Viert Apple TV+ zijn laatste filmfeestje in de lagune van Venetië? Het techbedrijf steekt miljarden dollars in prestigefilms en series voor een streamingdienst met heel weinig abonnees en weinig bedrijfsnut. Willen de tech bro’s niet gewoon feest vieren met Hollywoods A-lijst in 5 sterren-hangouts als hotel Cipriani? Dom geld, heet dat in Hollywood.
Het 81ste filmfestival van Venetië is wellicht de laatste polonaise, terwijl ook de rest van Hollywood in crisis is. Je zou het niet zeggen met zoveel sterren op de rode loper van het Lido: Jude Law, Michael Keaton, Julliane Moore, Tilda Swinton, Daniel Craig, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Angelina Jolie, Nicole Kidman en nog veel meer. Een verademing voor Venetië, dat het vorig jaar moest doen zonder Hollywoodglamour vanwege de acteursstaking. Nu stappen de sterren na de rode loper en persconferentie snel weer op de watertaxi.
Hollywood hangt in de touwen. Oude studio’s zuchten onder de schulden na het lanceren van hun streamers, maar ook techbedrijven als Amazon, Netflix en Apple kraaien minder hard. Netflix, jarenlang dominant in Venetië, is dit jaar afwezig, en hoewel Apple TV+ zeer aanwezig is met de misdaadkomedie Wolfs en de enerverende Cate Blanchett-serie Disclaimer haalt men ook daar de broekriem aan.
Aangetast prestige
George Clooney en Brad Pitt oogden bleekjes zondag, hoewel ze heel charismatisch en heel 60-plus zijn in de soepele, grappige misdaadkomedie Wolfs. Ze spelen twee fixers die lijken laten verdwijnen zoals Harvey Keitel dat als Mr. Wolf deed in Pulp Fiction. Een vrouwelijke aanklager die met een schijnbaar levenloze jongeman in een hotelsuite wordt aangetroffen dwingt ze samen te werken.
Clooney gaf zondag op het Lido openlijk toe dat het „klote” was dat Apple Wolfs slechts een beperkte bioscooprelease van een week geeft voor hij op streamer gaat. Volgens The New York Times heeft Apple zijn bekomst van een reeks peperdure zeperds in de bioscoop zoals Argylle, Napoleon en ook Killers of the Flower Moon. Niet zozeer om de voor Apple nietige afschrijfkosten, maar vanwege het aangetaste prestige.
Clooney wilde tijdens een persconferentie niet afgeven op streamers. „We hebben ze nodig, ze scheppen enorm vele banen voor jonge acteurs. Maar onze industrie bevindt zich in een overgangsfase, en dat is soms best pijnlijk.” Hij ontkende dat hij en buddy Pitt deel van het probleem waren door 35 miljoen dollar salaris te eisen. „Het was miljoenen en miljoenen minder.”
Ook de pers op het Lido lijdt eronder. Want Pitt en Clooney doen hier niet aan interviews, zelfs niet aan ‘junkets’: rondetafelgesprekken met groepen journalisten. En dat is de lijn van heel Hollywood: ook de cast van Halina Reijns Babygirl mag niet met de pers praten. Op de filmfestivals van Berlijn en Cannes was er al weinig interview-aanbod uit Hollywood, in Venetië lijkt het bijna een boycot.
Lees ook
De erotische thriller van Halina Reijn wordt goed ontvangen op Filmfestival Venetië
Dat kan een kwestie van geld zijn: junkets zijn duur. Sterren namen tot voor kort genoegen met de luxe drukte van hotel Excelsior op het Lido, nu eisen ze 5-sterren-hotels als San Clemente of Cipriani – ‘een oase van sereniteit’ – elders in de langune. Bootjes journalisten overvaren is duur, en Hollywood zit krap bij kas. De sterren zijn vermoedelijk opgelucht: zij ervaren junkets met hun repeterende, domme en hengelende vragen als corvee en raakten tijdens de pandemie gewend aan ‘virtuele junkets’ online: goedkoop, afstandelijk en beter controleerbaar.
Brandbrief
Dat ondergraaft op termijn wel het bestaansrecht van festivals als Venetië, dat een etalage voor prestigefilms is. Populaire media zijn al afgehaakt. Ruim honderd freelancers die financieel afhankelijk zijn van interviews met sterren, schreven deze week een brandbrief. Zij kunnen zich niet langer een bezoek aan het dure Lido veroorloven zonder interviews.
De Italiaanse opsteller van de brief Marco Consoli: „Het is nu echt rampzalig. We proberen druk op de ketel te houden tot Cannes, maar verandert daar nog niks dan moeten we gewoon een ander beroep kiezen.” Consoli verwijt de sterren koeltjes een beroepsgroep om zeep te helpen.
Provocateur Harmony Korine, op het Lido met een nieuwe experiment Baby Invasion, denkt dat Ragnarok nadert. Nadat hij – verboden – een dikke sigaar opstak tijdens zijn persconferentie stelde hij dat Hollywood voor onze ogen creatief verkruimelt. De speelfilm staat niet langer centraal, voor jong talent hebben games, virtual reality of series evenveel prestige.
Dat lijkt filmfestivaldirecteur Alberto Barbera ook te beseffen: hij orakelt dit jaar in zijn welkomswoord over het einde van vaste filmformaten. Zijn festival, toonaangevend in virtual reality met het programma Venice Immersive op het oude lazeret-eiland, vertoont dit jaar ook liefst vier series van zes tot acht uur in de bioscopen, van toonaangevende regisseurs als Thomas Vinterberg, Joe Wright en Alfonso Cuaron. De toekomst is even niet aan de film, zo lijkt het.