Opinie | Een mooie film zal AI nooit kunnen produceren

Afgelopen week lanceerde OpenAI, het bedrijf achter taalmodel ChatGPT, haar nieuwe tekst-naar-video model Sora. Met een eenvoudige prompt kan je nu tot wel 60 seconden aan AI-gegenereerde bewegende videobeelden creëren. Een enorme sprong voorwaarts.

Waar taal- en afbeeldingmodellen als ChatGPT en Midjourney al behoorlijk gedetailleerde en bruikbare resultaten opleverden, was het in de wereld van video nog sappelen. We hadden al AI video-generators als Runway, Hour One en Lumen5, maar de kwaliteit liet vaak te wensen over en de lengte beperkte zich meestal tot enkele seconden.

Zowel amateur als (semi-)professionele filmmakers wereldwijd reageerden op Sora. De reacties zijn divers. Waar de een deze ontwikkeling toejuicht omdat het zorgt voor een hogere toegankelijkheid van filmmaken, klaagt de ander dat dit het einde van creatieve verhalen vertellen inluidt. De waarheid ligt, zoals vaker, in het midden.

Sora, en daarmee andere tekst-naar-video AI-modellen die we de komende tijd zullen zien oppoppen, betekenen niet het einde van het maken van films. Een disruptief effect zal het zeker hebben. Maar dat is niets nieuws. Van alle kunstvormen wordt film altijd al het meest beïnvloed door technologische ontwikkelingen. Toen film rond 1895 werd uitgevonden, werd dit nieuwe medium in academische en artistieke kringen niet serieus genomen. Het werd beschouwd als een nieuwigheid, plat vermaak voor de massa en zeker geen legitieme kunstvorm. En toen in 1927 de geluidsfilm haar intrede deed, reageerden filmmakers als Charlie Chaplin en Alfred Hitchcock hier sceptisch op. Het zou het einde van film als puur visuele storytelling betekenen. Vanaf nu zouden we alleen maar luisteren naar acteurs die pagina’s aan dialoog emotieloos zouden oplepelen.

Stoeien met beeldmateriaal

En rond de eeuwwisseling zorgde de digitale revolutie voor een vergelijkbare reactie. Opeens hoefde je geen verstand meer te hebben van het ouderwets knip- en plakwerk dat montage heette en kon je digitaal naar hartenlust eindeloos stoeien met je beeldmateriaal. De opkomst van smartphones met haarscherpe camera’s was volgens sommige professionele filmmakers niet zozeer een democratisering van het ‘filmmaak-proces’, maar eerder een verloedering. Nu kon opeens iedereen een film schieten.

Van alle kunstvormen wordt film altijd al het meest beïnvloed door technologische ontwikkelingen

Tekst-naar-video AI is een volgende stap in de evolutie van film maken. En net als geluid en digitalisering kent AI een disruptieve maar zeker niet vernietigende werking op film maken. Het is extra gereedschap in de alsmaar uitbreidende gereedschapskist van de filmmaker. Het gaat filmmakers helpen bij het pitchen van hun filmplannen, en daarmee het binnenhalen van investeringen waarmee ze hun film kunnen maken. Het gaat filmmakers helpen bij het creëren van storyboards, en daarmee het pre-productieproces minder kostbaar maken. En het gaat filmmakers helpen bij het meenemen van cast en crew in de film die zij voor ogen hebben. Tekst-naar-video AI gaat nooit en te nimmer de creativiteit van de filmmaker kunnen vervangen.

Verhalen zonder emotie

En dat is in de kern waar film om draait: storytelling. Het vertellen van verhalen die de kijker raken. Emotie. En zolang AI op bestaande informatie gebaseerde verhalen zonder gevoel blijft opleveren, zal dit nooit een vervanging zijn van nieuwe, persoonlijke en betrokken films. Dus laten we vooral blijven experimenteren met tekst-naar-video AI, zoals onze voorgangers dit deden met bewegend beeld, geluid en montagesoftware.


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’


Correctie (27 februari): In een eerdere versie werd de naam van één van de auteurs verkeerd gespeld. Zijn naam is Twan Arts. Dat is hierboven aangepast.