N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Europa speelt een centrale rol in de mondiale wapenhandel. Vier van de tien grootste wapen-exporterende landen ter wereld zijn EU-lidstaten. Frankrijk staat op de derde plaats, maar ook Duitsland, Italië en Spanje exporteren enorme hoeveelheden wapens. Nederland is een van de grootste wapenexporteurs van Europa, voornamelijk door het exporteren van componenten van wapens. Europa is volgens de Verenigde Naties bovendien een „belangrijk vertrekpunt” van illegale wapenstromen.
Maar deze enorme wapenindustrie is juridisch vrijwel onaantastbaar, blijkt uit een recent onderzoek van studenten internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam dat ik heb begeleid. Uit de wetten en jurisprudentie van elf Europese landen concludeerden we dat Europese wapenfabrikanten bescherming genieten tegen juridische claims voor nalatigheid en criminele praktijk.
Zo bestaat er geheimhouding voor vergunningen en exportovereenkomsten, waarbij regeringen zich beroepen op bijvoorbeeld de openbare veiligheid. De EU-wetgeving bevat daarnaast ook geen verplichte regels voor EU-lidstaten om openbare gegevens te verstrekken over de invoer of uitvoer van vuurwapens, of over inkomsten en uitgaven onder deze noemer.
Daarnaast worden er juridische hindernissen opgeworpen voor niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) als PAX en Stop Wapenhandel. Zij spannen met enige regelmaat juridische procedures aan om wapenexportvergunningen aan te vechten bij de bestuursrechter en bij civiele rechtbanken. Maar zij stuiten op barrières, bijvoorbeeld het gebrek aan mogelijkheden om hun zaken bij de bestuursrechter in te kunnen dienen. Ook het gebrek aan transparantie over de Nederlandse wapenexporten helpt niet.
Mensenrechtenschendingen
Dit gaat ten koste van de slachtoffers van wapengeweld. Wapenhandel die plaatsvindt in strijd met de mensenrechten en het (inter)nationaal recht is schadelijk voor vrede en veiligheid, en leidt over de hele wereld tot doden en gewonden. Ook schenden Europese landen de mensenrechten, door gedupeerden van Europese wapens, waarvan de onwettige handel kan worden voorkomen, niet toe te staan hun recht te halen.
De impact van deze juridische hindernissen is verrassend groot: in sommige delen van Latijns-Amerika is tot wel 40 procent van de wapens die worden gevonden op het plaats delict van Europese makelij. Gedupeerden kunnen de fabrikanten niet of nauwelijks ter verantwoording roepen.
In Mexico werden al talloze burgers, journalisten en politieagenten slachtoffer van Europese wapens. Tussen 2010 en 2019 werden 1.925 stuks Italiaanse Beretta-pistolen en 1.365 Roemeense wapens gevonden op misdaadlocaties in Mexico, sommige wapens zelfs van militair kaliber. Mexico’s grootste drugskartel, het Sinaloa-kartel, had machinegeweren van het Duitse Heckler & Koch. Ook gebruikte het pistolen van het Belgische staatsbedrijf FN Herstal tijdens de mislukte gevangenneming van Ovidio Guzmán, de zoon van drugsbaron ‘El Chapo’ in 2019. Bij dat incident werden ook wapens van de merken Glock (Oostenrijk) en Beretta gevonden.
De Mexicaanse regering probeert nu om de illegale wapenexporten en -handel via de rechter te stoppen. Met de zaak Mexico vs Smith & Wesson probeert het land Amerikaanse wapenfabrikanten aan te pakken wegens nalatigheid in het voorkomen van slachtoffers, via Amerikaanse rechtbanken. Eenzelfde soort processtrategie zou ook gebruikt kunnen worden om de wapenhandel uit Europa te stoppen.
Lees ook: Als de oorlog in Oekraïne voorbij is, gaan de westerse wapens zwerven
Verantwoording
Dat gaat helaas lastig worden, blijkt uit ons onderzoek – met de huidige juridische onaantastbaarheid van de wapenindustrie althans. Het is dan ook hoog tijd dat Europese wapenfabrikanten verantwoording gaan afleggen voor de gevolgen van hun handel. Ze moeten hier in Europa kunnen worden aangeklaagd. De regelgevende kaders op het gebied van geheimhouding moeten verdwijnen en de transparantie rond wapenexport en -verkoop moet worden vergroot. Ook zouden slachtoffers en ngo’s toegang moeten krijgen tot informatie over wapenexport, zodat ze sterker staan in de rechtbank. Last but not least: de gerechtelijke controle op wapenexport zou moeten worden versterkt, zodat Europese landen juridisch verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun licentie- en exportbeslissingen.
Een goed voorbeeld dat navolging verdient: een rechtbank in Stuttgart veroordeelde twee jaar geleden de Duitse wapenproducent Heckler & Koch tot een boete van 3,7 miljoen euro wegens illegale wapenverkoop. De wapens waren gebruikt bij de ontvoering en moord op 43 verdwenen Mexicaanse studenten.