N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Toegangsborden Met een „ludiek bedoelde” diefstal van bordjes van Natuurmonumenten wilden twee broers de dialoog met de natuurbeheerder op gang brengen. Op Schier ergert men zich al langer aan hoe „Natuurmankementen” – zonder overleg en op „feodale wijze” – het gebied beheert.
„Daar zitten ze: de criminelen van Schiermonnikoog!”
Een voorbijganger wijst naar twee broers van in de dertig die op een terras midden in het dorp een biertje drinken, hun windjacks dichtgeritst tegen de opstekende nazomerwind. Vrolijk zwaaien ze naar de roepende man terwijl een stel toeristen de interactie met verbazing gadeslaat.
„Zo gaat dat op een eiland met duizend inwoners”, zegt een van de broers, die wegens privacyredenen niet met hun naam in de krant willen. En inderdaad: heel Schiermonnikoog lijkt te weten van het heterdaadje, ergens in de duinen kort voor middernacht op zaterdag 26 augustus.
Patrouillerende agenten betrapten het tweetal op het verwijderen van 28 toegangsborden, die beheerder Natuurmonumenten in juni op de grenzen van het beschermde natuurgebied van Schiermonnikoog had geplaatst. De rest van die nacht brachten de broers door op het vasteland – in een politiecel in Leeuwarden.
Op de grens tussen dorp en duin dienen de ‘terreinborden’ om aan te geven wat in de kwetsbare natuur wel en niet is toegestaan, zoals in alle gebieden die Natuurmonumenten beheert. Er staat bijvoorbeeld op dat honden aan de lijn moeten en dat grote groepen slechts onder voorwaarden worden toegestaan.
Bij veel eilanders wekken de borden ergernis, onder meer omdat de vermelde toegangsregels als belerend worden ervaren. Maar vooral gaat het de bewoners om het gebrek aan overleg bij de plaatsing van de bebording. Daarmee zijn de borden het grote, gele symbool geworden voor spanningen die al jaren spelen tussen de Schiermonnikogers en Natuurmonumenten, de organisatie die al het natuurgebied buiten de dorpskern beheert.
Visuele milieuvervuiling
Eilanders hoeven niet lang na te denken over wat ze van de borden vinden. Volgens de uitbaatster van de vakantiehuisjes van Villa Schier zijn ze te geel. Volgens een lekkerbek happende mevrouw bij de visboer aan de rand van het dorp zijn ze te groot en volgens de barman van eetcafé Het Oude Boothuis zijn het er met ongeveer veertig stuks vooral te veel.
Op Schiermonnikoog is verzet tegen de bebording, die ook als betuttelend wordt ervaren. Niet voor het eerst: begin 2002 ontstond op het eiland al ophef over terreinborden van Natuurmonumenten, waarna de gemeente ze weg liet halen. Natuurmonumenten wijst er in een naar aanleiding van de recente ophef verschenen verklaring op dat beheerders wettelijk verplicht zijn om op „blijkbare wijze” de toegangsregels duidelijk te maken.
Onder eilanders heerst consensus: de borden zijn belerend, te groot, te geel en het zijn er te veel
„Visuele milieuvervuiling” is wat eilandbewoner en voormalig docent Nederlands Ardie Noorman (68) van die blijkbaarheid vindt. Aan de hand van een op zijn eettafel liggend stuk papier vergelijkt hij de grootte van de borden met die van Staatsbosbeheer, die op andere Waddeneilanden hangen. Maar de hoofdzaak is volgens hem toch iets anders, namelijk het feit dat de borden er aan het begin van deze zomer plotseling stonden, zonder aankondiging of vooroverleg – volgens Noorman is dat typerend voor de „feodale wijze” waarop Natuurmonumenten sommige maatregelen in het natuurgebied doorvoert.
Noorman was erbij toen Schiermonnikoog in 1989 een nationaal park werd en Natuurmonumenten het beheer kreeg toegewezen. „En hij zegt zich ook te herinneren wat de afspraak met de eilandbewoners was: er zou een organisatie komen die overleg tussen verschillende partijen met belangen op het eiland moest faciliteren.”
Gentlemen’s agreement
Dat ‘overlegorgaan’, met onder meer de gemeente, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten, werd in dat eerste jaar ook opgericht en komt sindsdien twee keer per jaar samen. Noorman zat er zelf jarenlang in als eilandvertegenwoordiger van de vogelwacht. Het probleem is volgens hem dat Natuurmonumenten veel ingrepen in het natuurgebied niet ter sprake brengt op de overlegbijeenkomsten. En daarmee zou de beheerder zich niet houden aan wat volgens veel eilanders een gentlemen’s agreement was.
