Op zoek naar een spannend boek? Elf tips van NRC

Leestips De afgelopen zeven jaar recenseerde Arjen Ribbens voor NRC de thrillers. Wat zijn de beste spannende boeken die hij in die periode las? Elf boeken – in willekeurige volgorde – voor in de kerstvakantie, samen goed voor 49 ballen.
Getty Images, bewerking fotodienst NRC

1 John le Carré: Spion buiten dienst


Spion buiten dienst, de vijfentwintigste thriller van John le Carré (1931-2020) – de Britse oud-spion die uitgroeide tot de grootmeester van het spionage-genre – heeft vier jaar na verschijnen nog niets aan actualiteit ingeboet. In de uitmuntend vertaalde roman gaf Le Carré een jaar voor zijn overlijden op even geestige als vileine wijze lucht aan zijn zorgen over het lot van Europa. Volgens de schrijver ondermijnen het politieke vandalisme van de Brexiteers en Donald Trump de Europese eenheid. Lees de hele recensie.

●●●● Vert. door Rob van Moppes (Agent Running in the Field). Luitingh-Sijthoff, 336 blz. € 22,99

2 Lee Child: Nachthandel


Nachthandel is een zeven jaar oud boek over een onderwerp dat helaas steeds actueler wordt: de illegale handel in oxycodon en fentanyl, de sterke pijnstillers die zoveel dodelijke slachtoffers maken. De Britse schrijver Lee Child (1954) schreef 24 boeken die alle goed tot steengoed zijn. Vaste hoofdpersoon is Jack Reacher, een dakloze Amerikaanse oud-militair die gewapend met zijn intelligentie, spierkracht en opvouwbare tandenborstel onrecht bestrijdt, een buitengewoon romantisch personage. Waarschuwing: mijd de na 2020 verschenen Lee Child-avonturen. Die zijn geschreven door broer Andrew Child. Schrijftalent is niet genetisch bepaald. Lees de hele recensie.

●●●● Vert. door Jan Pott (The Midnight Line). Luitingh-Sijthoff, 416 blz. € 24,99

3 S.A. Cosby: Een laatste uitweg


De Amerikaanse schrijver S.A. Cosby (1973) is een nieuwe ster. Als stevige veertiger publiceerde hij vier film noir-achtige thrillers in van energie knetterend proza. Twee daarvan zijn vertaald. Het dit jaar verschenen Vlijmscherpe tranen werd onlangs door VN uitgeroepen tot ‘Thriller van het Jaar’. Voor een thrillerschrijver snijdt Cosby bijzondere thema’s aan: vooroordelen over huidskleur, afkomst en gender zijn terugkerende onderwerpen. Een laatste uitweg (2022) gaat over een garagehouder, een liefhebbende echtgenoot en een hardwerkende vader, die na financiële problemen besluit nog eenmaal zijn oude beroep van vluchtautobestuurder op te pakken. Hartverscheurend. Lees de hele recensie.

●●●●● Vert. Joost van der Meer en Bill Oostendorp (Blacktop Wasteland). The House of Books, 320 blz. € 12,99

4 R.J. Ellory: Bekraste zielen


Net als Lee Child is R.J. Ellory (1965) een Brit die altijd over Amerika schrijft. Hij is een researchjunkie die op een losse manier hedendaagse geschiedschrijving door zijn verhalen vlecht, steeds met nieuwe hoofdpersonen en spelend in andere tijden. Al zijn vijftien romans zijn de moeite waard. Ze gaan over grote thema’s als verlies, vergelding en verlossing, zijn bloedstollend spannend en buitengewoon van stijl. Een goede titel om mee te beginnen is Bekraste zielen (2011). De openingszin zet de toon: ‘Halverwege de twintig had Carole Kemper haar buik vol van mannen.’ Lees de hele recensie.

●●●●● Vert. door Kris Eikelenboom (Bad Signs). De Fontein, 448 blz. € 15,-

5 Kim Faber & Janni Pedersen: Winterland


Als op een kerstmarkt in Kopenhagen een bom tientallen slachtoffers maakt, verbijt rechercheur Martin Juncker zich. Normaal zou hij het onderzoek naar de daders leiden. Maar hij is gedegradeerd wegens dronkenschap. Winterland, het debuut van twee Deense journalisten was in 2020 de thriller-van-het-jaar: loeispannend, met een originele en glasheldere plot, over een actueel onderwerp (de maatschappelijke spanning over immigranten) en met twee levensechte hoofdpersonen. Opvolger Hoogzomer (2021) is bijna even geslaagd. Lees de hele recensie.

●●●● Vert. door Corry van Bree (Vinterland). HarperCollins, 416 blz. € 15,-

6 Robert Harris: Regicide


De Britse bestsellerauteur Robert Harris (1957) schreef diverse formidabele faction-thrillers: romans goeddeels gebaseerd op historische feiten en personages. Zijn meest recente boek, Regicide (2022), is opgehangen aan een mijlpaal in de Britse geschiedenis: de afzetting en onthoofding van koning Karel I, in januari 1649. Harris beschrijft de klopjacht op twee van de koningsmoordenaars, militairen die naar Amerika zijn gevlucht. Zo intelligent, rijk en goed geschreven zijn thrillers slechts zelden. Het is Robert Harris op zijn best. Lees de hele recensie.

