Opinie | Bescherm jongeren tegen sociale media. Opgroeien zonder cyberstress is al ingewikkeld zat

Verslaving Het gebruik van sociale media kunnen we niet overlaten aan jongeren zelf, meent . De overheid moet ingrijpen.
Illustratie Hajo

Het gevoel altijd achter te lopen, opgejaagd te worden, iets belangrijks te missen wanneer je even niet op je telefoon zit. Je onzeker voelen over je lichaam of je populariteit. Moeilijk kunnen concentreren op je huiswerk. ’s Nachts uren liggen scrollen terwijl je eigenlijk zou moeten slapen.

Het is slechts een greep uit de problemen die jongeren ervaren door sociale media. Uit talloze onderzoeken blijkt dat social media, met name intensief gebruik ervan, samenhangt met onzekerheid, eenzaamheid, schaamte, moeite met concentreren, motivatieproblemen en zelfs een verhoogd risico op depressie en eetstoornissen. Social mediaplatforms richten zich met hun algoritmes bewust op de jongste groep gebruikers, en worden daarbij in Nederland geen strobreed in de weg gelegd.

Je zou het een stille revolutie kunnen noemen: de manier waarop sociale media zich in ons leven hebben genesteld. We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Letterlijk: 87 procent van de mensen checkt de telefoon als laatste voor het slapen gaan, 67 procent van de gebruikers pakt na het ontwaken allereerst de telefoon. We scrollen zelfs achter het stuur en onder de douche. We besteden gemiddeld 114 minuten per dag op de socials.

De jongste generaties doen dat zelfs nog meer. Twintigers besteden dagelijks gemiddeld 147 minuten op social media, tieners gemiddeld zo’n 161 minuten. Jongeren gebruiken ze om zich met elkaar te verbinden, zichzelf te ontwikkelen, zich te vermaken, het nieuws te volgen en nieuwe interesses te onderzoeken. TikTok, Snapchat, Instagram en Twitter zijn voor hen onderdeel geworden van hoe ze de wereld ervaren.

Psychologische problemen

Inmiddels weten we dat de invloed van sociale media zeer negatief kan zijn. De meerderheid van de jongeren geeft aan verslaafder te zijn dan ze zelf zouden willen. De vele uren die aan de socials opgaan verdringen andere activiteiten in hun leven en dragen bij aan prestatiedruk en stress. Uit steeds meer psychologisch onderzoek blijkt het gebruik van de platforms samen te hangen met een vermindering van de weerbaarheid en psychologische problemen.

Op andere vlakken reguleren we wél de negatieve invloeden in het leven van jongeren

Waar in het buitenland een fel debat wordt gevoerd over de wenselijkheid van Instagram, Snapchat en TikTok in het leven van jongeren, blijft de discussie in Nederland uit. Er heerst in ons land een soort gelatenheid: ‘We kunnen er toch niets aan doen’. Vreemd, want op andere vlakken reguleren we wel de negatieve invloeden in het leven van jongeren. Voor je achttiende mag je geen alcohol of sigaretten kopen, niet autorijden, gokken of schulden aangaan. Maar een veertienjarige die zes uur per dag op zijn kamer de meest extreme content krijgt voorgeschoteld op TikTok, dát vinden we de „eigen verantwoordelijkheid” van die veertienjarige.

Lees ook: Met een Nokia werd Julia haar verslaving aan sociale media de baas

Toch is het niet zo dat we niets kunnen doen tegen de negatieve invloed van social media op het welzijn van jongeren. Momenteel moet je voor een account op de meeste platforms 13 jaar zijn, een minimumleeftijd die de techbedrijven zelf hebben bedacht. Een overheid die het belang van jongeren serieus neemt, zou kunnen eisen dat deze minimumleeftijd wordt opgetrokken naar 16 of 18 jaar. Zo kan jongeren juist in die kritische fase van hun ontwikkeling nog een aantal jaar prestatiedruk en cyberstress bespaard blijven. Opgroeien zonder is namelijk al ingewikkeld zat.

Vroeg signaleren

Zo’n ‘kinderslot’ is technisch gezien mogelijk, door van de techbedrijven te eisen dat ze net als bij andere webdiensten hun gebruikers zich laten legitimeren. Hierbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan banken, die om corruptie te voorkomen al jaren werken met strenge know your costumer-rules. Wil je zaken doen met een bank, dan dien je je te identificeren aan de hand van een betaling van een cent van een bankrekening die aan je identiteit is gekoppeld. De sociale mediabedrijven zou een dergelijk protocol kunnen worden afgedwongen. Vinden we het niet wenselijk dat de techreuzen beschikken over onze identiteitsgegevens, dan kan die identificatie ook lopen via een onafhankelijke stichting. Anoniem posten en scrollen kan dan nog steeds, maar aan de achterkant wordt gecontroleerd dat de gebruiker de gewenste leeftijd heeft (en mens is).

Het belang van jongeren moet meer worden geborgd in het ontwerp van deze technologie

Uiteraard is het instellen van een minimumleeftijd voor een account op TikTok of Instagram slechts de eerste stap in het terugdringen van de negatieve invloed op jongeren. De voorlichting op scholen moet beter: jongeren verdienen meer begrip over welk spel met hun aandacht wordt gespeeld. Er moet meer aandacht komen voor vroege signalering van verslaving en vereenzaming. Het belang van jongeren moet meer worden geborgd in het ontwerp van deze technologie. Hun data moeten beter worden beschermd.

Social media zijn leuk, maar hebben ook een negatieve invloed op de mentale gezondheid van jongeren. De algoritmes die hen in de greep houden, zijn dermate verslavend en verstorend dat overheidsingrijpen nodig is – met ‘eigen verantwoordelijkheid’ gaan we het niet redden. We moeten jongeren beter beschermen tegen de techbedrijven die hen opjagen en uitbuiten: dat is onderdeel van het scheppen van een gezond leefklimaat om in op te groeien. Ingrijpen is niet alleen mogelijk, we zijn het de jongeren ook verschuldigd.