Op papier is hij ‘een brave burger’ – die verdacht wordt van brandstichting

De advocaat gaat er vandaag hard in. Eerst probeert hij de vervolging te laten staken door de officier niet-ontvankelijk te laten verklaren. Zeventig dossierpagina’s zouden juridisch „niet kunnen”. Want afkomstig van een schadetaxateur die zich discriminerend uitliet over het uitgebrande appartement. Bij een foto van een deur „met een bruine veeg” las de advocaat: „Of dit poep of pindakaas is, valt niet vast te stellen.” Ernstiger: het is een verslag van een belastend gesprek waarin zijn cliënt niet is gewezen op het zwijgrecht. En het schaderapport zou van iemand zijn die een „cursusje van een middag” deed, hooguit „op mbo-niveau”.

Maar zijn belangrijkste punt is dat de directe betrokkenheid van Mahesh, werkzaam in de bouw, bij de brand in een Amersfoortse flat in januari niet is bewezen. Alleen zijn aanwezigheid daar rond het tijdstip van de brand staat vast. Dat is het dan ook. Alternatieve scenario’s zijn écht niet uit te sluiten, benadrukt de advocaat. Als dit al verzekeringsfraude zou zijn geweest, waar is dan de aangifte van de verzekeraar en wie zou de begunstigde moeten zijn? Niet zijn cliënt, die stelselmatig ontkent. Op dat punt haalt de officier bakzeil: ze eist vrijspraak voor oplichting. Het maakt haar zaak, die geheel rust op ondersteunend bewijs, zwakker.

Terpentine en motorbrandstof

Mahesh zat al honderd dagen in voorlopige hechtenis. Begin dit jaar brak onverwacht brand uit in de slaapkamer en een kantoorruimte in het appartement dat hij (49) met zijn ouders bewoonde. Waarschijnlijk ontstaan door vloeistof, werd vastgesteld. Het gebeurde ongeveer een kwartier nadat, bleek uit de liftcamera’s, Mahesh het flatgebouw had verlaten. De buren sloegen (brand)alarm. Kortsluiting of een technische oorzaak? Uitgesloten. De sporen wijzen op terpentine en motorbrandstof en bevinden zich „op onlogische plekken”, kenmerkend voor brandstichting. De verdachte haalde die middag bij een tankstation een litertje motorbrandstof in een colafles, om z’n verfkwasten mee schoon te maken, vertelde hij de politie. Voor een schilderklus.

Er waren geen braaksporen in de flat. De voordeur was intact, het slot niet geforceerd of bewerkt. De deurruit was beschadigd maar sloot nog af. Inklimmen kon niet, de balkons liggen te ver van elkaar. Toegang met de sleutel was het meest logisch. De ouders waren afwezig. Alleen Mahesh was er. Er waren maar drie sleutels. Het kan niet anders of hij was de dader. Dertig maanden cel dus, waarvan zes voorwaardelijk, met aftrek van voorlopige hechtenis, eist de officier. Dit had zó makkelijk verkeerd kunnen aflopen.

De officier begint ook nog even over dat motief. Waarom was de vriendin van Mahesh de gemachtigde van de (dementerende) moeder? Het verhaal ‘klopt niet’. Ze vermoedt manipulaties, maar kan ze niet hardmaken. Roddel, achterklap, roept de advocaat. Allemaal suggesties!

verdachteMahesh (49) Ik hou geen logboek bij van wanneer ik eet, naar de wc ga of naar buiten!

Mahesh heeft geen geschiedenis met justitie. De reclassering kon niets mis met hem vinden. „U bent eigenlijk een brave burger”, vat de rechter samen. Die besteedt veel tijd aan hoe Mahesh zich die middag gedroeg. Na de zoveelste vraag roept die uit: „Ik hou echt geen logboek bij van wanneer ik eet, naar de wc ga of naar buiten. Het is mijn territorium!”

Maar waarom verplaatste Mahesh, amateurmuzikant, die middag dan z’n koffers met instrumenten naar de (steenkoude) berging? Hij koos ook onlogische routes uit het flatgebouw. Vermeed hij bewakingscamera’s? Uit onderzoek van zijn telefoon bleek hij schulden te hebben. Zocht Mahesh naar snel geld? In telefoontaps spraken familieleden over zijn verleden. „Bent u bekend met brand?”, vraagt een rechter. Ja, oké, ooit had hij een „mooi huis in Frans-Guyana – dat is afgebrand”.

Twee weken later oordeelt de rechtbank dat het „niet anders kon” dan dat Mahesh de brand stichtte. Daardoor ontstond „voorzienbaar levensgevaar” voor de bewoners. Oplichting is niet bewezen. Hij krijgt 24 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk, minder dan geëist omdat hij ‘first offender’ is.