Opinie | Deel de successen van de energietransitie

De netten lopen vast, de economie stokt, de windmolenindustrie kwakkelt en we hebben duizenden openstaande vacatures. Wie het nieuws over de energietransitie volgt, kan denken dat het kommer en kwel is in energieland. Maar dat is niet waar. We maken grote stappen met de energietransitie in Nederland, en ook het nieuwe kabinet zet zich in voor het klimaatakkoord. Dat is goed nieuws, want de energietransitie is een groots verandertraject.

Om een verandering te laten slagen, is het belangrijk mensen mee te krijgen. Dat begint bij bewustwording dat het zo niet langer kan. En dat is gelukt: de meeste Nederlanders maken zich zorgen over het klimaat en willen actie. De volgende stap is het schetsen van een aantrekkelijk perspectief dat Nederlanders enthousiast maakt en houdt over de energietransitie. Alleen zo, door het delen van successen en mijlpalen, blijft het draagvlak voor verandering overeind.

Stap vooruit

De komende jaren komt de transitie in een stroomversnelling. Over vijf jaar moeten er 1700 windmolens op zee gebouwd zijn. We zijn nog niet eens op de helft. Er komen vier kerncentrales bij en een deel van de gaspijpleidingen moet geschikt gemaakt worden voor waterstof. Meer dan tienduizend elektriciteitshuisjes en meer dan zestigduizend kilometer aan kabels worden gelegd; één op de drie straten wordt opengebroken. Daarmee is de energietransitie geen ver-van-mijn-bed-show meer. Iedere Nederlander zal er mee in aanraking komen; steun voor de energietransitie is dus hard nodig.

Het zou niet moeilijk moeten zijn Nederlanders enthousiast te maken over de transitie. Er is goed nieuws te over.

Zo is Nederland wereldwijd koploper met zonne-energie. 2,5 miljoen woningen hebben zonnepanelen, dat is ongeveer een derde van alle woningen. Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat in de eerste helft van dit jaar meer dan de helft van onze elektriciteit was opgewekt door duurzame energie, met name wind en zon. Dat is weer een enorme stap vooruit.

De groeiende productie van groene stroom heeft ervoor gezorgd dat ook dit jaar de uitstoot van broeikasgas in Nederland weer gedaald is, de uitstoot van de elektriciteitssector liep met 17 procent terug. En voor de hele energiesector geldt dat de uitstoot van CO2 met 34 procent is gedaald ten opzichte van 1990. Die daling is enorm. Tegelijkertijd zijn we in Nederland vrijwel altijd verzekerd van energie. Die leveringszekerheid is een unicum in de wereld. Iets om trots op te zijn.

Vroem vroem-partij

Het goede nieuws is dat ook de VVD, tot voor kort vooral bekend als vroem vroem-partij, zich met een minister van Klimaat en Groene Groei inzet voor de energietransitie. Nederland streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat de netto uitstoot van broeikasgassen dan nul moet zijn.

Opbouwend nieuws is nodig om alle Nederlanders de komende jaren mee te laten werken aan de grootste verbouwing van Nederland: de energietransitie. Hier ligt niet alleen een belangrijke taak voor lokale, regionale en nationale overheden maar ook voor journalisten en communicatieprofessionals: zorg dat ook evidente positieve ontwikkelingen in de publiciteit komen en doe dat op een duidelijke en simpele manier, zodat iedereen begrijpt dat we vooruitgang maken. Collectief enthousiasme zal de energietransitie in Nederland versnellen.