‘Iedereen is geschrokken maar maakt het naar omstandigheden goed”, meldt de directie van Vrijland, een buitenschoolse opvang uit Amersfoort. Dinsdag werd tijdens een natuurwandeling op landgoed Den Treek een meisje gebeten door een wolf. „Het was een zeer korte beet in de zij van het meisje, de wolf heeft niet doorgebeten en liet het meisje direct los, waarna zij viel. Het fysieke letsel beperkt zich tot lichte verwondingen”, aldus de verklaring.
En nu zijn de rapen gaar. De provincie Utrecht adviseerde dinsdag al het fraaie landgoed bij het Utrechtse Leusden voorlopig te mijden. Dat doet lang niet iedereen. Wandelaars en fietsers zijn er volop. Een stel kinderen roept dat ze zojuist een wolf hebben gezien. „Het kan geen hond zijn geweest want hij liep helemaal alleen”, zegt een van hen.
De berichtgeving houdt ook Candace Groenewegen uit Leusden bezig, een van oorsprong Amerikaanse ‘engineering program manager’ bij Google, moeder van een jonge tweeling, getrouwd met een Nederlander, en wandelend met twee kleine honden, keurig aangelijnd. „Ik blijf op de grote paden en hoop dat dit oké is.” Haar ochtendwandelingen in dit gebied heeft ze gestaakt. „Ik zoek hier bijna elke ochtend tussen vier en vijf uur een plekje om te zingen en te bidden en te praten met God. Dat is zo heerlijk, want ook alle dieren worden wakker en ik zing heel hard en niemand kan me horen.” Dat doet ze niet meer. „Ik ben bang omdat niemand me kan komen helpen als er iets gebeurt.”
Lees ook
Hoe de wolf een gemeenschap verscheurt
Hopen op een confrontatie
Veel wandelaars reageren laconiek als naar hun gevoelens wordt gevraagd. Sommigen vinden de wolf best spannend en lijken stiekem te hopen op een ontmoeting met het dier. „Ik ben er enthousiaster over dan zij”, zegt Benjamin, rechercheur bij de Amsterdamse politie, aan de wandel met zijn collega Mirjam. „Als jij een wolf in de verte zou zien, zou je er niet langs gaan.”
Inderdaad, zegt Mirjam: „En in m’n eentje zou ik ook niet gaan wandelen, en zeker niet als niemand weet dat ik aan het wandelen ben.”
Benjamin: „Dat de wolf hier op vijftig kilometer van Amsterdam zit, bewijst dat de natuurgebieden netjes aan elkaar zijn geknoopt. Ik zou het superleuk vinden om een wolf tegen te komen. Maar dat is misschien een stadse opmerking, want ik heb er geen last van en ik begrijp best dat mensen van wie er schapen worden doodgebeten, de wolf vreselijk vinden.”
Mirjam: „En voor een wild dier mag je altijd wel op je hoede zijn, toch?”
Ik zou het superleuk vinden om een wolf tegen te komen
Andere bezoekers zijn bang en strijdbaar. „Wij lopen hier elke dag en dat hopen we te blijven doen”, zegt Susanne van Rossum (60) uit Leusden. „Als ik een wolf tegenkom, zou ik me te pletter schrikken. En ik zou er ook niet meer met mijn kleinkinderen durven lopen. Van mij mogen ze de wolf verdoven, weghalen en ergens anders naartoe brengen. Met doodschieten heb ik ook geen moeite. Daar schaam ik me niet voor. Als de wolf maar niet hier is.”
Haar man Wijnand van Rossum toont een filmpje op zijn telefoon van een wolf die op ditzelfde zandpad kalm langs twee hardlopers huppelt. „Als je dit filmpje ziet, heb je geen aanleiding om bang te zijn. Maar als het veel meer wolven zijn, zul je wat moeten verzinnen.”
Susanne van Rossum: „Mijn man is niet zo’n angstig type. En iets naïever, denk ik.”
Paarden slaan op hol
Het landgoed Den Treek maakt zich grote zorgen over de wolf. Er zijn al veel confrontaties geweest, vertelt rentmeester Wilbert Nijlant, staande op het pad waar het meisje dinsdag werd gebeten. „Dit is een veiligheidskwestie. Ik meld al maanden bij het bevoegd gezag, de provincie, dat er sprake is van een grimmige situatie. Paarden worden door een wolf achtervolgd en slaan op hol, ruiters vallen van hun paard. Mountainbikers worden achtervolgd en vallen van hun fiets. Ouders worden met hun kinderen achtervolgd. Het was redelijk voorspelbaar dat het echt fout zou gaan.”
Er is met zijn waarschuwingen niets gedaan. „De burgemeester van Leusden deed de incidenten vorige maand af als een mediahype.”
Ik ben er klaar mee. De wolf hoort hier niet thuis
Tien dagen geleden werd hier een hond door een wolf doodgebeten. „Best zuur. Maar zelfs dan geeft de politiek niet thuis en wordt er alleen maar gevraagd of de hond wel was aangelijnd en of het echt wel een wolf is geweest.” En nu een gewond meisje. Het landgoed is tweeduizend hectare groot, vertelt hij, trekt jaarlijks een miljoen bezoekers en kent wandelpaden, ruiterpaden, een mountainbikeroute, campings en andere recreatie zoals zomerkampen. Nijlant: „Als een wolf zijn territorium verdedigt door een hond dood te bijten en straks een meisje, dan zeg ik niet dat je de wolf moet afschieten maar wel dat je hem moet vangen en zorgen dat hij niet meer terugkomt. Ik ben er klaar mee. De wolf hoort hier niet thuis.”
Schrikken voor de tent
Op een prachtige natuurcamping, pal naast het pad waar eerder wolven werden gesignaleerd, hebben kunstdocent Ernst-Jan Bezemer (50) en zijn kinderen Benthe (14) en Penna (12) uit Den Haag zondag hun tent opgezet. Bang zijn ze niet, wel enigszins onzeker. Penna: „Als de wolf hier in de buurt komt, zal ik wel schrikken. En als hij op de camping komt, dan gaan we wel weg, denk ik.” Vader Ernst-Jan: „Als ik hier een wolf zie lopen, dan hebben we een mooi verhaal voor thuis, maar dan ben ik wel weg.” Dat zou Benthe sowieso niet slecht uitkomen. Zij wil toch al naar huis. „Daar zitten mijn vriendinnen.” Penna gaat na de vakantie voor het eerst naar de middelbare school. „Als ik dit nog overleef.” Grapjes. Vader Ernst-Jan: „Iedereen maakt zich druk om de wolf maar waar we veel meer last van hebben, zijn muggen en teken. We worden helemaal opgevreten.”