Daardoor stapelen de ergernissen zich de afgelopen jaren op, zegt ook geboren en getogen eilander Agnes van Dijk (66). In haar tuin telt ze de grieven op haar vingers. Er was geen overleg over het kappen van een rijtje oude dennen bij camping Seedune. Er was geen overleg over het verdwijnen van prullenbakken in de duinen. En er was geen overleg over het verschijnen van schrikdraad ter omheining van de – overigens zonder overleg geplaatste – geiten.
De huidige voorzitter van het overlegorgaan Lutz Jacobi (PvdA) beaamt dat „interpretatieverschillen” bestaan over welke maatregelen ter sprake moeten worden gebracht tijdens de bijeenkomsten. Elk nationaal park in Nederland heeft een overlegorgaan, waarvoor als taak is vastgelegd om te „streven naar onderlinge afstemming van alle voor de inrichting en het beheer van belang zijnde plannen en activiteiten”. Maar welk plan en welke activiteit is belangrijk genoeg?
„Duidelijk is dat veel bewoners zich nu niet gehoord voelen”, zegt Jacobi. Toen zij een halfjaar geleden voor de tweede keer het voorzitterschap van het orgaan op zich nam, bemerkte ze meteen dat de verhoudingen tussen de eilandbewoners en Natuurmonumenten „zorgelijk” zijn.
Extra belasting
Toch zijn er meer dan alleen wanklanken. Veel bewoners beginnen hun betoog over Natuurmonumenten door even om zich heen te wijzen, een show don’t tell dat het eiland er prachtig bij ligt. Alleen volgt daarop vaker wel dan niet een „maar…”.
Zo ook in de serre van Hotel Van der Werff, waar vlak na het ontbijt de dagelijkse stoelendans plaatsvindt. De toeristen druppelen de deur uit, de fiets op en de duinen in, terwijl een groep eilanders de gelagkamer binnenstroomt voor kopjes filterkoffie.
Aan de ‘oudemannentafel’ gaat het vooral over één op de borden vermelde regel, die lijkt in te druisen tegen het Schiermonnikoogse vrijheidsgevoel. Dat voor activiteiten in het natuurgebied met meer dan twintig mensen schriftelijke toestemming moet worden gevraagd. Ook als het gaat om een niet-commerciële activiteit wordt voor deze „gebiedstoestemming” soms een financiële vergoeding verlangd.
„Ze zijn de beheerder van het gebied, niet de eigenaar” zegt Jan-Willem Smaling (71). Tijdens het gehele gesprek heeft hij het over „Natuurmankementen”, dat volgens hem het eiland vercommercialiseert.
Waar de bijdrage volgens Natuurmonumenten nodig is voor de instandhouding van de natuurgebieden, ervaren eilanders als Smaling dit als een extra belasting, omdat Natuurmonumenten subsidie van de overheid ontvangt.
Ludiek bedoelde actie
Wanted: dead or alive is het ironisch bedoelde onderschrift van een foto van de broers die eilanders de week na hun arrestatie, inclusief nachtelijke tocht „naar de wal”, aan elkaar doorsturen.
De broers zeggen de borden „inclusief schroeven” inmiddels te hebben teruggebracht naar Natuurmonumenten. Ze geven aan dat hun is beloofd dat de aanklacht voor diefstal zal worden ingetrokken.
Aan de ‘oude mannentafel’ in de gelagkamer van Hotel Van der Werff lijken de regels vooral in te druisen tegen het vrijheidsgevoel
Dat terugsturen waren ze sowieso al van plan, zeggen ze. Met een „ludiek bedoelde actie” wilden de broers de dialoog met Natuurmonumenten op gang brengen.
Hun actie lijkt effect te hebben gesorteerd. Natuurmonumenten zegt „aan tafel” met de eilandbewoners op de onrust en de verwijten te willen reageren. En dis niet in de media. Burgemeester Ineke Van Gent (GroenLinks) bevestigt dat er gesprekken gepland staan met de hoofddirectie van de beheerder.
De borden zullen de komende tijd niet worden teruggehangen, zegt Van Gent. „Eerst moeten we maar eens met elkaar praten.”