Op het Groningse platteland verlenen dierenartsen zorg – vanuit een omgebouwde vrachtwagen

‘Wat doe jij het goed, poppie”, zegt dierenarts Françoise Reij (49) tegen de Duitse herder Amy. De hond krijgt een vaccinatie in een omgebouwde vrachtwagen op een parkeerplaats naast de molen in Winsum. Met Susanne Smit (37) is Reij de Regio Dierenarts, een rijdende dierenartspraktijk begonnen. Sinds de eerste week van september staan ze op vijf plekken in de gemeente Het Hogeland in Groningen.

Ze willen de zorg op het Groningse platteland persoonlijk, betaalbaar en toegankelijk maken. Zeventien jaar werkten ze samen in een praktijk in Winsum. Reij als dierenarts, Smit als dierenartsassistent. Maar toen de praktijk zes jaar geleden werd overgenomen door investeerder IVC Evidensia, die meer dan driehonderd dierenartspraktijken, spoedziekenhuizen en dierencrematoria in Nederland bezit, merkten ze dat het werk veranderde. „Het management zat op afstand en we mochten de roosters niet meer zelf maken”, zegt Smit. Reij: „Het werd minder persoonlijk.”

Ook merkte Smit, die achter de balie zat, dat steeds meer klanten klaagden over de hoge kosten. Televisieprogramma Kassa nam in 2022 een enquête af over dierenartskosten. Daaruit bleek dat 34 procent van de ruim 2.300 ondervraagden het moeilijk vond om de medische kosten van hun dier te betalen. Volgens veel respondenten waren die gestegen nadat de praktijk was overgenomen.


Lees ook

Een prikje voor de hond? Dat is dan 846 euro. Hoe de zorg voor je huisdier véél duurder is geworden

Voorbereidingen voor de sterilisatie van border collie Jip.

Visgraatparket

Adviesbureau Berenschot concludeerde in 2022 dat de opmars van commerciële klinieken inderdaad een „opwaartse druk op de tarieven” veroorzaakt. In december 2022 nam de Tweede Kamer een motie aan van Kamerlid Sandra Beckerman (SP) om de prijsontwikkelingen in de dierenzorg te onderzoeken. Uit onderzoek van NRC bleek dat drie commerciële ketens van dierenartspraktijken grote invloed uitoefenen op dat externe onderzoek. De ketens schreven met ambtenaren mee aan de onderzoeksvragen, waardoor voor hen ongunstige onderwerpen buiten het onderzoek bleven. Het onderzoek loopt nog.

Reij en Smit willen „goede zorg verlenen voor een eerlijke prijs”, zegt Reij in de spreekkamer in de vrachtwagen. Met een kleine praktijk, zonder veel personeel en een duur pand, leek hen dat mogelijk. In maart kochten ze een kleine vrachtwagen, die ze met hulp van vrienden verbouwden tot een spreekkamer.

Op de vloer van de rijdende praktijk ligt visgraatparket. Een inbouwkast bevat lades vol met medicijnen. Daarbovenop staan plastic bakken met hulpmiddelen als hechtdraad, steriele gaasjes en een muilkorf. Er is een kast met een plek voor een computer en twee krukken. Aan de muur hangt een inklapbare behandeltafel. Op de grond staat een grote weegschaal. Steriliseren, castreren, inenten, bloedonderzoek uitvoeren, echo’s en röntgenfoto’s maken: het kan allemaal in deze beperkte ruimte. „De meeste spreekkamers in praktijken zijn niet groter”, zegt Reij. Voor grote operaties van honden huren ze vanaf oktober een ruimte van een andere dierenarts.

Een hondje ondergaat gedwee behandeling door de mobiele dierenartsen.
Foto Sake Elzinga

Bedum, Winsum, Zuurdijk

Met de mobiele praktijk kunnen Reij en Smit verschillende dorpen in Het Hogeland aandoen. Per dagdeel wisselt het of ze in Winsum, Warffum, Uithuizen, Bedum of Zuurdijk staan. De wagen parkeren ze dan bij een dierenwinkel- of pension. „Dorpspraktijken verdwijnen. Wij willen juist zo veel mogelijk in de dorpen werken”, zegt Reij.

Al in de eerste week had de Regio Dierenarts veel afspraken. „We hebben nu al zo’n twintig patiënten op een dag”, zegt Smit. Veel klanten die ze hielpen in de praktijk waar ze eerder werkten, gingen met ze mee. „Mensen kennen ons, omdat we al lang in deze regio werken”, zegt Reij.

De tweede klant van de middag is een man uit Uithuizen. Hij is naar Winsum gereden, zo’n achttien kilometer verderop, met zijn hondje Romy. Na onderzoek van Reij blijkt het diertje een ontsteking te hebben. Haar baasje krijgt een antibioticakuur mee en moet daarvoor 66,35 euro betalen. Opgelucht verlaat de man de vrachtwagen.

Een consult bij de Regio Dierenarts kost 45 euro, een spoedconsult 60 euro. Een consult in het weekend en de avond tot 23.00 uur, kost 180 euro. Sterilisatie van een poes 160 euro. Castratie van een kater 70 euro. De tarieven van een andere dierenarts van IVC Evidensia zijn volgens de website hoger. Een consult kost daar 54,50, een uitgebreid consult 85 euro, een spoedconsult 90 euro en een spoedconsult buiten openingstijden tot 23.00 uur 200 euro. Sterilisatie van een poes kost „inclusief narcose, pijnstilling en nazorg” 216 euro. Castratie van een kater 108 euro.

Nageltjes

„Van ons hoeft het allemaal niet zo massaal en groot”, zegt Reij. En de rijdende artsen zien een belangrijk voordeel van hun praktijk: de dieren zijn relaxter. „Katten in een wachtkamer is echt een ding. Dat vinden ze niet fijn. Honden komen hier geen andere honden tegen. Dat is voor de dieren prettiger”, zegt Reij. Baasjes wachten in hun auto of op de parkeerplaats tot hun dier aan de beurt is.

Voor ons hoeft het allemaal niet zo massaal en groot

Françoise Reij (49)
dierenarts

En wanneer het regent, dan wachten ze maar in zijn zaak, zegt mede-eigenaar Johan Korsaan van dierenspeciaalzaak Discus Profauna in Winsum, waar de Regio Dierenarts drie dagdelen in de week op de parkeerplaats staat. Hij is blij met de mobiele praktijk. „Van klanten horen we vaak dat ze veel geld aan de dierenarts kwijt zijn. Sommige mensen gaan niet eens meer, uit angst voor de kosten. De prijzen zijn in korte tijd heel hard gestegen.”

Korsaan krijgt vaak „best specialistische vragen” van klanten, over „bijvoorbeeld oorontsteking of vieze ogen”. Hij heeft het idee dat ze dan eerst bij hem controleren of het echt nodig is om naar de dierenarts te gaan. „Daar ben je meteen geld kwijt aan een consult. Maar niet alles hoeft voor geld. Als iemand een kat heeft waarvan de nageltjes geknipt moeten worden, dan doe ik dat gewoon gratis. Het huisdier is de dupe als mensen het geld niet hebben. Dan kun je wel zeggen: dan moet je maar geen huisdier nemen. Maar voor veel mensen is een dier heel belangrijk.”

Deze rode kat wordt onderzocht door de mobiele dierenartsen. Daartoe ligt het dier op een weegschaal.
Foto Sake Elzinga



Lees ook

Katten domineren finale grappige- huisdieren- fotowedstrijd 2024

‘Kitten in de keuken’,