Een groep van studenten in opleiding tot anesthesiemedewerker is bijna afgestudeerd. Ik bespreek als groepsdocent met ze hoe de laatste lesdag, met daaraan gekoppeld de diplomering zal verlopen en dat ik ze uiteindelijk toespreek.
Bij deze uitleg maak ik standaard de flauwe grap dat ik voor 25 euro vertel wat ze willen horen en voor 50 euro weglaat wat ze niet willen horen. Een van de studenten vraagt schuchter of ik niet wil zeggen dat de opleiding drie jaar duurt. Zijn ouders denken dat het drieënhalf jaar is.
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag de asielvergunning van een minderjarige voortaan intrekken bij bepaalde veroordelingen. Dat heeft het ministerie van Asiel en Migratie vrijdag bekendgemaakt.
Het gaat om minderjarigen die onder het jeugdstrafrecht worden veroordeeld voor misdrijven tegen de openbare orde en minimaal zes maanden gevangenisstraf krijgen. Voorheen konden alleen de verblijfsvergunningen van meerderjarige veroordeelde asielzoekers worden afgenomen. Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) voert deze beleidswijziging buiten de Tweede Kamer om door.
De minister kondigde wijziging in december al aan. Vrijdag legt zij een verband tussen de wijziging en de veroordeling van eerder deze week van vijf minderjarige asielzoekers voor verkrachting in Helmond in 2023. „Voor dit tuig is er geen plaats in Nederland. In dit geval mogen ze gewoon uitgezet worden. Dit is een ernstig misdrijf”, aldus Faber vrijdag in Den Haag. Volgens Faber gaat de wijziging binnen twee weken in en zullen ook de minderjarigen in de verkrachtingszaak onder dit nieuwe beleid vallen.
Faber wil dat de IND voortaan elke veroordeling voor een ernstig misdrijf meeweegt bij het intrekken of weigeren van een vergunning.
De afschaffing van de slavernij in Suriname betekende niet dat er in 1863 ook een einde kwam aan dwangarbeid in de Nederlandse kolonie. Voordat ze hun vrijheid kregen, moesten de tot slaaf gemaakten nog tien jaar onder contract werken voor hun plantagebaas. Zelfs daarna ging de uitbuiting door, want de plek van de uit Afrika afkomstige slaven werd overgenomen door goedkope contractarbeiders. De documentaire Vals paradijs volgt de zoektocht van neven Pavan Marhe en Feroz Amirkhan naar hun Hindostaanse wortels. Ze ontdekken het onbekende verhaal van de contractarbeiders (1873-1920) die na de afschaffing van de slavernij vanuit India werden verscheept om het werk op de plantages over te nemen. De arbeiders bleven gebukt onder zware arbeidsomstandigheden. De reis van Pavan en Feroz brengt hen naar Suriname, Guyana en Trinidad waar ze plantages, oude suikerfabrieken en monumenten bezoeken, en zo hun persoonlijke geschiedenis tot leven brengen.
André Waardenburg
Bizarre werkvloer
Na een lange afwezigheid is het veelgeprezen Severance terug. Werk en privé is voor de personages in deze scifi-dramaserie strikt gescheiden. Werknemers van het bedrijf Lumon hebben een chip in hun hoofd. Tijdens kantooruren weten ze niks over hun privéleven, buiten werktijd niks over het werk. Het tweede seizoen valt niet tegen: het is precies zo mysterieus, ondoorgrondelijk, duister, komisch, confronterend en oogstrelend mooi als het eerste seizoen was. Alleen misschien zelfs nog net iets spannender. Het eerste seizoen raakte in 2022 een gevoelige snaar bij veel kijkers die op dat moment na de pandemie langzaamaan terugkeerden naar de werkvloer en hun eigen werkende levens terugzagen in de helverlichte kantoorruimtes van Lumon. Maar ook in 2025 voelt de serie urgent.
Anke Meijer
Rustig fabrieken bouwen
In Satisfactory word je door een cynische multinational bovenop een paradijselijke planeet gedropt met een simpele missie: graaf grondstoffen op en bouw onderdelen om de industriële ambities van je werkgever te ondersteunen. Ongemakkelijk, dat wel. Maar wat zich vervolgens ontvouwt is een geruststellende en rustgevende fabrieksimulator, waarin je steeds complexere machines ontwerpt voor de groeiende eisen van het moederbedrijf. Eerst bouw je een mijn die automatisch ijzer opgraaft, dan verbind je die met een fabricator die er ijzeren buizen van maakt, díe verbind je weer met een machine die de buizen tot spijkers snijdt, en voor je het weet ben je complexe machinerie aan het fabriceren. In hoeverre je daarbij aan groenbehoud doet, tja: dat is aan jou.
Len Maessen
Edwin Rutten op de radio
In Panorama Zondag praat Hans Smit met een gast over cultuur. Waar liggen zijn of haar voorkeuren op het gebied van kunst? Hoe hebben die de kaart van het leven ingekleurd? Wat biedt energie, troost, plezier en bezinning? Met vrij zicht, 360 graden rond, want wat achter ons ligt, is minstens zo belangrijk als waar we op uitkijken Een goed gesprek aan tafel, met veel muziek. Deze week is jazzzanger, drummer, acteur en presentator Edwin Rutten te gast. Van hem verscheen deze week de door Geke Mateboer geschreven Biografie Dag Rakkers. ‘Dag rakkers’ waren de openingswoorden van Rutten’s alter ego Ome Willem uit het kinderprogramma De Film van Ome Willem, dat in 1974 voor het eerst op televisie werd uitgezonden. Rutten gaat het hebben over het Stedelijk Museum in Amsterdam, de opera Parsifal van Richard Wagner, de film Singin’ in the Rain en het muzikale medicijnkastje als symbool.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag aangekondigd de gevangenisstraffen van 2.500 drugsdelinquenten te verminderen. Het gaat om de grootste gratieverlening van een Amerikaanse president op één dag.
De gratie is gericht op gevangenen die voor geweldloze drugsdelicten aanzienlijk zwaardere straffen kregen dan momenteel gebruikelijk is. Volgens Biden is het doel van deze omzetting om de langdurige ongelijkheden in het strafrecht te verkleinen.
Het is gebruikelijk voor Amerikaanse presidenten om in de laatste periode van hun ambt dergelijke maatregelen te nemen. De maatregel van vrijdag volgt op strafvermindering van ongeveer 1.500 mensen die tijdens de coronapandemie uit de gevangenis werden vrijgelaten en in huisarrest werden geplaatst. Ook zette Biden de vonnissen van 37 terdoodveroordeelden om naar levenslange gevangenisstraffen.
Lees ook
Biden zet terdoodveroordeling 37 gevangenen om in levenslang