cadeautje van Qatar: een Boeing ter waarde van 400 miljoen dollar. Redacteur Merijn de Waal ziet hoe Trump het presidentschap steeds nadrukkelijker inzet voor persoonlijk gewin. En hoe niemand hem meer in de weg lijkt te staan.