●●●●● Vert. door Rogier van Kappel (Regicide). Cargo, 464 blz. € 15,-

7 Philip Kerr: Vergeven en vergeten


Ook de Schotse auteur Philip Kerr (1956-2018) schreef faction-thrillers: veertien geweldige boeken over de Duitse speurder Bernie Gunther, die verhalen over de opkomst en ondergang van nazi-Duitsland. Boeken die duidelijk maken dat bijna iedereen in tijden van oorlog vuile handen maakt. Boeken die, hoe donker en dramatisch het decor ook is, de lezer op bijna iedere bladzij een bevrijdende glimlach ontlokken. Vergeven en vergeten (2019) speelt in het decadente Berlijn van de jaren twintig. De jonge rechercheur Bernie Gunther jaagt op een seriemoordenaar die vijf prostituees heeft gescalpeerd. Om te janken zo mooi. En dolkomisch. Lees de hele recensie.

●●●● Vert. door Jan Pott (Greeks Bearing Gifts). Boekerij, 414 blz. € 22,99

8 Ian McGuire: Het Noordwater


Het Noordwater (2017), een historische thriller van de Britse universitair docent Ian McQuire (1964), speelt grotendeels aan boord van een negentiende-eeuwse walvisvaarder. Daar ontspint zich een tweestrijd tussen de scheten latende harpoenier Henry Drax en scheepsarts Patrick Sumner, een aan opium verslaafde Homerus-lezer die oneervol uit het leger is ontslagen. Briljant van stijl en oergeestig, een thriller die knipoogt naar literaire meesterwerken, en van de eerste tot de laatste pagina van een even huiveringwekkende als kostelijke lichamelijkheid. Lees de hele recensie.

●●●●● Vert. door Luud Dorresteyn en Otto Biersma (The North Water). Cargo, 320 blz. (enkel tweedehands nog te verkrijgen). Ebook: € 6,99

9 Deon Meyer: Donkerdrif


De Zuid-Afrikaanse oud-journalist Deon Meyer (1958) groeide het afgelopen decennium uit tot een internationale bestsellerschrijver. En terecht! Vooral zijn acht boeken over Bennie Griessel, de drankzuchtige rechercheur van de Valken, de afdeling ernstige delicten van de politie in Kaapstad, steken ver uit boven doorsneethrillers. In Donkerdrif (2021) heeft Griessel de drank al een tijd afgezworen. Maar de politieman gedraagt zich nog wel als een alcoholist. Hij is somber en heeft het gevoel dat zijn carrière aan het uitdoven is, ‘als een kaars die uitwaait in het duister van nutteloosheid’. Met zijn kompaan Vaughn Cupido, in bijna alle opzichten zijn tegenpool, probeert hij de vermissing van een steenrijke zakenman op te lossen. Waarschuwing: de boeken zijn Meyer zijn verslavend goed. Lees de hele recensie.

●●●● Vert. door Martine Vosmaer en Karina van Santen (Donderdrif). A.W. Bruna, 444 blz. € 15,-

10 Ane Riel: Hars


Vanaf de eerste zin – ‘Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht’ – moet je doorlezen in deze grimmige, sprookjesachtige thriller van de Deense schrijver Ane Riel (1971). De ik-persoon in Hars (2015) is de pas 6-jarige Liv Haarder. Weet zij te ontsnappen uit de liefdevolle wurggreep van haar vader, een timmerman en kerstbomenkweker die zich ontpopt tot een hoarder? Dat is de vraag die de lezer bijna 300 pagina’s in de houdgreep houdt. Van haar moeder heeft Liv weinig te verwachten: zij begint te eten en te eten, en dijt uit tot een reusachtig personage dat haar bed niet meer uit kan. Bijna even fascinerend is opvolger Beest (2020), over de zwakbegaafde reus Leon, die zich met zijn extreme spierkracht in de penarie werkt. Lees de hele recensie.

●●●●● Vertaald door Kor de Vries (Harpiks). Prometheus, 272 blz. € 12,50

11 Colson Whitehead: Harlem Shuffle


De Amerikaanse succesauteur Colson Whitehead (1969) schreef met Harlem Shuffle (2021) zijn eerste thriller, met in de hoofdrol Ray Carney, een opportunistische meubelverkoper die goed zijn weg weet te vinden in het corrupte en racistische Harlem van de jaren zestig. Een hard-boiled misdaadroman in de traditie van Raymond Chandler die door de sublieme stijl en de zwartgallige humor buitengewoon geslaagd is. Deel twee, het in de jaren zeventig spelende Misdaadmanifest (2023), is ook zeer de moeite waard. Whitehead heeft een derde deel beloofd over Harlem in de jaren tachtig. Lees de hele recensie.

●●●●● Vert. door Harm Damsma (Harlem Shuffle). Atlas Contact, 395 blz. € 17,50